Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αποστολή στο Παρίσι Κωστης Πλαντζος

(upd 18:23) “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε εντός στόχων τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και στις μεταρρυθμίσεις”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το Παρίσι, προσερχόμενος στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, για την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. “Δεν πήγαμε διακοπές, αλλά δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο, και έτσι είμαστε μπροστά από τον προγραμματισμό”, πρόσθεσε

Όπως έχει γράψει το Newmoney.gr,  η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, προσπαθεί να επιβάλει ευθύς εξαρχής την δική της ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “μενού” με το οποίο ετοιμάζεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ομάδα Χαρδούβελη περιλαμβάνει για αρχή δύο κυρίως πιάτα:

– άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι το μέτρο της εξίσωσης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ
– δραστική αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να αντικρούσει και τα επικριτικά βέλη από πλευράς των δανειστών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με βασικό επιχείρημα ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου παραμένουν εντός στόχων του προϋπολογισμού.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα των επαφών του κυρίου Χαρδούβελημε την Τρόικα. Σήμερα θα παραδοθεί στην Τρόικα και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροαπαλλαγές του 2015. Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κομίζει και τον πλήρες σχέδιο των επικείμενων μειώσεων και απαλλαγών φόρου, το οποίο εκπόνησε και αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να θέλει η ελληνική πλευρά να μπει σε περαιτέρω συζητήσεις και να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της απέναντι στην Τρόικα.