Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη

Συναντήσεις με δεκάδες επενδυτές και fund managers από όλο τον πλανήτη αναμένεται να έχουν τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη που βρίσκονται από χθες στην Νέα Υόρκη.   Ο CEO  του ομίλου της Eurobank Χρήστος Μεγάλου θα συμμετάσχει σε δυο συνέδρια της Deutsche Bank και της Barclays όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη των δυο τραπεζών άλλα και όσων συμμετέχουν σε αυτά.  Συνομιλητές του κ. Μεγάλου μεταδίδουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει στη Νέα Υόρκη για τις ελληνικές μετοχές.  Στην αμερικανική μεγαλούπολη βρίσκεται και ο CEO του ομίλου της Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος ο οποίος επίσης θα συναντηθεί με fund managers από όλο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι και οι δυο διευθυνoντες Σύμβουλοι θα ερωτηθούν για τα τεκταινόμενα στους  τραπεζικούς ομίλους.

Ο κ. Α.Θωμόπουλος

Όσον αφορά την Πειραιώς η διοίκηση εκτιμά ότι ο όμιλος  μπαίνει στα stress tests από εξαιρετικά ισχυρή θέση καθώς η διαφορά ανάμεσα στα προ-προβλέψεων κέρδη του 2013 και αυτών των σχεδίων αναδιάρθρωσης (εκτιμώμενα για το 2014) είναι πολύ μεγάλη και μετριέται σε δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Θωμόπουλος στους αναλυτές με αφορμή την παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” βρίσκεται για τα stress tests, στα 3,4 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και στα 4,4 δισ. ευρώ μετά την ΑΜΚ.

Τα  ρυθμισμένα δάνεια διαμορφώνονται σε 6,2 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια των οποίων έχουν αλλάξει οι όροι στα 5,7 δισ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα ρυθμισμένα δάνεια τροποποιούνται γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ενώ στα αναδιαμορφωμένα δάνεια οι όροι αλλάζουν όχι γιατί υπάρχει οικονομική δυσκολία αλλά ως διευκόλυνση.

Ο κ. Χ. Μεγάλου

Η διοίκηση του ομίλου της Eurobank εκτιμά ότι η τράπεζα μπαίνει από ισχυρή βάση στην τελική φάση των stress tests, με κεφαλαιακό μαξιλάρι που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και τα 4 δισ. ευρώ στο βασικό.  Σύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας, η Eurobank έχει “χτίσει” σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα για την πανευρωπαϊκή άσκηση.  Όπως εκτιμάται  τα νέα NPLs στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ γενικότερα οι νέες επισφάλειες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αύξηση των ρυθμίσεων – κυρίως στεγαστικών – και αφετέρου, σε μικρότερη κλίμακα, στην βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.