Στο εμιράτο όπου η πολυτέλεια είναι κανόνας και κάθε εμπειρία στοχεύει να ξεπεράσει την προηγούμενη, ένας καφές υπόσχεται να ξαναγράψει τα ρεκόρ. Το νέο ρόφημα που σερβίρει το Julith Café κοστίζει 980 δολάρια το φλιτζάνι — ή, όπως αστειεύονται οι δημιουργοί του, 100 δολάρια η γουλιά.
Πρόκειται για τον “Nido 7 Geisha”, έναν καφέ από σπόρους προέλευσης Παναμά, που αγοράστηκαν σε δημοπρασία έναντι 2,2 εκατ. ντιράμ (604.000 δολαρίων). Ο ιδιοκτήτης του Julith, Σερκάν Σαγκσιέζ, μιλά για «μια πραγματική μάχη» διάρκειας 13 ωρών και 549 προσφορών απέναντι σε ασιατικές εταιρείες, μέχρι να ακουστεί το όνομά του ως νικητή.
Η εμπειρία των 100 δολαρίων η γουλιά
Το Julith, εγκατεστημένο σε μια πρώην βιομηχανική συνοικία που μετατράπηκε σε επίκεντρο για τους λάτρεις του καφέ, θα σερβίρει από την 1η Νοεμβρίου περίπου 400 φλιτζάνια του σπάνιου ροφήματος.
Η παρασκευή του γίνεται με ειδική μέθοδο φιλτραρίσματος, που εξασφαλίζει τη μέγιστη καθαρότητα της γεύσης.
Όπως εξηγεί ο Σαγκσιέζ, «ο καφές αναδίδει νότες από γιασεμί, περγαμόντο και βερίκοκο, ενώ αφήνει μια γλυκιά επίγευση μελιού». Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γευσιγνωσία είτε στην κύρια αίθουσα είτε σε ιδιωτικό χώρο, σε μια εμπειρία που θυμίζει τελετουργία υψηλής γαστρονομίας παρά απλό ρόφημα.
Από τον Παναμά στα Εμιράτα
Οι σπόροι του «Nido 7 Geisha» προέρχονται από τη διάσημη φυτεία Hacienda La Esmeralda, κοντά στο ηφαίστειο Μπαρού, το υψηλότερο σημείο του Παναμά. Εκεί παράγεται ο πιο περιζήτητος καφές στον κόσμο — ένας συνδυασμός σπάνιου μικροκλίματος, ιδιαίτερης ποικιλίας και χειρωνακτικής καλλιέργειας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν κόσμημα. Οι ποσότητες είναι περιορισμένες και κάθε φλιτζάνι συμβολίζει τη σπάνια πολυτέλεια που μόνο το Ντουμπάι ξέρει να αποθεώνει.
Μόλις λίγους μήνες μετά το προηγούμενο ρεκόρ του καφέ των 2.500 ντιράμ (680 δολαρίων) που σερβίριζε άλλο κατάστημα, το Ντουμπάι προσθέτει ακόμη μία διάκριση στο βιβλίο Γκίνες.
Οι αντιδράσεις είναι μικτές: κάποιοι μιλούν για «επίδειξη πλούτου», άλλοι το βλέπουν ως μια ακόμη πρωτόγνωρη εμπειρία που ταιριάζει απόλυτα στο DNA του εμιράτου.
«Είναι σοκαριστικό, αλλά… αυτό είναι το Ντουμπάι», λέει μια κάτοικος. «Για τους πλούσιους, είναι απλώς μια εμπειρία που θα μπορούν να διηγούνται».
Ο καφές ως σύμβολο πολυτέλειας
Για τον Σαγκσιέζ, που προηγουμένως είχε δικό του καφέ στην Τουρκία, το Julith δεν είναι απλώς επιχείρηση — είναι φόρος τιμής στην τέχνη του καφέ.
«Όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν τη μετακίνηση, έτσι κι εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την εμπειρία του καφέ», δηλώνει.
Στο Ντουμπάι των ουρανοξυστών, των τεχνητών νησιών και των ρεκόρ, ένα φλιτζάνι καφέ αξίας χιλίων δολαρίων μοιάζει, τελικά, απολύτως φυσιολογικό.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Αυτοί είναι 5 δείκτες που θα χτυπήσουν καμπανάκι για φούσκα στην ΑΙ (πίνακες)
Fed: Κάτω από 50% οι πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων – Βαθαίνουν οι διαφωνίες στο συμβούλιο
Παραγγελίες Shein και Temu: Εγκρίθηκε η φορολόγηση δεμάτων κάτω των 150 ευρώ που εισάγονται στην ΕΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.