(Upd 15:25, 10/7)

Του Κωστή Πλάντζου

Η κρίση στην αγορά ομολόγων λόγω Πορτογαλίας εμπόδισε την κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ με το τριετές ομόλογο.

Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση του ομολόγου ήταν «τολμηρή κίνηση»  δεδομένης της αναστάτωσης γύρω από την Πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo.

«Περιμέναμε να μην επεκταθεί αλλά τελικώς επεκτάθηκε» έλεγε η ίδια πηγή. Χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας (παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε), είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (σ.σ. όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Η κυβέρνηση εκφράζει την  ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων».

Νωρίτερα το Newmoney.gr έγραφε:

Στα 3,35 δισ ευρώ φθάνουν μέχρι στιγμής οι προσφορές για την έκδοση των τριετών ομολόγων με την υπερκάλυψη να είναι μόλις 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,5% ενώ το βιβλίο προσφορών παραμένει ανοικτό για τους Αμερικάνους επενδυτές. 

Στελέχη από Dealing Rooms χρηματιστηριακών και τραπεζών έλεγαν στο Newmoney.gr ότι η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας, Espirito Santo που χθες ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή ομολόγων της, έχει επηρεάσει  σημαντικά την εμπιστοσύνη προς τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά και στην ελληνική έκδοση. 

Την ίδια ώρα οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωπεριφέρειας αλλά και στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας έχουν ενταθεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως η πορτογαλική τράπεζα BCP και η ισπανική τράπεζα BPE ανέβαλαν τις προγραμματισμένες για σήμερα εκδόσεις νέων ομολόγων. 

Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο -ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και επισήμως πλέον ότι η Ελλάδα βγαίνει για δεύτερη φορά στις αγορές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.  Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ προετοίμαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα, σε συνεχείς επαφές που είχε σε Παρίσι, Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως, αλλά και το momentum που διαμορφώνει η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και η καλή πορεία της έκδοσης εντόκων γραμματίων της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς τη νέα έκδοση και ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική έκδοση σε σχέση με εκείνη του Απριλίου που αφορούσε 5ετή ομόλογα. Μάλιστα κάνουν λόγο για μία “τολμηρή κίνηση” λόγω της αναταραχής που έχει προκληθεί στα πορτογαλικά ομόλογα στον απόηχο της ανακοίνωσης της τράπεζας Εspirito Santo International ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή ομολόγων. 

Σημειώνουν δε ότι η νέα έξοδος στις αγορές υπαγορεύθηκε από τρεις κυρίως λόγους: 

α) Να διατηρηθεί η… ανοικτή γραμμή με τις αγορές και να μην θεωρηθεί από τους επενδυτές ότι η έκδοση του πενταετούς ήταν απλά μία παρένθεση

β) Να ενισχυθεί η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου για την κάλυψη λήξεων μέσα στον Αύγουστο, που ανέρχονται σε 6,7 δισ ευρώ. 

γ) να εξομαλυνθεί περαιτέρω η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. 

Το περιβάλλον ευνοεί μια τέτοια έκδοση”, σχολιάζουν, στο πρακτορείο Bloomberg στρατηγικοί αναλυτές. Όπως λέει  αναλυτής της Bayerische Landesbank του Μονάχου “θα φαινόταν λογικό για την Ελλάδα το βραχυπρόθεσμο φάσμα της καμπύλης αποδόσεων”.

Όπως γράγφει το Bloomberg, η επιστροφή στiς αγορές υπογραμμίζει την αναγέννηση του έθνους που “πυροδότησε την κρίση χρέους όταν φάνηκε ότι το έλλειμμα της χώρας ήταν τελικά μεγαλύτερο απ’ ό,τι θεωρούνταν”.