Ο Jean Claude Juncker είναι ο απόλυτος insider της Ευρώπης.

Ο 59χρονος πολιτικός μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας του, του Λουξεμβούργου, το 1982, σε ηλικία 28 ετών. Ως υπουργός Οικονομικών, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του ευρώ, δέκα χρόνια αργότερα, με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Με το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που απείλησε το κοινό νόμισμα, ο Juncker βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο. Την εποχή εκείνη, ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Eurogroup. Κατά συνέπεια, ήταν εκείνος που βοήθησε να σχεδιαστούν τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά και οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν στενά μαζί του κατά τη διάρκεια της κρίσης, λένε ότι συχνά βοηθούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία και εκείνες που χρειάζονταν βοήθεια.

Ο Juncker γεννήθηκε εννέα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1954, όμως, ο πόλεμος αυτός ήταν καθοριστικός για τη διαμόρφωση των απόψεών του. Ο πατέρας του, Joseph, αναγκάστηκε να πολεμήσει με την Βέρμαχτ κατά τη δεκαετία του 1940, μετά την εισβολή των Ναζί.

Όταν κέρδισε το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε πως “είναι καιρός να μιλήσουμε ξανά για την πραγματική Ευρώπη. Την Ευρώπη που σχεδίασαν και φαντάστηκαν εκείνοι που, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα πεδία της μάχης και δημιούργησαν αυτό το πολιτικό πρόγραμμα”.

Στην πατρίδα του, το Λουξεμβούργο, ο Juncker παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού για 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1995 έως το 2013. Κάτι που σημαίνει πως υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στον κόσμο.

Όμως, ένα σκάνδαλο υποκλοπών έδωσε τέλος στο εντυπωσιακό σερί του. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, Marco Mille, μαγνητοφώνησε κρυφά συζήτησή του με τον Juncker. Όταν εκείνος έμαθε τι είχε συμβεί, αποφάσισε να μην λάβει μέτρα. Η βουλευτική έρευνα που ακολούθησε διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν βάλει κοριούς σε πολιτικούς και κατέληξε ότι ο Juncker έπρεπε να πάρει την ευθύνη. Όταν οι εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού απέσυραν τη στήριξή τους, εκείνος παραιτήθηκε.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, ο Juncker είναι ένας παλαιάς σχολής υπέρμαχος της ομοσπονδιοποίησης, που αρνείται να πάρει το μάθημά του από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο Juncker τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας στενότερης ενοποίησης της Ευρώπης, την ώρα που ο Cameron θέλει μια πιο χαλαρή ένωση.

Τα ψέματα

Ως επικεφαλής του Eurogroup κατά την πιο κρίσιμη εποχή της ιστορίας του ευρώ, ο Juncker “πιάστηκε” να λέει ψέμματα για τα όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο.
Συγκεκριμένα, αρνήθηκε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντώνταν για να συζητήσουν την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, παρότι ο ίδιος είχε οργανώσει τη συνάντηση αυτή. Όπως είχε πει κάποτε: “Όταν τα πράγματα γίνονται σοβαρά, πρέπει να πεις ψέματα”. 

Η επίσημη απάντησή του για το συγκεκριμένο ψέμα ήταν πως δεν ήθελε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

Τα ποτά και τα τσιγάρα

Όταν πριν από λίγο καιρό ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijssebloem, είπε πως ο προκάτοχός του “καπνίζει και πίνει πολύ”, κανείς στις Βρυξέλλες δεν ξαφνιάστηκε.

Ο ίδιος ο Juncker έχει αρνηθεί πως έχει πρόβλημα με το ποτό, όπως έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς πως προσπαθεί να αλλάξει τον κανονισμό, ώστε να μπορεί να καπνίζει στις συναντήσεις των Βρυξελλών.

Όμως, οι φήμες για τη σχέση του με το ποτό κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με τον Τύπο του Λουξεμβούργου να μεταφέρει περιστατικά όπου έχει υπάρξει εμφανώς μεθυσμένος ακόμα και σε επίσημες συναντήσεις.