Διαφάνηκε θετική αλλαγή, πριν από λίγες ώρες (βράδυ Δευτέρας), στην στάση της ρωσικής κυβέρνησης, που φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εμπάργκο στα ελληνικά οπωροκηπευτικά, που είναι το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν μας στη χώρα.

Η Ρωσία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρούσε σε εμπάργκο των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε αντίποινα για την στάση της χώρας στο ουκρανικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega, κατάσταση είχε επιδεινωθεί και από την ανακοίνωση της ρωσικής φυτοϋγειονομικής εταιρείας για ποιοτικά προβλήματα σε φορτία ελληνικών ροδάκινων.

Τελικά ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας με δηλώσεις του μετρίασε τις αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις της ρωσικής και της ελληνικής  φυτοϋγειονομικής εταιρείας “εποικοδομητικές”.  Όπως ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος, “δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για τις ενέργειες των Ρώσων”.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια, σημείωσαν ρεκόρ και υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40 χιλ. τόνους, από έναντι 16 χιλ. τονους στο αντίστοιχο 7μηνο πέρσι.