Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,5% το β’ τρίμηνο μετά την μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο α” τρίμηνο βλέπουν αναλυτές της Eurobank.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το β΄ τρίμηνο ενώ βλέπει βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,2% για το γ’ τρίμηνο και 1,9% στο δ’ τρίμηνο.

Την ίδια ώρα η Eurobank, εκτιμά πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε πιθανότατα κατά 0,5% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο.

Η ομάδα των οικονομολόγων της Eurobank, εκτιμούν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος, καθώς όπως σημειώνουν ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της στασιμότητας, όπως δηλαδή συνέβη στο Μεξικό και στην Ιαπωνία.

«Το πιθανό τέλος της ελληνικής ”Μεγάλης Ύφεσης” δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλά σταματάει η χειροτέρευση του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης», επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές Ιωάννης Γκιώνης, Στυλιανός Γώγος, Βασίλης Ζάρκος, Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Θεόδωρος Σταματίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο πραγματικής σύγκλισης με την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ-15, στον μέσο Έλληνα αντιστοιχούσε το 86,10% της παραγωγής του μέσου πολίτη της ΕΕ-15. Το 2013 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν της τάξης του 68,57%! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 2004 το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα πολίτη ήταν κατά 21.56% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του μέσου Πορτογάλου ενώ στο τέλος του 2013 ήταν κατά 1.03% χαμηλότερο!

Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμούς τουλάχιστον κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ-15 έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα να προσεγγίσει τα επίπεδα της πραγματικής σύγκλισης που ίσχυαν το 2009.

Θυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας είχε μειωθεί 0,9%