Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί η Ελλάδα φέτος να μην πήγε στο Μουντιάλ, όμως υπάρχει μια ελληνική βιομηχανία που παίζει επενδυτική και επιχειρηματική μπάλα παγκόσμιου επιπέδου. Αν και η χώρα μας, λοιπόν, δεν είχε την ευκαιρία να παίξει αντίπαλη με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις ομάδες της όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία, η Palaplast από τη Μακεδονία, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, εξάγει τους σωλήνες οικοδομών ή αγροτικών εργασιών που παράγει στα παραπάνω κράτη. Με πωλήσεις 27 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα 2 εκατ. ευρώ, η ελληνική πολυεθνική κάνει μια εξαιρετική πορεία, αποδεσμευόμενη μάλιστα από το εγχώριο οικονομικό πρόβλημα.

Με εξαγωγές 50% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της, η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία δείχνει τον δρόμο που κανονικά οφείλουν να ακολουθήσουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Εναν δρόμο δύσκολο, μα απολύτως αναγκαίο αν θέλουμε να μιλάμε για έξοδο από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία που ίδρυσαν τα αδέλφια Κωνσταντίνος, Αντώνης και Παρασκευάς Παλατιανάς αυτή τη στιγμή απασχολεί 250 άτομα, που με τους εποχικά εργαζόμενους φτάνουν στα 300.

Στην περιοχή της Σίνδου, σε εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ. παράγονται 3.000 διαφορετικά είδη άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης. Και όλα αυτά σε μια επένδυση που ήδη τρέχει από τη βιομηχανία, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη που άρχισε να υλοποιεί φέτος και η οποία θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί περαιτέρω, σε μια νέα κατηγορία σωλήνων, αυτή της μεταφοράς πόσιμου νερού. Πρόκειται για επένδυση 5 εκατ. ευρώ εκ μέρους της εταιρείας η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου και αφορά την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του βιομηχανικού συγκροτήματος και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.

Με έμφαση στους σωλήνες για αγροτικές εργασίες, εσχάτως η Palaplast επενδύει και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως οι οικοδομικές υποδομές σε σωλήνες. Η πρόοδος των εργασιών της είναι τέτοια ώστε από 22 εκατ. ευρώ τζίρο το 2016 έχει εκτοξευθεί με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ εντός διε­τίας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο σύνολο του κύκλου εργασιών οι πωλήσεις για τον αγροτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου στο 75%, με το υπόλοιπο 25% να διοχετεύεται στους κλάδους δόμησης και ύδρευσης. Η επιτυχία αυτή, πάντως, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οταν τα αδέλφια Παλατιανά είδαν την κρίση να έρχεται και τα απειλητικά της σύννεφα να βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μονάδα εκτός Ελλάδος, με σκοπό τη στήριξη της ήδη υπάρχουσας εδώ.

Η Palaplast διατηρεί παραγωγή με δική της μονάδα στη Σμύρνη της Τουρκίας και που­λάει σε περισσότερες από 70 χώρες. Πάντως, η νέα της επενδυτική προσπάθεια αφορά την Ελλάδα, όπου και δίνει ξανά το βάρος της.

Εκκίνηση από το μηδέν

Ολα αυτά αφορούν μια οικογένεια που κυριολεκτικά ξεκίνησε από το μηδέν. Πρόκειται για το απόλυτο Greek dream που οδήγησε στη δημιουργία της κορυφαίας στην Ελλάδα βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων και συστημάτων άρδευσης.

Συγκεκριμένα, το 1965 ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς σε ηλικία 14 ετών, παράλληλα με τις σπουδές του σε τεχνική σχολή, δουλεύει σε μηχανουργεία της Θεσσαλονίκης. Στόχος του δεν είναι άλλος απ’ το να γίνει πρώτος μάστορας, μη μπορώντας φυσικά να συνειδητοποιήσει τόσο μικρός τις μεγάλες δυνατότητες που του ανοίγονταν.

Μετά τη φοίτησή του στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή Μηχανολόγων, εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι και οι σπουδές αυτές δεν έγιναν ανέφελα.

Ο πατέρας των νεαρών ήταν φτωχός και ανάπηρος, στον οποίο η Πρόνοια εκείνης της εποχής είχε παραχωρήσει ένα μικρό περίπτερο. Τα τρία αδέλφια βοηθούσαν τον πατέρα τους πουλώντας είδη ψιλικών, παράλληλα με τη φοίτησή τους και την προσπάθειά τους να ανέλθουν. Με πείσμα και διαρκή αγώνα τα τρία παιδιά προόδευσαν. Σε ηλικία 24 χρόνων ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς άρχισε να δουλεύει στα Πλαστικά Μακεδονίας μαζί με τον αδελφό του Αντώνη, αποκτώντας τεχνογνωσία στα πλαστικά. Εναν κλάδο που τη δεκαετία του ’80 είχε αλματώδη ανάπτυξη στη χώρα μας και έψαχνε τρόπους να εκμοντερνιστεί.

Το 1979 οι δυο τους πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά, ένα μικρό μηχανουργείο παραγωγής καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είχε γίνει και σύντομα θα ακολουθούσαν πολλά περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο αδέλφια στις αρχές του ’80, για να μη χάσουν το μεροκάματο, αλλά και για να υλοποιήσουν το όνειρό τους, δούλευαν τόσο ως υπάλληλοι στα Πλαστικά Μακεδονίας όσο και κατόπιν στη δική τους εταιρεία. Ηταν τόσο άξιοι που και στα δύο τα κατάφερναν εξαιρετικά. Η επιτυχία θα τους κάνει να αφιερωθούν αποκλειστικά στην Palaplast και σύντομα η επιχείρηση μεγαλώνει. Στα 90s θα πάνε στη Σίνδο και θα επενδύσουν στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης. Τίποτα δεν θα τους χαριστεί και όλα θα γίνουν με πολύ κόπο και αγώνα.

bu10

Πολυβραβευμένοι

Ετσι, η ζωή θα σταθεί δίκαιη απέναντι σε τρεις ανθρώπους που κόπιασαν πολύ. Δεν είναι τυχαίες οι βραβεύσεις στους δημιουργούς αυτής της πρότυπης βιο­μηχανίας, όπως το βραβείο του Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία για το 2008 από την Ernst & Young, το βραβείο «Ελληνική Αξία» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του οποίου είναι ενεργά μέλη, βραβεία από το υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κ.ά. Τα τρία αδέλφια έχουν μοιράσει μεταξύ τους με αρμονία τις δραστηριότητες. Ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς είναι πρόεδρος και εμπορικός διευθυντής, ο Αντώνης Παλατιανάς διευθυντής Παραγωγής και ο μικρότερος Παρασκευάς οικονομικός διευθυντής. Παράλληλα με τη μητρική εταιρεία ίδρυσαν την Paladrip A.E. Βιομηχανία Πλαστικών Σωλήνων για τη Στάγδην Αρδευση, η οποία το 1994 συγχωνεύθηκε από την Palaplast A.E.

Την εξαετία 1995-2000 η επιχείρηση προχώρησε στην εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001 και ISO 9002 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Επιπλέον, επεκτάθηκε στην παραγωγή σωλήνων άρδευσης. Το 2000 υπήρξε έτος καμπής, καθώς ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Palaplast Izmir, με έδρα τη Σμύρνη στη γειτονική Τουρκία, με σκοπό την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Palaplast στην εκεί αγορά. Σύντομα όμως η Palaplast Izmir ανέπτυξε και παραγωγική δραστηριότητα, με την παραγωγή πλαστικών σωλήνων και σταλακτηφόρων άρδευσης. Το 2001 πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση της εταιρείας PAL VEP AEBE η οποία παρήγαγε εξαρτήματα σωλήνων πιέσεως PVC. Η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας σε όλους τους τομείς σύντομα οδήγησε στην ανάγκη για μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις.

Το 2004 ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης της επιχείρησης πάλι εντός της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου αλλά σε ενιαία έκταση 100.000 τ.μ. Με στόχο την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη διείσδυση σε νέες αγορές, τα τελευταία χρόνια εισήλθε στην αγορά της ύδρευσης, της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς και των δικτύων οπτικών ινών. Επίσης, ιδρύθηκε εμπορική εταιρεία στη Ρουμανία, η Palaplast Expert, το 2005, όπως και εμπορική και παραγωγική μονάδα στη Συρία, η Palaplast Syria (2009).

Αξιοποίησε τις συγκυρίες

Κάπως έτσι, τα αδέλφια Παλατιανά από τα απλά εξαρτήματα ποτίσματος κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εταιρεία με 4.000 κωδικούς προϊόντων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης που διαφημίζει την Ελλάδα από το Μεξικό και τη Χιλή έως τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες, επεξεργάζεται περίπου 12.000 τόνους πλαστικό ετησίως και κερδίζει διαρκώς. Οπωσδήποτε η Palaplast αξιοποίησε στο έπακρο μια σειρά θετικών συγκυριών στη χώρα μας, όπως οι αγροτικές χρηματοδοτήσεις της δεκαετίας του ’80, η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γρήγορα όμως η διοικητική ομάδα κατανόησε ότι η Ελλάδα έχει στενά όρια και έτσι στράφηκε στις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία έχει και διάδοχη κατάσταση, με τα παιδιά των ιδιοκτητών να έχουν ήδη τοποθετηθεί και να είναι εντός του σχήματος. Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για μια βιομηχανία με αυτοκρατορικά μερίδια αγοράς (άνω του 60%) στη χώρα μας και στέρεη εξαγωγική βάση. Αυτή τη στιγμή η εξαγωγική δραστηριότητα της Palaplast εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, με τις κυριότερες αγορές να είναι οι εξής χώρες: Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Συρία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό, Χιλή, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.ά.