(Upd 15:47) Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανήγγειλε στους εκπρόσωπους των ενστόλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό καθώς δεν συζητήθηκε το ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί για τον μισθό.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το κόστος προσδιορίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ για τα αναδρομικά και σε 200 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση των μισθών ετησίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδιάζεται να συμψηφιστεί ένα μέρος των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν φέτος ένστολοι με αποδοχές κάτω των 1500 ευρώ ή με τις αυξήσεις που πήραν επειδή «ξεπάγωσαν» οι μισθολογικές προαγωγές για τον συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων του δημοσίου.

Πριν τη συνάντηση με τους ενστόλους ο κ.Σταϊκούρας διαμήνυε ότι “όχι μόνο δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει να υπακούσει στην απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, αλλά θα την εφαρμόσει στο έπακρο και με το παραπάνω».

Πίσω από τη φράση τους αυτή, στο υπουργείο Οικονομικών εννούν ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν μόνον 3 μηνών αναδρομικά (Αύγουστος-Νοέμβριος 2012) που διατάζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά δύο ολόκληρων χρόνων, μαζί και με τις μισθολογικές ωριμάνσεις ενδεχομένως, καθώς ετοιμάζονται να ακυρώσουν ολόκληρο το μέτρο –το οποίο στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ καταρρίπτεται ως αντισυνταγματικό-  προκειμένου να μην υποχρεωθούν να καταφύγουν σε δικηγόρους 268.500 πρώην και νυν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

«Δεν θέλουμε να “στοκάρουμε” υποθέσεις στα δικαστήρια» εξηγούσε αρμόδια πηγή, δεδομένου πως ούτως ή άλλως το πρόβλημα δεν μπορεί να κρυφτεί προσωρινά «κάτω από το χαλί», αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το 2015 και μετά να συμπεριλάβει σχετικό κονδύλι και ισοδύναμα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (όπως έγινε για φέτος με τους δικαστικούς).

Πϊσω όμως από τη «γενναιοδωρία» για πλήρη συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση, κρύβονται και σκέψεις για να επανέλθουν νέου τύπου μειώσεις στους μισθών των ενστόλων από το 2014 κιόλας. Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει με το σκεπτικό της παράθυρο για νέες μειώσεις, αν κριθεί αναγκαίο, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Η απόφαση αναφέρει μεν ότι δεν πρέπει να θίγονται οι ένστολοι για να μην κινδυνεύσει το αξόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και η ασφάλεια της χώρας, αλλά δεν αποκλείει μειώσεις εφόσον υπάρχει υπέρτερη δημόσια ανάγκη και εφόσον η κυβερνηση αποδείξει ότι έχει εξοικονομήσει πρώτα από όπου αλλού μπορούσε χρήματα, πριν αγγίξει του μισθούς των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζεται ο επόμενος νόμος για περικοπές στους ενστόλους, οι οποίες θα είναι μεν μικρότερες, αλλά θα αιτιολογούνται και ως «λύση ανάγκης» μετά από τη λήψη άλλων μέτρων που έχουν προηγηθεί της επιβολής τους, ώστε να μην μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί η επιβάρυνση για τα επόμενα χρόνια από τις αυξήσεις μισθών (λόγω κατάργησης των περικοπών) αγγίζει τα 200 εκατ. ευρω.

Για τα αναδρομικά από το 2012 έως σήμερα, εφόσον η κυβέρνηση θα τα επιστρέψει ολόκληρα και δεν θα περιοριστεί στις κρατήσεις 3 μηνών, θα αρχίσουν να δίδονται σταδιακά από τον επόμενο κιόλας μήνα. Με την μισθοδοσία Αυγούστου δεν θα γίνονται πια περικοπές και τμηματικά θα επιστρέφονται τα αναδρομικά.