Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Με το μυαλό στο Παρίσι βρίσκεται πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει σχεδόν αποκρυσταλλώσει τις προτάσεις της κυβέρνησης τις οποίες αναμένεται να συζητήσει τις επόμενες ώρες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.   Ήδη χθες ο υπουργός αποκάλυψε σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη και ενιαίου συντελεστή στον ΦΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται και το σενάριο για διαφορετικούς συντελεστές με μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% και σε άλλους κλάδους στα πρότυπα αυτού της εστίασης.

Πρώτη υποψηφιότητα με βάση αυτή την εκδοχή είναι ο ΦΠΑ στην οικοδομή. Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει τεθεί ούτως ή άλλως στο αναθεωρημένο μνημόνιο (ΜοU) και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη, βάσει χρονοδιαγράμματος, να παρουσιάσει στην τρόικα την πρότασή της για μια συνολική αλλαγή και απλοποίηση του συστήματος.  
Επί της ουσίας στη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στόχος του υπουργού είναι :

1) Να θέσει το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων όπως για παράδειγμα τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης  φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, όπως επίσης και του πετρελαίου θέρμανσης.
2) Να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ολοκληρώσει τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου χωρίς να αναμένει την ανακοίνωση των στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το σχέδιο της Αθήνας προβλέπει την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας έως τις αρχές Οκτωβρίου και, στη συνέχεια,  όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των στρες τεστ στα τέλη Οκτωβρίου να επιστρέψει η τρόικα για να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θέλει να έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα της άσκησης της ΕΚΤ και μετά να δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί.

Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις που θα ανοίξει ως θέμα στο Παρίσι, το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει νωρίτερα την τρόικα και για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη υπάρχουν αλλαγές που προωθούνται και αρκεί η απλή ενημέρωση της τρόικας, αλλά υπάρχουν και τροποποιήσεις που εξετάζονται και θα πρέπει να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της, καθώς επηρεάζουν ευθέως την εισπραξιμότητα του φόρου.