Η φιλοδοξία του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του μνημονίου συναντά ένα οδόφραγμα, τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Mario Draghi για να αγοράσει ελληνικούς τίτλους, γράφει το Bloomberg.

Οι χαράσσοντες την πολιτική είναι αποφασισμένοι  ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει υπό οικονομική εποπτεία για να μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αγοράς τιτλοποιήσεων ABS, λέει στο Bloomberg αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Η προϋπόθεση που έθεσε ο Draghi για να αγοράσει τα ABS δημιουργεί ένα πρόσθετο εμπόδιο για το Σαμαρά, πέραν του να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα, σημειώνει το δημοσίευμα.

“Αυτή η δήλωση, το ‘όχι πρόγραμμα, όχι αγορές τίτλων” από τον Draghi είναι μια έμμεση προειδοποίηση προς το Σαμαρά κατά της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα”, λέει στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, διαχειριστής της SteppenWolf Capital LLC. “Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βρουν και άλλους αγοραστές για αυτούς τους τίτλους, καθώς η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει τις νέες εκδόσεις μόνη της. Παρότι η ΕΚΤ έχει χαμηλώσει τα στάνταρ της, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ωφεληθούν και πολύ”.

Το Bloomberg επικαλείται δικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 20 δισ. δολάρια καλυμμένων ομολόγων.

Η Citigroup εκτιμά με έκθεσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από τις αγορές της ΕΚΤ, με τη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα να βελτιώνεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση των δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Όμως, όπως λέει το Bloomberg, αυτά τα πιθανά οφέλη ίσως να μην επιβεβαιωθούν εάν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο. Ο

Παρότι η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποιας μορφής εποπτεία, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει το είδος της εποπτείας αυτής, λέει ο αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας.