Toυ Αλέξανδρου Κασιμάτη

(upd 6/10)Στη Φρανκφούρτη ταξιδεύουν οι Ελληνες τραπεζίτες, καθώς σήμερα και την Τρίτη, είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις με τα στελέχη της ΕΚΤ για τα πολυσυζητημένα stress tests. Οι Ελληνες τραπεζίτες -στις 3ωρες συναντήσεις που θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε τράπεζα- θα έχουν ουσιαστικά την πρώτη ευκαιρία να ενημερώσουν επισήμως την ΕΚΤ για τις ενέργειες, τους σχεδιασμούς τους κ.λπ. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει στις διοικήσεις τα αρχικά και μερικά αποτελέσματα των stress tests προκειμένου οι τράπεζες να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να τεκμηριώσουν τυχόν αντιρρήσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου- έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ενώ οι διοικήσεις των 128 ευρωπαϊκών τραπεζών θα πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από το βράδυ της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τις ανακοινώσεις που θα κάνουν τη Δευτέρα το πρωί με το άνοιγμα των αγορών, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Το πρώτο στάδιο των stress tests, ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR), έχει ολοκληρωθεί. Πραγματοποιήθηκε με βάση τις οικονομικές καταστάσεις στις 31.12.2013 και ουσιαστικά πρόκειται για αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων, όπως την παρουσιάζει η κάθε τράπεζα και όπως την προσδιορίζει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, η διαφορά που προέκυψε μεταξύ του ποσού που αθροιστικά λένε οι τράπεζες και του ποσού που διαπιστώνει η ΕΚΤ φέρεται να είναι 7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στα stress tests που διενήργησε είχε προσδιορίσει το αντίστοιχο ποσό στα 6 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο στάδιο των stress tests, η εικόνα που έχει προκύψει στρεσάρεται με βάση δύο οικονομικά σενάρια (ένα κανονικό και ένα αρνητικό) για τα επόμενα τρία χρόνια. Το νούμερο που προκύπτει δεν είναι το αποτέλεσμα των stress tests, καθώς απ’ αυτό αφαιρείται καταρχάς η κερδοφορία των επόμενων τριών ετών.

Ακολουθεί η αφαίρεση των κεφαλαίων που αποφέρει ή εξοικονομεί η τράπεζα από τα επιχειρηματικά σχέδια, δηλαδή την πώληση περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών, την αναδιοργάνωση του δικτύου υποκαταστημάτων, τις εθελούσιες του προσωπικού κ.λπ.

Στη συνέχεια από το νούμερο που απομένει αφαιρούνται οι προβλέψεις που ήδη έχει πάρει η τράπεζα στα δανειακά της χαρτοφυλάκια. Η τέταρτη και τελευταία γραμμή άμυνας των τραπεζών είναι τα κεφάλαιά τους, τα οποία αφαιρούνται έως ότου μηδενίσει το νούμερο που προέκυψε από το στρεσάρισμα. Για να περάσει μια τράπεζα με επιτυχία τα stress tests, πρέπει στην τέταρτη και τελευταία αφαίρεση ο δείκτης Core Tier 1 να είναι πάνω από το 8% με βάση το φυσιολογικό σενάριο και πάνω από 5,5% με βάση το αρνητικό οικονομικό σενάριο, που είναι και το καθοριστικό.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαίων Core Tier 1 περίπου στο 14%, μετά και τον κύκλο των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου έχουν ένα σημαντικό περιθώριο αντοχής μέχρι το 5,5%. Την πρώτη σχετικά ασφαλή εικόνα για τα αποτελέσματα των stress tests οι τραπεζίτες θα την έχουν μετά και τις επισκέψεις της επόμενης εβδομάδας στη Φρανκφούρτη, δηλαδή περίπου στις 10 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα πλήθος τεχνικών και λογιστικών λεπτομερειών που μπορεί να περιπλέξει τον έλεγχο της ΕΚΤ και ανάλογα να διευκολύνει ή και να δυσκολέψει τις τράπεζες στα stress tests. Σημαντική βοήθεια πάντως για τις τράπεζες στη συγκεκριμένη δοκιμασία είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Στο μεταξύ, οι τραπεζίτες δείχνουν πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των tests. Αναμένουν ότι τα νούμερα που θα προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμα και δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση, ενώ υπάρχουν και τράπεζες των οποίων τα στελέχη αναμένουν ότι δεν θα προκύψουν έστω και μικρές κεφαλαιακές ανάγκες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να συμπεριλάβει και τις ελληνικές τράπεζες στο σχέδιο για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων -σχέδιο από το οποίο οι ελληνικές τράπεζες ήταν εκτός λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης- σημαίνει ότι ο έλεγχος της ΕΚΤ μπορεί να είναι σκληρός, διεξοδικός και δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις.

Χρηματιστήριο

Μηδενίζονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αρχική άνοδο που έφθασε μέχρι και το 1% με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 1.050 μονάδων.

Με απώλειες 0,32% στα 0,628 ευρώ η Alpha Bank ενώ η Πειραιώς κερδίζει 1,56% στα 1,30 ευρώ. Οριακά πτωτικά η Εθνική στα 2,24 ευρώ όπως και η Eurobank στα 0,304 ευρώ.

Κέρδη 2,6% για τον ΟΤΕ στα 10,67 ευρώ και +0,56% για τη ΔΕΗ στα 9 ευρώ. Με απώλειες 0,37% ο ΟΠΑΠ στα 10,84 ευρώ, αμετάβλητη στα 28,1 ευρώ η Follie.

Πτώση 1,98% για την Τιτάν στα 20,29 ευρώ και 2,1% για την Jumbo στα 10,33 ευρώ. Με κέρδη 0,84% ο Μυτιληναίος στα 6,02 ευρώ και +0,61% η ΜΕΤΚΑ στα 9,97 ευρώ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)