Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν, επίσης, από τους φιλορώσους να δεχθούν να επιστρέψουν τον έλεγχο τριών μεθοριακών σταθμών στις ουκρανικές αρχές.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι πιθανό να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την προθεσμία της Δευτέρας και να αποφασίσουν αν χρειάζεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις, σημείωσαν διπλωμάτες.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ενδέχεται να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εάν η Μόσχα δεν αναλάβει δράση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

«Είναι πιθανό. Αν δεν υπάρξουν κινήσεις, οι χώρες μέλη (της ΕΕ) θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσαν άλλοι δύο διπλωμάτες.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ πιθανότατα θα εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την προθεσμία της Δευτέρας και να αποφασίσουν αν χρειάζεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις, σημείωσαν διπλωμάτες.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε άμεση απάντηση μάλλον θα αφορά το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και άλλων προσώπων και όχι την επιβολή ευρύτερων οικονομικών μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται να αποφασιστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Ιουλίου.