Στις αγορές βγαίνει ξανά η Ελλάδα, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δόθηκε εντολή στις τράπεζες για την έκδοση 3ετούς ομολόγου.

Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και  JP Morgan Chase είναι οι ανάδοχοι της έκδοσης, με την Αθήνα να στοχεύει στην άντληση 500 εκατ. ευρώ, αλλά τη Wall Street Journal να μεταφέρει εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι η χώρα θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο, η Αθήνα δανείστηκε  3 δισ. ευρώ στην 5ετία με απόδοση 4,95%, αλλά έλαβε εντυπωσιακές προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η αρχική εκτίμηση για την απόδοση είναι στο 3,5% με 3,625%. Η έκδοση θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, έπειτα και από το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης.

Εξάλλου, η Ελλάδα ωφελείται όχι μόνο από τη θετική αντίληψη των αγορών γύρω από την εκτέλεση του προγράμματός της (αν και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εικόνα αυτή), αλλά και από το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται στις αγορές, έπειτα από τα επιθετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Mario Draghi. Τον περασμένο μήνα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε στο 5,53%, ενώ αυτή την ώρα κυμαίνεται στο 6,08%.

“Η Ελλάδα εξακολουθεί να ωφελείται από το αυξανόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, την ενίσχυση των διεθνών επενδύσεων και τη σταδιακή βελτίωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης”, λέει ο Alberto Gallo, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

Όμως, ο Ben Bennett, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Legal & General Investment Management, διαφωνεί. “Δεν έχει υπάρξει επαρκής βελτίωση στα θεμελιώδη της Ελλάδας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η χώρα αποκτά πρόσβαση στην αγορά είναι το διεθνές περιβάλλον ρευστότητας και το κυνήγι των αποδόσεων. Είναι σήμα του πόσο τρελή και ανεύθυνη είναι η σημερινή κατάσταση στην αγορά”.

Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα την οποία καλωσόρισαν οι αγορές ομολόγων. Τον περασμένο μήνα, η Πορτογαλία πραγματοποίησε την πρώτη της δημοπρασία ομολόγων μετά την έξοδο από το πρόγραμμά της, ενώ η Ιρλανδία έχει επιστρέψει σε τακτικές δημοπρασίες. Έκδοση ομολόγου πραγματοποίησε και η Κύπρος τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δίνουν κέρδη 29% από τις αρχές του έτους, τα μεγαλύτερα ανάμεσα σε όλες τις αγορές κρατικών ομολόγων που παρακολουθεί το Bloomberg.