Του Κωστή Πλάντζου
Deal με την τρόικα για να προχωρήσουν «εδώ και τώρα» οι ιδιωτικοποιήσεις, έφερε η σύσκεψη Χαρδούβελη με την ομάδα Τόμσεν. «Έχουμε την ίδια άποψη ότι τα επενδυτικά κεφάλαια θα βοηθήσουν την οικονομία» ανέφερε μετά το τέλος της τρίωρης σύσκεψης Χαρδούβελη με την Τρόικα ενώ αμέσως μετά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι επαφές του Οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας βρέθηκαν στο επίκεντρο της απογευματινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπ. Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη (Διαβάστε τι υπόθηκε στη σύσκεψη ΕΔΩ)
Όπως όλα δείχνουν, η Τρόικα δείχνει πως δεν θα πιέσει για σκληρά μέτρα αν ξεκολλήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι ελεγκτές «φάνηκε πως διάκεινται θετικά και η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την Τρόικα –παρά τις πιέσεις για εισπρακτικά μέτρα που έθετε την περασμένη εβδομάδα.
Στη σημερινή σύσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα η πορεία της Οικονομίας. Ο κύριος Χαρδούβελης υποστήριξε στους δανειστές ότι μετά τη σταθεροποίηση, στόχος είναι να βγει από τον φαύλο κύκλο η οικονομία και να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος για τα επόμενα χρόνια.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν ότι στις προθέσεις τους είναι να κλείσει άμεσα τον Σεπτέμβριο η διαπραγμάτευση, χωρίς καθυστερήσεις και πιέσεις για περισσότερα μέτρα, εφόσον προχωρήσουν ικανοποιητικά οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω στη χώρα μας.
Το ζήτημα της αύξησης των δόσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία συζήτησε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα με τον γγ Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με το Mega ο Γιάννης Βρούτσης δέχθηκε εισηγήσεις ώστε οι δόσεις να αυξηθούν σε τουλάχιστον 72 ενώ στη συνάντηση συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών όσο και όλοι οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Το πράσινο φως για ευνοϊκότερη ρύθμιση άναψε η Τρόικα, ένα χρόνο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που κατέγραψε η τρέχουσα ρύθμιση οφειλών σε όλα τα ταμεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όχι μόνο η συμμετοχή είναι περιορισμένη, αλλά ταυτόχρονα τέσσερις στους δέκα που μπήκαν στη ρύθμιση στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμό (Διαβάστε ΕΔΩ)
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.