Νέα κριτική ενάντια στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης  Jens Weidmann, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θέσει πιστωτικούς κινδύνους για τους φορολογούμενους.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ΕΚΤ θα “χρυσοπληρώσει τίτλους χαμηλής ποιότητας” κι  ότι οι αγορές αυτές θα μεταφέρουν, μέσω της ΕΚΤ,  πιστωτικό ρίσκο στις ιδιωτικές τράπεζες και τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω υποτίμησης του ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μόνο χαμένους.

Ο Γερμανός τραπεζίτης έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του με το εν λόγω πρόγραμμα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει επικριτικά ότι η αγορά τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από την πίεση εφαρμογής των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν δραστικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, οι οποίες μπορεί να φέρουν σημαντικές προκλήσεις για την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.