της Μαριάννας Τζάννε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα της Ιονίας Οδού που επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι, έχει ολοκληρωθεί το 40% και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν με τις απαλλοτριώσεις και το στρατόπεδο Παπαγεωργίου παίρνουν το δρόμο τους. Εμπόδια όμως εξακολουθούν να δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην μεταφορά των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 24 γεφυρών, 4 σηράγγων, 74 κάτω διαβάσεων και 36 άνω διαβάσεων. Με την ολοκλήρωσή της, η Ιόνια Οδός υπολογίζεται να περιορίσει κατά μία ώρα την διαδρομής Αντίρριο – Ιωάννινα.

Στην παρούσα φάση, κατά μήκος του έργου έχουν ήδη εγκατασταθεί και είναι σε πλήρη λειτουργία 10 εργοτάξια (Εύηνος, ανισόπεδος κόμβος Αμβρακίας, γέφυρα Μενιδίου, περιοχή Συκούλα, περιοχή Τούμπανο, όπου βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος, Γυμνότοπος, Φιλιππιάδα, Επισκοπικό, Τσαγκαρόπουλου και Πέρδικα).

“Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο, διότι κάποιοι μιλούν και γράφουν για καθυστερήσεις. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι, ότι τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε κάθε τετραγωνικό, σε κάθε μέτρο, σε κάθε χιλιόμετρο της Ιόνιας είναι αρκετά. Πρέπει να μετακινηθούν τεράστιοι στύλοι της ΔΕΗ, που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια  υψηλής τάσης. Υπάρχουν προβλήματα, όπως ξέρετε, αρχαιολογίας πολύ σοβαρά και πρέπει με σεβασμό να αντιμετωπίσουμε τα όποια ευρήματα, έτσι ώστε να διασώσουμε τα πολύτιμα και να χειριστούμε τα υπόλοιπα με βάση τις οδηγίες της αρχαιολογίας. Υπάρχει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο πρέπει να συνδέεται με την κατασκευή του έργου. Υπάρχουν και τα προβλήματα των ιδιοκτησιών” επισήμανε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν με το στρατόπεδο Παπαγεωργίου έχουν επιλυθεί και σε περίπου 20 μέρες οι εργαζόμενοι θα μπουν μέσα, για να αρχίσουν να δουλεύουν.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο Πέρδικας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών εξετάστηκε η πορεία εκτέλεσης έργων ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ο νέος λιμένας Ηγουμενίτσας και εγγειοβελτιωτικά έργα Άρτας. Σε δηλώσεις του, αναφορικά με την πορεία των έργων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε: «Έχει ολοκληρωθεί το 100% των εργασιών στην πίστα του αεροδρομίου. Συνεπώς έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητά του. Έχει ολοκληρωθεί ο νέος πύργος ελέγχου, το αμαξοστάσιο, έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να είναι λειτουργικότατο το αεροδρόμιο. Θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 και το κτήριο  του αεροσταθμού, 3.500 τ.μ., έτσι ώστε να είναι ένα απολύτως σύγχρονο, μεγάλο αεροδρόμιο».

Κατά την επίσκεψή του στην Αμφιλοχία, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ενημερώθηκε για ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, την Αμβρακία Οδό. Η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, τμήμα της Αμβρακίας Οδού μεγάλης σπουδαιότητας, με το οποίο παρακάμπτεται η Αμφιλοχία από τον κόμβο της KNAUF έως το Λουτράκι με συντόμευση του χρόνου, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, πάνω από μισή ώρα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και εντός του 2014 προγραμματίζεται η έναρξη ασφαλτόστρωσης των πρώτων 8 χλμ.