(Upd 12.25) Σε διάψευση των πληροφοριών ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει την έκτακτη εισφορά ως το 2016 προκειμένου να πληρωθούν οι ένστολοι προχώρησε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα δημοσιεύματα “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.
Όπως έγραφε το πρωί η εφημερίδα “Τα Νέα”, σκέψεις παράτασης της έκτακτης εισφοράς έως και το 2016 έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται στους κόλπους της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι ένστολοι επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για εδώ και τώρα αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεών τους σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως σημείωνε η εφημερίδα, το πακέτο των μισθολογικών προσαρμογών των ενστόλων είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον προϋπολογισμό και απειλεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς σταδιακής μείωσης της φορολογίας ενώ η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης επιτείνεται από το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις που θα ξηλώνουν τη δημοσιονομική πολιτική.
Ετσι, διαμορφώνεται ο κίνδυνος, πολιτικός και δημοσιονομικός, εκεί που καλλιεργούνταν κλίμα σταδιακής μείωσης των φόρων και επίσης σταδιακής ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου με φόντο πρωτογενή πλεονάσματα εντός στόχων, να κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να βρει κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Απευθείας ακυρώνεται η κόκκινη γραμμή των νέων μέτρων και μετουσιώνονται σε λόγια του αέρα οι κυβερνητικές διαρροές για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ή η μείωσή της στο μισό – στο χειρότερο σενάριο – το 2015.
Γι αυτό και το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.