Ανάπτυξη 0,8% φέτος και 2,4% το 2015 προβλέπει η BNP Paribas σε σημερινή έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι η εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εντός τροχιάς, αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου η πρόοδος είναι αργή, όπως για παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η BNP εκτιμά ότι θα βρεθούν μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν τελικά στην ελάφρυνση του χρέους που είχαν υποσχεθεί το Νοέμβριο του 2012.

Μάλιστα, τονίζει πως μια ελάφρυνση του χρέους πριν από την εκλογή Προέδρου, το Φεβρουάριο του 2015, θα μπορούσε να ενισχύσει τη στήριξη προς την κυβέρνηση συνασπισμού. 

Σταθεροποιείται η εγχώρια ζήτηση, αλλά όχι οι επενδύσεις

Η BNP Paribas αποδίδει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης και στη θετική συμβολή του καθαρού εμπορίου. Έχοντας μειωθεί κατά 30% από το υψηλό του 2008, η ιδιωτική κατανάλωση έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης της αγοράς απασχόλησης, των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, της βελτίωσης του κλίματος και του χαμηλού πληθωρισμού.

Όμως, οι αναλυτές τονίζουν ότι στο μέτωπο των επενδύσεων, οι εξελίξεις δεν είναι τόσο καλές. Η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη ζήτησης θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγή και κατ΄ επέκταση τις επενδύσεις στο βιομηχανικό τομέα. Όπως σημειώνει η BNP Paribas, το κλειδί στον τομέα αυτό κρατούν οι τράπεζες, καθώς η μείωση των δανείων, τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων και  η ανάγκη για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να δώσουν τις πιστώσεις που απαιτούνται για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ επαρκούν για να καλύψουν τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά stress tests, και αυτό θα βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και τελικά, να ανοίξει το δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη.

Που οφείλεται η άσχημη εικόνα των εξαγωγών

Παρότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, μέσω των μειώσεων στους μισθούς, οι συνολικές επιδόσεις των εξαγωγών της είναι φτωχές, σε σχέση με τις βασικές ανταγωνίστριες-χώρες.

Αυτό ερμηνεύεται από τον οίκο ως απόδειξη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Λόγω της ανελαστικότητας της ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, οι μειώσεις μισθών δεν έχουν περάσει πλήρως στους καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να βιώνει χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της, για αρκετό καιρό. Ειδικότερα, η BNP περιμένει πληθωρισμό στο -1% φέτος και στο 0% το 2015.

Η εφαρμογή του προγράμματος και οι σχέσεις με την τρόικα

Σύμφωνα με την BNP Paribas, η Ελλάδα θα έχει ένα ήσυχο καλοκαίρι φέτος, αλλά το Σεπτέμβριο, τα “κλασικά” αμφιλεγόμενα ζητήματα στις σχέσεις της με την τρόικα θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι στο δημοσιονομικό μέτωπο η Αθήνα ξεπερνά τους στόχους, αλλά μένει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα δυσκολότερα σημεία της εφαρμογής του προγράμματος στο επόμενο διάστημα.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα έσοδα κυμάνθηκαν το 2013 κατά 0,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου.

Εν όψει των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, η BNP επισημαίνει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς με το κόστος δανεισμού και ρίσκο αναχρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα, το χρέος θεωρείται βιώσιμο.

Εξάλλου, ο οίκος θεωρεί ότι οι τρόποι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι πολλοί (περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων, χρήση ανεκμετάλλευτων πόρων του κράτους και των αδιάθετων του ΤΧΣ), και αυτό δείχνει πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης. Εφόσον η Αθήνα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα, θα βρεθούν τρόποι τόσο για την κάλυψη του κενού όσο και για την ελάφρυνση του χρέους. Παρότι η διαγραφή χρέους κρίνεται απίθανοι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα βρουν τρόπο να βοηθήσουν σε αυτό το μέτωπο.

Πολιτική σταθερότητα βλέπει ο οίκος

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η BNP εκτιμά ότι στο πολιτικό μέτωπο θα επικρατήσει σχετική σταθερότητα έως τα τέλη του έτους, ενώ μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, εν όψει και της εκλογής Προέδρου, το 2015.