Του Κωστή Πλάντζου

Θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, όπως ήδη πράττει, για να ελαφρυνθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέος της  χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την συνάντηση που είχε με τον κύριο Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

«Επικροτούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας» τόνισε ο κύριος Ρέγκλινγκ, που θύμισε ότι το ESM έχει προσφέρει πάνω από 141 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια με όφελος πάνω από 8,5 δισ. για το 2013. «Τα δάνεια είναι μακράς ωρίμανσης, κατά μέσο όρο 32 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ESM θα είναι σταθερός και μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας» τόνισε ο κύριος Ρέγκλινγκ.

Ο κύριος Χαρδούβελης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το EFSF έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Ελλάδα, πάνω από 60% της χρηματοδότησης που έχει προσφέρει σε χώρες της ΕΕ έχει προορισμό την Ελλάδα» και τόνισε πως πιστεύει ότι «οι ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κύριος Χαρδούβελης τόνισε μάλιστα πως «περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο είναι το όφελος για κάθε νοικοκυριό από τα δάνεια του EFSF αντί να δανείζεται η χώρα από την αγορά. Κάθε νοικοκυριό γλιτώνει 3.000 ευρώ το χρόνο. Είναι απίστευτο νούμερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέδωσε τεράστια σημασία στη δημιουργία και στο ρόλο του EFSF, για να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή που ξέσπασε στη χώρα μας. «Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μία Ενωμένη Ευρώπη, ήδη έγινε η τραπεζική ενοποίηση. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε το όνειρο της ευρωπαϊκης ενοποίησης και ειδικά οι  Έλληνες που ζήσαμε την κρίση, θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε και το όνειρο».