(upd 12:50)

Της Ελένης Στεργίου

Πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη για τους καταναλωτές από τη ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους σε δύο περίπου χρόνια. Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται  περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που θα ακολουθήσει, θα σημειωθούν μειώσεις έως και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, “γράφουμε σήμερα ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας. Ένα κεφάλαιο με σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Κι αυτό γιατί με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, και ήδη από την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου:
Θωρακίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού καθώς πρακτικά εξαλείφεται ο κίνδυνος blackout για τη Σύρο, την Πάρο, την Τήνο, την Μύκονο και την Νάξο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι απομακρύνεται ένας σημαντικός κίνδυνος για τον τουρισμό μας και συνακόλουθα για την εθνική οικονομία.

Μειώνεται το κόστος ενέργειας για τους εγχώριους καταναλωτές κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όλοι οι καταναλωτές ελαφρύνονται από το αντίστοιχο ποσό που επωμίζονταν μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ για το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρελαϊκούς σταθμούς. Οι σταθμοί αυτοί θα παραμείνουν σε εφεδρεία και μόνον για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση στο νησιωτικό περιβάλλον. Με την παύση λειτουργίας μονάδων πετρελαίου με χαμηλό βαθμό απόδοσης και την αντικατάσταση τους από ΑΠΕ και τη μεταφορά ενέργειας από το εθνικό σύστημα, μειώνονται καθοριστικά οι εκπομπές CO2 και οι μεταφορές πετρελαίου, ενώ δημιουργούνται επίσης οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση του αιολικού δυναμικού στα νησιά αυτά. Η ίδια άλλωστε η μέθοδος που επελέγη, της ζεύξης αποκλειστικά μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, αποτελεί την πλέον φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται το επενδυτικό περιβάλλον, και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, ενώ η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο έργο αυτό ενισχύει την τεχνογνωσία και την εξωστρέφεια τους.

Με λίγα λόγια μιλούμε για μία μεγάλη επένδυση, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές πηγές κονδυλίων, μέσω του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο θα συνεισφέρει σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών στην ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος της χώρας και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη στον Έλληνα καταναλωτή και στην εθνική οικονομία”. (Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Παπαγεωργίου στη στήλη με τα συνοδευτικά αρχεία)

Η υπογραφή των συμβάσεων της πρώτης φάσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης  παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση  και βουλευτή Κυκλάδων αλλά και πολλά στελέχη από το χώρο της Ενέργειας και των κατασκευών. Επίσης, στη τελετή ήταν και ο πρέσβης της Ιταλίας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και την ικανοποίηση του για την υλοποίηση των έργων, την οποία χαρακτήρισε ιστορική. Με τη σειρά του ο πρέσβης της Γαλλίας ανέφερε ότι χαιρόμαστε για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε πόσο σημαντικά είναι τα έργα για την Ευρώπη, αφού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές της. Η πρέσβης της Σουηδίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ανάπτυξη των σουηδικών εταιρειών και η επέκταση είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και για αυτό χαιρόμαστε για αυτή τη συνεργασία της ABB  για αυτό το έργο.

Τα τρία πρώτα έργα έχουν προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΑΔΜΗΕ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ κλείνουν ένα κύκλος που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες ξεκινούν το επόμενο εξάμηνο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε το πρότζεκτ ορόσημο για την Ελλάδα, αλλά και έργο πνοής, καθώς θα φέρει μεταξύ άλλων νέες επενδύσεις στην ηλετροπαραγωγή, δίνοντας νέα δυναμική στην αγορά.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός, που βρίσκεται, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, και γίνεται η υπογραφή αυτών των πολύ σημαντικών έργων, που, όπως, είπε «αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων».
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος έδωσε τα συγχαρητήρια του στον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ που έφερε εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων και ανέφερε τη συμβολή της Αρχής στις μελέτες για τη διασύνδεση.

Την ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αθρουρος Ζερβός και εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουν τα έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σχετικά με την καθυστέρηση 20 ετών ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι όταν ανέλαβε στην ΔΕΗ, τα έργα αυτά ήταν πρώτα σε στόχο να γίνουν, ωστόσο επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν οι διαμαρτυρίες από τους τοπικούς φορείς και για αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Γιαρέντης τόνισε ότι με την υπογραφή των συμβάσεων κάνουμε το μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο πάντα ήταν ένα μεγάλο πρότζεκτ.  Επίσης, το χαρακτήρισε έργο πνοής για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση οικονομικά.  Επίσης, υπογράμμισε ότι για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια.

Τα έργα

Το πρώτο έργο για την κατασκευή υπογείων και υποβρυχίων καλωδιακών διασυνδέσεων 150 kV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και για το τερματικό καλώδιο 150 kV στην Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατ. Ευρώ, που αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Καλώδια.  Η ιταλική εταιρεία Prysmian αναλαμβάνει την  υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ύψους 95 εκατ. ευρώ. Για τον υποσταθμό ζεύξης 150 kV  στο Λαύριο και τους τρεις υποσταθμούς στα νησιά Σύρο, Πάρο και Μύκονο ανάδοχος είναι η γαλλική Alstom Grid. Επίσης, για ένα υποέργο στη Σύρο, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, μειοδότρια είναι η σύμπραξη των  ABB AE- ABB AB.

Ποια τα οφέλη

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση των τιμολογίων των καταναλωτών μέσα από τη μεγάλη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνονται σήμερα από τα τιμολόγια του ρεύματος.

Παράλληλα, ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές κοινωνίες. Βελτιώνεται, επίσης, η αξιοπιστία της παρέχομενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τρόφοδότησης από το Λαύριο και από τη Νότια Εύβοια. Σημαντικό είναι ότι κατά ητ διάρκεια υλοποιήσης των έργων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:

«Βάζουμε σήμερα πλώρη ώστε, μετά από πολλές δεκαετίες, ο ηλεκτρικός βρόχος διασύνδεσης των Κυκλάδων να αποτελεί – σε μόλις δύο χρόνια από τώρα – πραγματικότητα. Ένα έργο για το οποίο η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόλμησε να δεσμευτεί, να εργαστεί και είναι αυτή που τώρα υλοποιεί αυτό το μεγάλο όραμα.

Με τεράστιες ωφέλειες όχι μόνο για αυτές τις περιοχές αλλά για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που ακολουθεί, θα δουν μειώσεις κατά ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και φυσικά, θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Όλα αυτά, με πίστη στην ευθεία γραμμή που χαράξαμε και ακολουθούμε προς μία ανταγωνιστική οικονομία με αύξηση της απασχόλησης και οφέλη για την κοινωνία και τους καταναλωτές.»

Σε δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Γιαρέντης αναφέρει τα εξής:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων δεν είναι μόνο ένα έργο υποδομής. Είναι ένα έργο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Γίνεται πράξη η ηλεκτρική ζεύξη των 4 μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο σύστημα με πρώτο στόχο την ασφάλεια και αξιοπιστία του εφοδιασμού με Ηλεκτρική Ενέργεια και πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα χρειάστηκε να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια και να καταβληθεί μια τιτάνια προσπάθεια από τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ ώστε να αποφευχθούν άλλες καθυστερήσεις. Μαζί με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη της υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την θέληση, αλλά και την δυνατότητα, να εκτελέσει μεγάλα έργα. Και φυσικά να επιταχύνουμε το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Με ορόσημο τη σημερινή εκδήλωση, σε λίγους μήνες από σήμερα το μεγάλο αυτό έργο θα γίνει πράξη».
Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από την διασύνδεση των Κυκλάδων:

• Τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση του τιμολογίου των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από την μεγάλη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος από όλους τους καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται το σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών. Το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

– Ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές οικονομίες αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τουρισμό.
– Βελτιώνεται η αξιοπιστία της παρεχόμενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τροφοδότησης, ένας από Λαύριο και ένας από Νότια Εύβοια.
– Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του έργου.
– Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
– Οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό εμπόριο κατά την υλοποίηση του έργου.
– Μειώνεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα εν λόγω νησιά λόγω της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής.
– Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε αυτές τις περιοχές.