Η Πορτογαλία διαθέτει τη μικρότερη αναλογία θηλυκών μελών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τη ίδια στιγμή που μερικές χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία, ως κίνητρο να ωθήσουν τις επιχειρήσεις να προσθέσουν γυναίκες στο υψηλότερο επίπεδο της διαχείρισης.
Η Ελλάδα σε αυτή τη λίστα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με διάγραμμα του Bloomberg, το 2013 μόλις το 5% των μελών των διοικητικών συμβουλίων πορτογαλικών εισηγμένων που συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη Stoxx 600, ήταν γένους θηλυκού. Ακολουθεί η Ελλάδα, με την αναλογία στο 6,7% και τρίτη η Ιταλία με 10,5%. Στον αντίποδα η Νορβηγία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μετά την εισαγωγή ποσόστωσης 40% το 2003. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Γαλλία, που επίσης διαθέτουν παρόμοιες νομοθεσίες.
![]()
«Μοιάζει τόσο αναχρονιστικό στον μοντέρνο κόσμο να διαθέτεις τόσο λίγες γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια» αναφέρει στο Bloomberg η Helena Morrissey, ιδρύτρια του 30% Club, που πήρε το όνομά του από το στόχο που έχει θέσει για το ποσοστό αντιπροσώπευσης των γυναικών στα δ.σ. των εταιρειών του FTSE 100, έως το τέλος του 2015.
«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα για την οικονομική ανάπτυξη είναι οι πολύ λίγες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και εκείνες που δεν εκπληρώνουν πλήρως τις δυνατότητές τους, επομένως αναρωτιέμαι αν αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προβλημάτων της επίτευξης ανάπτυξης σε κάποιες από αυτές τις χώρες».
Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διαθέτουν επίσης ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα δ.σ. Η Morrissey αναφέρει ότι οι νομοθετημένες αναλογίες είναι προβληματικές διότι εστιάζουν την προσοχή σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου ενώ εν δυνάμει αγνοούν τον αριθμό των γυναικών managers σε άλλα επίπεδα της επιχείρησης.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.