Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν, “έγινε σε πολύ καλό κλίμα”.
Με την παρουσία κλιμακίου τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΣΕΒ η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει ΔΕΘ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση ήταν εμφανής η προσπάθεια μελών του ΣΕΒ να διερευνήσουν σε λεπτομέρειες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, “όπως θα έκαναν για κάθε κόμμα το οποίο περιμένουν να γίνει κάποια στιγμή κυβέρνηση”, όπως γράφουν σήμερα “Τα Νέα”.
Οι ερωτήσεις απο πλευράς ΣΕΒ εστιάστηκαν σε όλη την γκάμα των θεμάτων της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά σε ορισμένα πολύ ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση του χρέους και τα κόκκινα δάνεια, ενώ ακούστηκαν ακόμη και προβλέψεις για τα αποτελε΄σματα των στρες τεστ των τραπεζών και ποιες θα είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Το ενδιαφέρον τράβηξε ιδιαίτερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, το οποίο, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, δεν βαραίνει μόνο το κράτος και τον έλληνα φορολογούμενο αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συναντούν εξαιρετικές δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές.
Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα του κόστους ενέργειας και από την πλευρά του ΣΕΒ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Εξάλλου ήδη ο κ. Τσίπρας στις δύο τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ δεσμεύθηκε για φθηνότερη ενέργεια προς την ελληνική βιομηχανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τον Θεόδωρο Φέσσα πως η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε πως είναι αδύνατο να υπάρξει, όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, €10 δισ. τον χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από από την κρίση, όπως αναλύθηκε από τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Θ. Φέσσας: Δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες για το χρέος που θα έχουν επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επισήμανε ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που αφορούν το μέλλον και το παρόν της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση. Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Φέσσας φωτογράφισε διαφωνία του Συνδέσμου σε ό,τι αφορά μονομερείς ενέργειες για το χρέος, σημειώνοντας ότι «είπαμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στη σταθερότητα, ειδικά σε αυτή την περιοχή που βρισκόμαστε σε αστάθεια. Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».
«Ο ΣΕΒ ουδέποτε έθεσε – κι όταν υπήρξε η κατάργηση του κατώτατου μισθού- ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ», ανέφερε.
«Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται. Από και πέρα όμως, το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό», σημείωσε ο κ. Φέσσας.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.