Θετικότατες προϋποθέσεις για νέα ομολογιακή έκδοση διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, καθώς οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά με το bund (10ετές γερμανικό) να έχει απόδοση χαμηλότερη από 0,95%, το γαλλικό 10ετές στο 1,29%, το ισπανικό 10ετές στο 2,2%, ενώ προς νέο χαμηλό ρεκόρ κινήθηκε το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς κάτω από τις 150 μονάδες βάσης, εν μέσω της φημολογίας για ανάληψη περαιτέρω δράσης στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, σε σημερινή δημοπρασία το ιταλικό Δημόσιο δανείστηκε με χαμηλό κόστος ρεκόρ 2,43%, ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Ansa, η διαμόρφωση του spred αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ιταλία.
Αντίστοιχα, οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου βρίσκονται σε χαμηλά τετραετίας, καθώς διαμορφώνονται για το 10ετές λήξης 2023, μεταξύ 5,40% και 5,27%. Με αντίστοιχες τιμές ζήτησης και προσφοράς στα 85,58 και 86,48. Είναι σαφές ότι τα κέρδη γι’ αυτούς που κατέχουν τα “κομμένα” ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά.
Αντίστοιχα, η πρόσφατη έκδοση του 5ετούς έχει διαμορφώσει τιμές μεταξύ 103,55 και 103,72 με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στο 3,85% – 3,89%.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και τα τραπεζικά ομόλογα. Το 5ετές της Πειραιώς διαπραγματεύεται μεταξύ 101,85 και 102,45, αποδόσεις 4,22% με 3,97%, της Εθνικής στο 97,75 με 98,35, αποδόσεις 4,99 με 4,77, της Μότορ Οιλ στο 100,4 με 101,15, αποδόσεις 5,13% με 4,80%.
Στα 100,30 με 101,20 διαπραγματεύεται το 5ετές της ΔΕΗ, η απόδοση του οποίου κυμαίνεται από 5,40% έως 5,14% στη διαπραγμάτευση.
Σημαντική άνοδος επίσης από τις αρχικές τιμές για το ομόλογο της Ιντραλότ, η απόδοση του οποίου έχει πέσει το 4,75% και η τιμή του έχει ανέβει στο 113,5.
Η αγορά ομολόγων δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε πορεία σύγκλισης με την ευρωπαϊκή, καθώς τα κόστη χρηματοδότησης πέφτουν, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Δημόσιο.
Παράλληλα, οι ομολογιακές εκδόσεις δίνουν τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να αναχρηματοδοτούν τα δάνειά τους, είτε τις νέες τους επενδύσεις μειώνοντας την έκθεσή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Κατά τον τρόπο αυτόν, και οι τράπεζες ενισχύουν σταδιακά τη ρευστότητά τους και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα με αυτή τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 84%, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.