Της Ελένης Στεργίου

Η Ελλάδα δεν παλεύει πλέον να επιβιώσει, παλεύει για ένα καλύτερο (μεθ)αύριο. Αφού ξεπέρασε την κρίση, πέτυχε αλματώδης δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα πρέπει να μπορέσει να γίνει ελκυστική επενδυτικά, να προωθήσει τα πλεονεκτήματα της- τα οποία είναι τουρισμός, ναυτιλία και ενέργεια -και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στοχεύοντας σε ένα σωστό συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, καταργώντας σταδιακά τις φοροεισπρακτικές πολιτικές. Οι τράπεζες, πλέον,  θα πρέπει να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω είναι ουσιαστικά τα συμπέρασματα από το ντιμπέιτ των συμμετεχόντων της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Economist, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι.

Το επενδυτικό κλίμα έχει αναθερμανθεί και η εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό έχει βελτιωθεί, όπως τόνισαν εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών τραπεζών, επιχειρηματίες διεθνούς φήμης, αλλά και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τον ESM. Παρόλα αυτά, εκφράστηκαν ανησυχίες για κάποια ζητήματα και η Ελλάδα έχει συνοπτικά να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την προσέλκυση επενδυτών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζικών μη εξυπηρετουμένων δανείων. Όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρίσκο πολιτικών αναταραχών και την ενδεχόμενη ανησυχία που θα επιφέρει.

Η Πέμπτη είναι λυριως αφιερωμένη στην Ενέργεια. Θα μιλήσουν μετςξύ άλλων ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωγίου, ο κ. Ζερβός της ΔΕΗ, κ. Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Ευ. Μαρινάκης, ο Νίκος Δένδιας και κλείνει με την ομιλία του Αντώη Σαμαρά.

Το”μενού” της πρώτης ημέρας

Σημαντική ήταν η πρώτη ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας εμμέσως ότι δεν προσφέρει τίποτα μία τέτοια συζήτηση, σε αυτή τη φάση, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να ενωθεί για να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Όπως υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται κοντά στο τέλος του, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά και μεγάλα ουσιώδη στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο εξής θα υπάρχει μια λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική με το σχεδιασμό να προϋποθέτει κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, εξαλείφοντας σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και έτσι, όπως τόνισε θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων. Ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου, διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, εξορθολογισμό του φορολογικού ποινολογίου και ανταμοιβή των συνεπών φορολογούμενων. Τόνισε ακόμα ότι κρίσιμα πεδία πολιτικής αποτελούν η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και  πολιτών με τον  δημόσιο τομέα  και η προσέλκυση  νέων  επενδύσεων.

Ο κ. Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υπογράμμισε ότι μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας. ‘Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τους μηχανισμούς EFSF/ESM και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών. Άλλωστε, όπως είπε, όσες χώρες της Ευρωζώνης μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής πέτυχαν τους υψηλότερους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς. Υποστήριξε ότι το μέγεθος των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την ΕΒΑ και τα stress tests. Αντί για “κούρεμα” ο κύριος Ρέγκλινγκ τόνισε τα καλά της επιμήκυνσης: “Δεν έχει σημασία ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, σημασία έχει ότι με την επιμήκυνση και τα μέτρα που πήραμε, το όφελος για τον προϋπολογισμό  του 2013 ήταν 8,5 δισ. ευρώ η 4,5% του ΑΕΠ. Ήδη δώσαμε 140 δισ. με επιτόκια χαμηλοτερα του ΔΝΤ και αυτό δείχνει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε. Έχουμε κατά νου πρόσθετα νέα μέτρα στήριξης, μετά τα stress test θα δούμε αν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πού θα βρεθούν τα χρήματα, πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε”. Ο κ. Regling υποστήριξε ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει απομακρυνθεί πολύ, αν και δεν έχει τελειώσει πλήρως. Πρόσθεσε, επίσης, ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, ώστε να λειτουργήσει ακόμα πιο ικανοποιητικά η νομισματική ένωση.

Ο Rishi Goyal, Chief, Greece Unit, European Department, International Monetary Fund (IMF) έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τη μεγάλη πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσθέτοντας πάντως ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες. Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Goyal υποστήριξε ότι σήμερα έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά θα πρέπει να προσέξουν την αποτύπωση των καθυστερούμενων δανείων στου ισολογισμούς τους ώστε να μη βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωπες με ένα οξύ πρόβλημα που θα τις εγκλωβίσει και θα τις εμποδίσει να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά. Χαρακτήρισε πάντως θετική εξέλιξη την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – την πρώτη έκδοση ομολόγου από την έναρξη της κρίσης – και παράλληλα υποστήριξε ότι ανακάμπτουν ο τουρισμός και η ναυτιλία. Ο κ. Goyal υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Ο Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτήρισε επαρκή τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίστηκαν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών από τα τελευταία τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος. Για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες ανάγκες για τις τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι αυτό θα φανεί μετά τα stress test του φθινοπώρου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσπάθειες των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία με τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις για την αναδιάρθρωσή τους. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε μέσα από την ομιλία του την ανάγκη να συνεχίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την προσπάθειά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και επεσήμανε ακόμα ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και όχι ρητορική που να διώχνει τους επενδυτές, ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Τόνισε ακόμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη της ανάπτυξης, με αρωγό το Κράτος.

Ο Γεώργιος Σταθάκης, Επικεφαλής τομέα ανάπτυξης, ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, η εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης και ο προσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κατεύθυνση πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας θα είναι από τις βασικές οικονομικές επιλογές μας.  Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ελληνικό μνημόνιο ήταν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε ποτέ και πρόσθεσε ότι η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και η μεγάλη αποεπένδυση των τελευταίων ετών, οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και ανεργία. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια γη διότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την πώλησή της. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο των βασικών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ο Στέφανος Ησαΐας, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, καθώς είναι υπερχρεωμένη, αλλά αντιθέτως έχει ανάγκη από ίδια κεφάλαια ανάπτυξης όπως είναι τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Ησαΐας επεσήμανε ότι οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και τις αλλαγές που υλοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πως είναι ενθαρρυντικό ότι πλέον ανοίγει σιγά – σιγά τις πόρτες της στους ξένους επενδυτές.
 
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Lamda Development χαρακτήρισε «ακατέργαστο διαμάντι»  την έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, παρουσιάζοντας στο συνέδριο του Economist τα βασικότερα χαρακτηριστικά του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την περιοχή. Όπως είπε, πρόκειται ίσως για τη μοναδική έκταση στην Ευρώπη που συνδυάζει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, δίπλα στη θάλασσα, εντός του πολεοδομικού ιστού μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και με ιδανικό κλίμα. Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης, τόνισε ο κ. Αθανασίου, είναι να ξαναγίνει η Αθήνα κορυφαίος τουριστικός, πολιτιστικός και επιχειρηματικός προορισμός. Το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως είπε, περιλαμβάνει ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, ποδηλατόδρομους, πολιτιστικά κέντρα, χώρους κατοικιών και μαρίνες.

Ο κ. Γιάννης Γκικόπουλος, Εταίρος, McKinsey & Company τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει – και μπορεί – να βάλει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 δις ευρώ μέχρι το 2020 . Τόνισε δε ότι το ποσό αυτό είναι δυνατόν να προέλθει από το ΕΣΠΑ (45 δισ. ευρώ), τις ιδιωτικοποιήσεις (53 δισ. ευρώ) και τις ιδιωτικές επενδύσεις (53 δισ. ευρώ). Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέκτησε το 100% της ανταγωνιστικότητας, που έχασε την περίοδο πριν την κρίση, και πλέον κατανοεί τις δυνατότητές της στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Intralot, τόνισε ότι η  υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέσω μιας ανώνυμης εταιρίας, όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν αποτελεί το πλέον πρόσφορο μοντέλο διότι στερείται στρατηγικού σχεδιασμού. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, προ κρίσης, ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφείς αλλά, πλέον, όσες από αυτές δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας δεν μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγική δυναμική. Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μείωσε την ιδιωτική κατανάλωση και επιπλέον οι τράπεζες ήταν για μεγάλο διάστημα αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές.
 
Ο John Calamos, Sr, Chairman, CEO & Global Co-Chief Investment Officer, Calamos Investments υποστήριξε ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Φλόριδα της Ευρώπης»,  ο οποίος μίλησε για πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία. Διαπιστώνοντας σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ο ίδιος προέτρεψε για πολιτικές επιλογές οι οποίες θα αναδομήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα αποφέρουν θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την πρόσβαση σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι λόγω της δυστοκίας των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ο Vladimir Yakunin, Πρόεδρος Ρωσικών Σιδηροδρόμων εξέφρασε το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για συνέργεια με την Ελλάδα στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης των λιμενικών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων ως ένα ενιαίο σύστημα logistics. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για δυνητική υψηλή συνδρομή στην οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Τα περιουσιακά στοιχεία του μείζονος ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO», τόνισε ο κ. Yakunin ο οποίος μίλησε για «αναγκαία βήματα» με στόχο μία «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τομέα μεταφορών»: επιβεβαίωση και παρουσίαση των σχεδίων για τη νέα σιδηροδρομική υποδομή, ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αποσαφήνιση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων διαγραφής χρεών που συσσωρεύτηκαν πριν από την ιδιωτικοποίηση κ.ά. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
 
Ο Πάνος Ξενοκώστας, President & CEO, Onex, Partner & Managing Member, LKS Partners δήλωσε ότι η Ελλάδα μπήκε πρώτη στην κρίση και πιθανότατα θα βγει και πρώτη από αυτήν.  Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας ενδυνάμωσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ξενοκώστας, θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις όπως είναι η αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξενοκώστας στο φορολογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι σταθερό και με απλές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών.

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, διότι όπως είπε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην εφαρμογή των μνημονίων και κατ’ επέκταση έχει απολέσει τη δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, έστειλε από το βήμα του Economist ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντέτεινε την πρόταση για τη διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση συνολικά του ευρωπαϊκού χρέους.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «να ανοίξει τον δρόμο της διαβούλευσης» για το ζήτημα της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Αναφερόμενος ευρύτερα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιζητεί δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που -μετά από «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»- θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα αγαθών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και θα λειτουργούν ως αναπτυξιακά εργαλεία. Πρέπει να απεντάξουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ, στην Ευρώπη των κοινωνικών κατακτήσεων, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι ευρωεκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε βασική επιλογή του ελληνικού λαού».  (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ο τραπεζικός τομέας τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να αναδιοργανωθεί και έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η επίτευξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Tα επιχειρηματικά δάνεια ειδικότερα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα και ανάλογα με την περίπτωση, δήλωσε ο κ. Ζανιάς ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αλλαγές που απαιτούνται στο υφιστάμενο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η σωστή διαχείριση των προβληματικών δανείων μπορεί να αντιστρέψει το πρόβλημα σε πλεονέκτημα, σημειώνοντας ότι η δικαστική οδός θα είναι η τελευταία λύση.
«Ο τραπεζικός τομές με τις επιτυχημένες ανακεφαλαιοποίησες, έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ έχει μειώσει και τα λειτουργικά κόστη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζανιάς. Το ρολόι «χτυπάει» επεσήμανε, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εξεύρεση της λύσης. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες του, ανέφερε ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως έχουν καταρτίσει σχέδιο, όπου μπορούν να συλλέξουν περί τα 35 δις. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι σχετικό και με τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και πως η ανάπτυξη θα βοηθήσει τις τράπεζες.

«Έχει βρεθεί λύση για τη συλλογή 35 δισ. και υπάρχουν ομάδες από τις τράπεζες για να μπορέσουν να συλλέξουν τα εν λόγω ποσά», δήλωσε. Τέλος, ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών έχει σχεδιαστεί και η επιτάχυνση είναι σημαντική.

Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποτιμάται, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Douglas Renwick, του οίκου αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας την πολύ μικρή πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Πάντως, το στέλεχος της Fitch παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ έχει επιτύχει και σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.  
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι αυτό είναι υψηλό, αλλά εκτίμησε ότι με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, οι επενδυτές θα εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα.