Της Στεφανίας Σούκη

Συνέχεια θα έχει, όπως όλα δείχνουν, το σκληρό παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Trastor AEEAΠ, μεταξύ των δύο βασικών της μετόχων, της οικογένειας Θεοδωρίδη, ως βασικής μετόχου της Pasal Development, και της τράπεζας Πειραιώς.

Στο ”κάδρο” έχει προστεθεί και η αμερικανική Hines, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει ισχυρό παρών και έχει πραγματοποιήσει ήδη επαφές με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha αλλά και Πειραιώς. Οι Αμερικάνοι, με επικεφαλής στην Ελλάδα τον Paul Γομόπουλο, έχουν δηλώσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους να τοποθετήσουν κεφάλαια ως στρατηγικοί επενδυτές στην Pasal Development και εμμέσως και στην εισηγμένη Trastor ΑΕΕΑΠ. Μάλιστα η συμμετοχή του 37% της Pasal Development στην Trastor ΑΕΕΑΠ αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους για το μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς της Hines. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τρείς τράπεζες, πλήν της Πειραιώς, έχουν συναινέσει στη συγκεκριμένη προοπτική, δεδομένου και του μεγέθους και του διεθνούς κύρους της Hines.

Από το μέτωπο της τράπεζας Πειραιώς, κύκλοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται η απάντηση της τράπεζας Πειραιώς, στο ”μπλόκο”  από το Πρωτοδικείο της δημόσιας πρότασης που απηύθυνε η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα  στους μετόχους της Trastor AEEAΠ, ως ιδιοκτήτρια του 71% περίπου επί των δικαιωμάτων ψήφου εισηγμένης επενδυτικής ακινήτων. Το ”μπλόκο” επήλθε μετά από σχετικό αίτημα της Pasal Development, η οποία, ως γνωστόν, έχει κάνει αίτηση για την υπαγωγή της στις διαδικασίες του άρθρου 99 και ουσιαστικά α) απαγορεύει στην τράπεζα Πειραιώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου 20.3543.776 των άυλων μετοχών που ανέρχονται σε ποσοστό 37,0822% της TRASTOR AΕΕΑΠ, η κυριότητα των οποίων ανήκει στην Pasal και β) αναστέλλει την συνέχιση της διαδικασίας δημόσιας πρότασης στους μετόχους της TRASTOR ΑΕΕΑΠ την οποία υπέβαλε στις 9/10/2014 η τράπεζα Πειραιώς”.

Σημειωτέον ότι, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που επικαλείται η οικογένεια Θεοδωρίδη για την Pasal Development, στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 99, περιλαμβάνεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία- εν προκειμένω της Hines. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, o καθαρός δανεισμός της Pasal εμφανίζεται στα 137,4 εκατ. ευρώ, έναντι 146,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, η αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου αντιστοιχεί σε  140,4 εκατ. ευρώ και των συμμετοχών του σε 28,5 εκατ. ευρώ. Tα δάνεια στην Πειραιώς αντιστοιχούν στα πέριξ των 28 εκατ. ευρώ.