Η κυβέρνηση θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς σημαντικές απώλειες, εκτιμά η Nomura σε σημερινό σημείωμά της γύρω από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η ψήφος εμπιστοσύνης θα απομακρύνει τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου, για μερικούς μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όπως εξηγεί η Nomura, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο αυτή τη στιγμή να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, καθώς μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, καθώς διεξάγεται η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας αλλά και η συζήτηση για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή, μία ευθυγράμμιση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση σε αυτή τη φάση.

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι  η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, και με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθεί ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου από το ελληνικό σκηνικό, για τους επόμενους μήνες ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, πριν από τη λήξη της αξιολόγησης.

Η Nomura εξετάζει, επίσης, και τη σημασία της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως εξηγεί, δεν πιστεύει ότι μια αρνητική ψήφος από κάποιο βουλευτή συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη την αρνητική ψήφο του και στην εκλογή Προέδρου. Και αυτό, για τους εξής λόγους:
* Σαν διαπραγματευτική τακτική, δεν έχει νόημα για τους ανεξάρτητους βουλευτές (καθώς και τους πιθανούς υποστηρικτές άλλων κομμάτων) να δηλώσουν τις προθέσεις τους, όταν η διαδικασία βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο.
* Είναι πιθανό μετά τη συμφωνία με την τρόικα για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, κάποιοι βουλευτές να βλέπουν διαφορετικά το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας.
* Μία αρνητική ψήφος τώρα από μη κυβερνητικό βουλευτή δεν αυξάνει τις πιθανότητες αστάθειας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει στην εκλογή Προέδρου. Από την άλλη πλευρά, μία ψήφος ανοχής από κάποιους μη κυβερνητικούς βουλευτές θα έδινε μια ισχυρή ένδειξη σε σχέση με τις προθέσεις τους για την εκλογή Προέδρου.

Έτσι, η Nomura εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της ψήφου εμπιστοσύνης στην εκλογή Προέδρου του 2015 θα είναι μικρός, αν και περιμένει πιο συγκεκριμένα νούμερα για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τον Πρόεδρο μετά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. 

Κ. Σαμ.