Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Upd) Με μεγάλο ερωτηματικό εάν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες από την τρόικα να συμμετάσχουν στην νέα μεγάλη έκδοση 3ετων και 5ετων ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρω, προχωρά το ελληνικό Δημόσιο στην επανέκδοση των συγκεκριμένων τίτλων. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν στην κατοχή τους 3 μήνα η 6 μήνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο, οι κάτοχοι των εντόκων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν: α) τα ομόλογα λήξης το 2019 με κουπόνι 4,75% και β) τους τίτλους λήξης 2017 με κουπόνι 3,375%. Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την ημερομηνία λήξης των εντόκων γραμματίων.

Η προσφορά του Δημοσίου προς τους κατόχους εντόκων γραμματίων για να τα ανταλλάξουν με 3ετή και 5ετή ομόλογα, ξεκινά το πρωί στις 8 και λήγει στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα Ελλάδας) και η ανταλλαγή θα πρέπει να αφορά τίτλους αξίας τουλαχιστον 100.000 ευρώ. 

Η προσφορά αφορά τα εξής έντοκα:

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων εκδόσεων δηλαδή των εντόκων. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η Τρόικα είχε απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην δημοπρασία των ομολόγων με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά έσοδα .

Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να αντικατασταθούν έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με 3ετή και 5ετή ομόλογα, ώστε να  επιμηκυνθεί η περίοδος ωρίμανσης του χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του.

Γ. Δημητρομανωλάκης