Του Δημήτρη Παφίλα
Κόντρα στη μίζερη ελληνική πολιτική αντιπαράθεση, κάποιοι Ελληνες δημιουργούν τις βάσεις για την οικονομική ευημερία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Από τα γραφεία τους σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Λευκωσία και Αθήνα, όπως θα δούμε, περνούν οι μεγαλύτερες οικονομικές συναλλαγές, με τις οποίες εισέρχονται τεράστια κεφάλαια στη χώρα.
Το πλεονέκτημα τους; Πήγαν στην Εσπερία, έμαθαν καλά τα χρηματοοικονομικά (όπως και άλλοι), αλλά τα χρησιμοποιούν προς τη σωστή κατεύθυνση – προς όφελός τους, αλλά και προς το συμφέρον της χώρας. Εχοντας δε 20ετή και πλέον εμπειρία στις αγορές, διαβλέπουν ότι η σημερινή «βομβαρδισμένη» Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ωστόσο διαθέτει τα εφόδια για να λειτουργήσει ως «κανονική» χώρα – εφόσον καταστεί ανταγωνιστική.
Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο βρίσκονται στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη ώρα και με την κατάλληλη δομή. Γνωρίζουν καλά τι επιδιώκουν οι ξένοι επενδυτές και πώς να τους το προσφέρουν με επαγγελματικό πάντα τρόπο. Ισως μάλιστα το όνομα της εταιρείας δεν είναι τυχαίο. Αξία στα ελληνικά, Axia Ventures αγγλόφωνα. Οπως μαρτυρά και ο τίτλος της εταιρείας, ουσιαστικά οι τρεις εταίροι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια γέφυρα μεταξύ των ξένων κεφαλαίων, της Ελλάδας καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Είτε αυτό αφορά χρηματιστηριακές συναλλαγές με τελικούς πελάτες, είτε υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, είτε άντληση κεφαλαίων για ναυτιλιακές εργασίες. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, αφού στο χρηματιστηριακό κομμάτι η Axia βρέθηκε με ευκολία μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί απευθείας με τις ξένες τράπεζες εφόσον έχει υλοποιήσει δουλειές όπως τις συμφωνίες με το Third Point ή άλλα funds.
Τα βήματα της Axia Ventures γίνονται ένα-ένα, μεθοδικά, δίχως τυμπανοκρουσίες στον Τύπο. Aλλωστε η εργασία τους δεν απαιτεί να διαλαλούν την πραμάτεια τους στις εφημερίδες, αλλά να δημιουργούν ένα ιστορικό χρηματοοικονομικών συναλλαγών (track record) για το οποίο ενδιαφέρονται οι πελάτες τους. Bασικό όπλο στις συναλλαγές είναι οι ίδιοι άνθρωποι της Axia, καθώς το τελευταίο διάστημα ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με έμπειρους τραπεζίτες, χρηματιστές και αναλυτές.
H ίδρυση στη Νέα Υόρκη, η έδρα στην Κύπρο
Η ιστορία των ιδρυτών της Axia Ventures ξεκινά στη Νέα Υόρκη. Εκεί συναντήθηκαν δύο Ελληνες και ένας Κύπριος. Ο νεότερος της παρέας, ο κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, βρίσκεται από 19 χρόνων στις ΗΠΑ και έχει πάρει πτυχίο ΒΒΑ στα Οικονομικά, έχει κάνει σπουδές στο Zicklin School of Βusiness, ενώ επαγγελματικά έχει εργαστεί σε funds of funds με κεφάλαια 3,5 δισ. δολάρια, αλλά και στο τμήμα Private Wealth στη Salomon Smith Barney και τη Morgan Stanley. Ο ίδιος συνάντησε, όπως λέει, άλλους δύο ανθρώπους ποιότητας: τον κ. Αντώνη Αχιλλεούδη, ορμώμενο εκ Κύπρου, απόφοιτο του Stern School of Business στη Νέα Υόρκη, με μακρά θητεία στη Wall Street, όπως και στην εταιρεία Gruntal & Co, και τον τρίτο της παρέας, τον κ. Γιώργο Λινάτσα, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και με ΜΒΑ απο το American University, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου γνώρισε τον αείμνηστο Ιωάννη (Johnny) Mαρκόπουλο και τον βοήθησε αργότερα στη Σίγμα Χρηματιστηριακή.
Οταν βρίσκεσαι, όμως, στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, το κέρδος των τραπεζιτών και των χρηματιστών είναι οι καλές σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό. Σ’ αυτό το πνεύμα όλοι τους είχαν κάνει δουλειές με στελέχη του εξωτερικού. Ετσι, η ιδέα ήταν να επωφεληθούν από αυτή τη δεξαμενή κεφαλαίων για την Ελλάδα, που μετά το 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες) είχε ακόμη ένα καλό όνομα στο εξωτερικό. Εχοντας ξεκάθαρη οπτική για το τι θέλουν να κάνουν, δηλαδή να δημιουργήσουν μια επενδυτική τράπεζα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, οι τρεις σημερινοί εταίροι ξεκινούν την εταιρεία με έδρα στην Κύπρο, ενώ στήνουν και το γραφείο των Αθηνών. Εχοντας την εμπειρία, αλλά και μεγάλο δίκτυο επαφών με οίκους στο εξωτερικό, η Axia Ventures μεγαλώνει σε μεγέθη και μετατρέπεται σε σημείο σταθερής αναφοράς για τους ξένους επενδυτές. Το 2008 οι τρεις εταίροι και δύο Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν να εξαγοράσουν μια επενδυτική τράπεζα στην Κύπρο. Τελικώς, το εγχείρημα δεν αποδίδει, ωστόσο δεν απογοητεύονται και ξεκινούν το στήσιμο του οργανισμού κομμάτι-κομμάτι, διαδικασία που βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη.
Τι προσπαθεί να κάνει σήμερα η Axia
«Η δουλειά η δική μας είναι να βρίσκουμε ευκαιρίες για τους πελάτες μας και στη συνέχεια να παντρεύουμε τις ευκαιρίες αυτές με τα κεφάλαια που μπορούν να δουν ανάπτυξη και κέρδη», λέει ο κ. Λινάτσας και συνεχίζει: «Θα ήθελα να τονιστεί ότι πιστεύουμε παρά πολύ στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά Ελλήνων και γι’ αυτό έχουμε πρόγραμμα αποσχόλησης αποφοίτων (graduate program) σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια».
Ακριβώς σ’ αυτό το περιβάλλον σύγχυσης της χώρας -που μεταδίδεται και στο εξωτερικό- επενέβη η Axia Ventures το 2012.
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει σούπερ καταστροφή, ότι η Ελλάδα θα εξέλθει του ευρώ με τα νέα ελληνικά ομόλογα στα 14-17 λεπτά. Στα χρηματοοικονομικά αυτό αποκαλείται λανθασμένη αποτίμηση (mispricing).
Οι τρεις εταίροι πείστηκαν από τις προσπάθειες της Γερμανίας, του ΔΝΤ και, κυρίως, της ελληνικής κυβέρνησης. Ηρθαν σε επαφή με αμερικανικά funds (το πιο γνωστό λόγω των τεράστιων κεφαλαίων ήταν το Third Point του κ. Ντάνιελ Λεμπ) και τα πήραν κυριολεκτικά από το χέρι. Τα έφεραν στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Το αποτέλεσμα των επαφών στέφθηκε με επιτυχία, αφού τα κέρδη του Third Point και 10-15 άλλων επενδυτών συγκέντρωσαν περισσότερους επενδυτές στη χώρα.
«Να σηκώσουμε τα μανίκια»
Μεγαλωμένος σε διαφορετικά περιβάλλοντα από το άναρχο μοντέλο της Ελλάδας, ο κ. Αχιλλεούδης υπογραμμίζει «ότι η ελληνική επιχείρηση πρέπει να δεχτεί αλλαγές σε θέματα λειτουργίας και διαφάνειας ώστε στη συνέχεια να υποδεχτεί κεφάλαια και να γίνει ανταγωνιστική». Ο ίδιος μας εξηγεί ότι η Axia Ventures ουσιαστικά καλύπτει ένα κενό που υπάρχει στη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση του 2010, αλλά και στις παραδοσιακές πηγές κεφαλαίων.
Για παράδειγμα, σε μια εποχή όπου οι ελληνικές τράπεζες αναζητούσαν κεφάλαια στο εξωτερικό η Axia Ventures έφερε ξένα funds που επένδυσαν τόσο σε ελληνικές επιχειρήσεις όσο και σε τράπεζες. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα ξένα κεφάλαια δεν είναι «δαίμονας», όπως συμβαίνει με μεγάλες επενδύσεις που αμφισβητούνται στην Ελλάδα. Θεωρεί δε ότι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από τον κύκλο της αβεβαιότητας «είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά να φέρουμε τα κεφάλαια».
Πολλαπλάσιοι από το 2012 οι ξένοι επενδυτές
«Οι φιλοδοξίες μας είναι αρκετά μεγάλες. Επιδιώκουμε να χτίσουμε τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στην περιοχή και να καλύψουμε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να καταστούμε η γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και να γίνουμε ο βασικός επενδυτικός σύμβουλος των ξένων κεφαλαίων», λέει ο κ. Αθανασόπουλος σε μια μικρή τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε από τη Νέα Υόρκη.
Με την έδρα του στο Μεγάλο Μήλο, έχει διαπιστώσει αυτό το διάστημα ότι, παρά το πολιτικό ρίσκο, οι ξένοι επενδυτές είναι πολλαπλάσιοι από το 2012, όταν άρχισε να σταθεροποιείται το κλίμα στις αγορές. Ο ίδιος δηλώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση βελτίωσε σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, κάνοντας σοβαρή δουλειά. Βεβαίως, υπάρχει ένας φόβος για πολιτική αστάθεια, ωστόσο όλοι θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα. Η αναδυόμενη αγορά της χώρας μας, όπως προσθέτει, έχει μοναδικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων αγορών, καθώς βρίσκεται εντός της ζώνης του σκληρού ευρώ και έτσι οι επενδυτές δεν έχουν τον φόβο της πτώσης της ισοτιμίας. Το τελευταίο διάστημα με την πτώση του ευρώ αυτό γίνεται πιο εμφανές. Ομως η Axia Ventures δυναμώνει περισσότερο, καθώς σύντομα θα γίνει μέλος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα μπορεί να συμμετέχει στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές για ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Ενδεικτικές συναλλαγές της Axia Ventures
■ Συν-ανάδοχος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank 2,8 δισ. ευρώ (Μάιος 2014)
■ Σύμβουλος στην Alpha Bank για την ιδιωτική τοποθέτηση 1,2 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2014)
■ Σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2013)
■ Αποκλειστικός σύμβουλος στο Third Point για την εξαγορά ποσοστού στην Play (78 εκατ. ευρώ – Δεκέμβριος 2013)
■ Σύμβουλος στην Energean Oil & Gas για την εξαγορά νέων μετοχών από το Third Point (60 εκατ. δολάρια – Μάιος 2013 )
■ Συν-ανάδοχος στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank 457 εκατ. ευρώ. (Μάιος 2013)
■ Αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Elix Aviation Capital στη δημιουργία joint venture με το fund ΟΑΚ Τree (Ιούλιος 2013)
■ Aποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Dolphin Capital για την επένδυση 9,1 εκατ. των funds Third Point και Monarch για μετατρέψιμα δάνεια 50 εκατ. δολαρίων (Ιούλιος 2013)
■ Επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ TERNA με συνδυασμένη εξαγορά από το Υork Capital (Nοέμβριος 2013)
■ Σύμβουλος στην επαναγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (Iανουάριος 2013) για λογαρισμό κατόχων (όπως Υork, Monarch, GSO Falcon Edge, Third Point,
Perry Capital)
■ Στρατηγικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey (Δεκέμβριος 2011)
■ Aναδοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development
■-Aναδοχή στην εισαγωγή μετοχών της ΑΝΕΜΟΣ στο Χ.Α.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.