Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, έστειλε μια επιστολή στους υπαλλήλους του πρόσφατα, εξηγώντας τους γιατί η εταιρεία προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε τεράστια κέρδη και ξόδεψε δισεκατομμύρια σε τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτό είναι το αίνιγμα της επιτυχίας σε έναν κλάδο που δεν έχει αξία franchise», ανέφερε ο Ναντέλα. «Η πρόοδος δεν είναι γραμμική. Είναι δυναμική, μερικές φορές ασύμφωνη και πάντα απαιτητική. Αλλά είναι επίσης μια νέα ευκαιρία για εμάς να διαμορφώσουμε, να ηγηθούμε και να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο από ποτέ».

Η Microsoft ανακοίνωσε φέτος ότι θα απολύσει περίπου 15.000 υπαλλήλους και θα μειώσει σχεδόν 2.000 επιπλέον υπαλλήλους που θεωρούνται χαμηλής απόδοσης.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία τρίμηνα. Η Microsoft επενδύει επίσης 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 21% φέτος και έφτασε σε ρεκόρ νωρίτερα τον Ιούλιο.

Ο Ναντέλα αναγνώρισε αυτό που χαρακτήρισε «αβεβαιότητα και φαινομενική ασυμφωνία της εποχής που διανύουμε».

«Με κάθε αντικειμενικό μέτρο, η Microsoft ευδοκιμεί — η απόδοσή μας στην αγορά, η στρατηγική μας θέση και η ανάπτυξή μας δείχνουν ανοδική και θετική πορεία», τόνισε ο Ναντέλα. «Επενδύουμε περισσότερο από ποτέ σε CapEx. Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων μας παραμένει σχετικά αμετάβλητος και μερικά από τα ταλέντα με εμπειρία στον κλάδο μας και στη Microsoft αναγνωρίζονται και ανταμείβονται σε επίπεδα που δεν έχουν ξαναδεί. Και όμως, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε απολύσεις».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια παρόμοια ανακοίνωση το 2023. Εκείνη τη χρονιά, η Microsoft ανακοίνωσε τις πρώτες μαζικές απολύσεις μετά την πανδημία και ανέστειλε τις αυξήσεις μισθών. Τότε, ορισμένοι υπάλληλοι επέκριναν τον CEO για το γεγονός ότι εξήρε τις επιτυχίες της εταιρείας χωρίς να αναγνωρίσει αυτές τις σκληρές κινήσεις.

Αυτή τη φορά, όμως, όπως αναφέρει το Business Insider, ο CEO αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση έτσι ώστε να αποφύγει τις χειρότερες αντιδράσεις, τονίζοντας πως «πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να μιλήσω για αυτό που με βαραίνει και που ξέρω ότι απασχολεί πολλούς από εσάς: τις πρόσφατες απολύσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε να πάρουμε. Αφορούν ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, από τους οποίους έχουμε μάθει και με τους οποίους έχουμε μοιραστεί αμέτρητες στιγμές – τους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τους φίλους μας. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου σε όσους έφυγαν. Η συμβολή τους διαμόρφωσε την ταυτότητα της εταιρείας μας και βοήθησε να χτίσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκεται σήμερα. Και γι’ αυτό, τους είμαι βαθιά ευγνώμων».

Διαβάστε ακόμη

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες εξετάζοντας τα σώματα 100.000 Βρετανών

Εμπορική ανάσα ή φούσκα; Οι αγορές της Ιαπωνίας υπό πίεση μετά το ράλι (διαγράμματα)

Τράπεζες: Προσπάθειες για ενίσχυση της στεγαστικής πίστης (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα