Συμφωνία αναδιάρθρωσης υπέγραψε ο όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ με τους πιστωτές του και τον επενδυτή HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, «με τη νέα λύση χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης ο όμιλος εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και αναμένεται να αξιοποιήσει περαιτέρω το δυναμικό του και το τεχνολογικό του προβάδισμα».

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας, οι οποίοι θέτουν το πλαίσιο ουσιαστικής εξυγίανσης και συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου, είναι οι εξής:

  •     Μεταβίβαση των μετοχών των υφισταμένων δανειστών, στον στρατηγικό επενδυτή.
  •     Kεφαλαιοποίηση του 100% των μετατρέψιμων ομολόγων (με σημερινή αξία, περίπου 96,3 εκατ. ευρώ) και του 50% των Senior ομολόγων (με σημερινή αξία, περίπου 69,4 εκατ. ευρώ) προς επίτευξη, αντίστοιχης σημαντικής  μείωσης του δανεισμού της Εταιρίας.
  •     Bελτίωση βασικών όρων των δύο υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων, του Senior Βοnd Προγράμματος και Super Senior Προγράμματος, όπως παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου, που θα αποφέρουν σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, σε ετήσια βάση.
  •     Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της Εταιρίας μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, 10 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α., μετά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, από τον στρατηγικό επενδυτή, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η συμφωνία δεν προβλέπει μεταφορά έδρας ή παραγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Με τη συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση οικονομικής αναδιάρθρωσης, μέσω της οποίας μειώνονται κατά 60% οι δανειακές υποχρεώσεις και εν γένει, εξυγιαίνεται ο ισολογισμός του ομίλου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η υλοποίηση αυτής της δεύτερης φάσης δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα  του υψηλού δανεισμού καθώς και στην κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, ώστε η εταιρεία σε συνδυασμό με τα προγράμματα μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας, διατηρώντας την έδρα και παραγωγική της βάση στην Ελλάδα, να θέτει  τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή της.