(upd)«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για την οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

 «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το ρόλο της τρόικας,  απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις.

Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η Ελλάδα υπέφερε από μεγάλες και διαρκείς ανισορροπίες, ανέφερε ο ίδιος.  «Το 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 14.9% του ΑΕΠ. Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1.3% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 13.4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από -15.6% σε -2.2%), το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 10.8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από έλλειμμα της τάξης του 10.4% σε πλεόνασμα της τάξης του 0.4%) – πρόκειται για την μεγαλύτερη και τη γρηγορότερη προσαρμογή που έχει καταγραφεί ποτέ σε οικονομία του ΟΟΣΑ-  ενώ το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».  

Η δημοσιονομική προσαρμογή και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επέφεραν σημαντική διόρθωση στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, επεσήμανε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, απομένουν πολλά να γίνουν.

Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης στην Ευρώπη

Η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά, υπογράμμισε ο υπουργός. Τα ποσοστά ανεργίας, όπως επεσήμανε, έχουν σταθεροποιηθεί, αν και ανήλθαν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό το λόγο προβάλλει επιτακτική η ανάγκη επικέντρωσης των πολιτικών στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας  για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τόνισε ότι για την ελληνική προεδρία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.

Επιτυχές το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Η πρόσφατη οικονομική κρίση κατέδειξε ότι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έπρεπε να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό της δημοσιονομικής τους πολιτικής, είπε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι η ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό οδήγησε στην εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του ημερολογίου δηλαδή για την χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο μέχρι στιγμής υπήρξε επιτυχές, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Οι ενισχυμένοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση, δηλαδή το εξάπτυχο (six pack), το δίπτυχο (two pack) και η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, εφαρμόζονται πλήρως σε αυτόν τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί κύρια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας επεσήμανε.

Ουσιώδης η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ουσιώδης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εξασφάλιση της λειτουργίας του προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτός από την προώθηση της τραπεζικής ένωσης, οι συζητήσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έχουν επικεντρωθεί στον εκ των προτέρων συντονισμό των  κύριων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στην κατάρτιση εταιρικών σχέσεων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα καθώς και στην κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.

«Για πρώτη φορά, η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ θα ενσωματωθεί στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2014.  Η Ελληνική Προεδρία, υλοποιώντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιώξει να διευκολύνει περαιτέρω τις συζητήσεις για την εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ελληνική προεδρία, κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα επικεντρωθεί στις γενικές προτεραιότητες που επισημάνθηκαν από την Κομισιόν στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης:

  •     την επιδίωξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, φιλικής προς την ανάπτυξη,
  •     την αποκατάσταση του δανεισμού στην οικονομία,
  •     την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας για το σήμερα και το αύριο,
  •     την αντιμετώπιση της ανεργίας και τέλος τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης