Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια της Alpha Bank θα αυξάνονται κατά 750 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2015 και μετά, εκτιμά η Citigroup στη σημερινή της έκθεση, με την οποία αναβαθμίζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Alpha έχει υψηλή έκθεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 85% του ενεργητικού της, των καταθέσεών της και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (με τα τελευταία να διαμορφώνονται στο 33% του συνόλου) να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Alpha Bank αναμένεται να ωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα. Περίπου τα δύο τρίτα των ελληνικών καταθέσεων της Alpha Bank και πάνω από τις μισές του συνόλου της είναι προθεσμιακές, όπου τα επιτόκια μειώνονται.

Όμως, η βελτίωση στα συνολικά περιθώρια αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση των spreads των assets, με αποτέλεσμα η Citigroup να προβλέπει μεν αύξηση των εσόδων από τόκους περίπου 15% το 2014, αλλά να προειδοποιεί ότι ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί κοντά στο 5% από το 2015 και μετά, καθώς τα χαμηλότερα spreads των δανείων θα περιορίσουν το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Alpha θα αυξήσει το δείκτη κεφαλαίων της από το 12% στα τέλη του 2014 στο 15,8% το 2017.