Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πολλά ακούμε στην Ελλάδα για τις περίφημες startup επιχειρήσεις. Πολλά επίσης έχουν κατά κόρον ακουστεί και για την άνθηση που γνωρίζει ο ελληνικός τουρισμός. Αν μια εταιρεία συνδυάζει και τα δύο, δηλαδή είναι startup επιτυχημένη εταιρεία και ασχολείται με τον ελληνικό τουρισμό, αυτή δεν είναι άλλη από την Axia Hospitality του Γιάννη Κυρίτση. Ενα σχήμα που με μόλις δύο χρόνια ζωής έχει κατορθώσει να εισαγάγει για πρώτη φορά στη χώρα μας την έννοια του reservation management, της διαχείρισης δηλαδή με τρόπο outsourcing των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Επιχειρηματίας με έμφυτη σεμνότητα, ο κ. Κυρίτσης είναι άνθρωπος της γενιάς του. Ενας νέος businessman που εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που παρέχει το Διαδίκτυο και θέλησε να δημιουργήσει κάτι πρωτοποριακό, γεγονός που συνέπεσε με το άνοιγμα της χώρας στο εξωτερικό και με τις κατάλληλες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και τρία χρόνια, καθώς η Ελλάδα σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των φιλοξενούμενων σε αυτήν τουριστών. «H Axia Hospitality είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία δραστηριοποιείται στο reservation management, δηλαδή στη διαχείριση ξενοδοχειακών κρατήσεων», μας λέει ο κ. Κυρίτσης αναλύοντας το πώς δημιούργησε αυτό το νέο μα ήδη επιτυχημένο σχήμα. Χάρη στη χρήση των πιο εξελιγμένων συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων και με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ουσιαστικά η εταιρεία του κ. Κυρίτση στοχεύει στην αύξηση της μέσης τιμής και φυσικά της πληρότητας μέσα από τα online και offline συστήματα κρατήσεων. Στόχος δηλαδή της ομάδας της Axia είναι οι ξενοδόχοι ναι μεν να έχουν γεμάτα καταλύματα, όχι όμως στη λογική «σκοτωμένων τιμών», αλλά έτσι ώστε να καθίστανται οι μονάδες βιώσιμες.

Δεν χάνονται πολύτιμες κρατήσεις

Συγκεκριμένα, τα Internet Distribution Systems (IDS) αποτελούν μια συλλογή με πάνω από 2.000 συστήματα ηλεκτρονικών κρατήσεων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό ξενοδοχειακό μάρκετινγκ. Αποτέλεσμα των IDS είναι η διαρκής παρουσία του ξενοδοχείου στο Ιντερνετ 24 ώρες το 24ωρο. «Διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών μονάδων ήταν πως δεν μπορούσαν να κάνουν κρατήσεις ανά πάσα στιγμή. Επρεπε δηλαδή είτε να συνεργάζονται με τους γνωστούς tour operators είτε να έχουν ένα άτομο πάνω από τα τηλέφωνα και τα email να απαντά για τις διαθεσιμότητες των δωματίων και να κλείνει συμφωνίες. Αυτός ο τρόπος όμως έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή. Για παράδειγμα, σκεφτείτε έναν τουρίστα που θέλει να κάνει κράτηση από μια χώρα με διαφορά άνω των τεσσάρων ωρών σε σχέση με τη δική μας. Από αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί να χαθούν πολύτιμες κρατήσεις. Ετσι εμείς ερχόμαστε να αναλάβουμε μια υπηρεσία που τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να προσφέρουν με τρόπο άριστο», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης. Η Axia Hospitality προσφέρει λοιπόν στους ξενοδόχους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία την ευκολία να δέχονται κρατήσεις από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου διαδικτυακά. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον νεαρό επιχειρηματία το 2012 και ενώ η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα παρουσίαζε κάμψη. «Δεν ήταν τα μηνύματα καλά για τη χώρα όταν αποφάσιζα να κάνω κάτι δικό μου στον τουρισμό. Βάσει όμως μελετών που εγώ είχα στα χέρια και των τάσεων που διάβαζα, ήταν ξεκάθαρο πως η χώρα μας θα έκανε ένα μεγάλο comeback. Αυτό ήταν που με ώθησε στη συγκεκριμένη επένδυση και νομίζω πως δικαιώθηκα από τις εξελίξεις», αναφέρει ο ίδιος.

Ηδη στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της η Axia Hospitality παραβρίσκεται και συμμετέχει ενεργά σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις διεθνώς, ως αντιπρόσωπος όλων των ξενοδοχείων που εκπροσωπεί, ενώ παράλληλα αρμοδιότητά της είναι η σύναψη συμβολαίων οnline και offline με operators του εξωτερικού. Παράλληλα ασκεί επιθετικό μάρκετινγκ για όλες τις αλυσίδες ξενοδοχείων με τις οποίες συνεργάζεται, φέρνοντάς τις σε επαφή με το διεθνές κοινό. Μάλιστα καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ήδη η Axia συνεργάζεται με κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ των οποίων από τη Σαντορίνη τα «Andronis Luxury Suites», «Τhermes Luxury Villas», «Spiridakos Sailing Cruises», «Andronis Boutique Hotel», «Alta Mare by Andronis», «Οia Mansion», «Vrachia Studios & Apartments», «Villas & Mansions of Santorini», Luxury Transportation Services, «Agnadi Villa», «Kallisti Thera Hotel», από την Ιο το «Levantes Ios Boutique Hotel», από την Πάτμο τα «Silver Beach» και «Patmos Aktis Suites & Spa», από την Κω το «Kos Aktis Art Hotel», από το Λεωνίδιο τα «Αγρόκτημα Παραδοσιακός Ξενώνας», από την  Αστυπάλαια το «Akti Rooms Studio», από την Πάρο το «Hotel Aloni», από την Κέρκυρα το «Ariti Grand Hotel», από το Πυθαγόρειο της Σάμου το «Pythagorion Hotel», από τα Χανιά το «Conte Marino Villas», από την Ελούντα το «Elounda Gulf Villas», από τις Σπέτσες το «Villa Nika Boutique Hotel», από τη Μύκονο το «Mykonos Panormos Villas» κ.ά. Οπως αναφέρει ο κ. Κυρίτσης, στις δυνατότητες που παρέχει η Axia είναι και να συντονίζει το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση αλλά και να διαμορφώνει την εικόνα του site του κάθε ξενοδοχείου με το οποίο συνεργάζεται, προσφέροντας μία ακόμη πολύ σημαντική υπηρεσία στους πελάτες της. «Είμαστε ο διαδικτυακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα για τους ξενοδόχους με ορατά αποτελέσματα στις πωλήσεις τους και με booking από όλο τον πλανήτη», αναφέρει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της δουλειάς του κ. Κυρίτση είναι πως με τη χρήση του Internet και τη διαχείριση των online κρατήσεων αυξάνεται η αξία του κάθε καταλύματος, καθώς οι ξενοδόχοι δεν σπεύδουν γρήγορα-γρήγορα να νοικιάζουν τα δωμάτιά τους, αλλά εισέρχονται σε διαδικτυακές κοινότητες που έχουν άλλη πολιτική για τη σχέση τιμής – προϊόντος. «Είδαμε για χρόνια καταπληκτικές μονάδες σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος λόγω αδυναμίας διαχείρισης από τη μεριά των ξενοδόχων να δίνουν στο εξωτερικό τιμές πόρτας απίστευτα χαμηλές, με αποτέλεσμα τη συμπίεση του κόστους και την αιμορραγία. Αυτό είναι κάτι που, αν συνεχιστεί σε μεγάλη κλίμακα, οδηγεί τις μονάδες σε μαρασμό και λουκέτο. Εδώ είναι που εμείς δίνουμε απαντήσεις», καταλήγει ο κ. Κυρίτσης.