search icon

business stories

Advent Technologies: Συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για ανάπτυξη κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς

Υπέγραψε συμφωνία (joint development agreement) με τρία κρατικά αμερικανικά εργαστήρια

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από την είσοδο της στον δείκτη Nasdaq, οι εξελίξεις τρέχουν με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς για την …ελληνικής καταγωγής Advent Technologies.

Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά καινοτόμος εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2006 στην Πάτρα και το 2012 «μετακόμισε» στην Μασαχουσέτη, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της συνεργασίας της με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (Department of Energy) για την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς.

Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία HT-PEM θα φέρει, όπως τονίζει η Advent, χαμηλού κόστους ενέργεια για τις αγορές της αυτοκίνησης, της αεροπορίας και των θαλάσσιων μεταφορών.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, υπέγραψε συμφωνία (joint development agreement) με το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με την υποστήριξη του υπεύθυνου γραφείου για τις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου (HFTO) η ομάδα των επιστημόνων της Advent θα συνεργαστεί στενά με τους ομολόγους της στα προαναφερθέντα 3 αμερικανικά εργαστήρια τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αναπτύξουν πρωτοποριακά υλικά τα οποία θα ενισχύσουν την παραγωγή καυσίμων υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και θα επιτρέψουν ένα μηδενικών εκπομπών «καθαρό» μέλλον για την ενέργεια.

Ο στόχος του «Any Fuel. Anywhere»

Ο στόχος των κυψελών καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας ( HT-PEM) είναι να εκπληρώσει την υπόσχεση του «Any Fuel. Anywhere». Με λίγα λόγια, μπορούν να επιτρέψουν στα πλοία να ταξιδεύουν με ανανεώσιμη μεθανόλη ή αμμωνία, στα αεροπλάνα να πετούν με διμεθυλαιθέρα ή υδρογόνο και στις γεννήτριες εκτός δικτύου να λειτουργούν με οποιοδήποτε πράσινο καύσιμο που μεταφέρεται εύκολα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε καυσίμου που φέρει υδρογόνο, εκτός από το καθαρό υδρογόνο, είναι –όπως αναφέρει η Advent- μια σημαντική ανακάλυψη για τη μείωση των απαιτούμενων επενδύσεων σε υποδομές…

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου: «Είμαστε υπερήφανοι»

«Είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους ηλεκτροχημικούς στον κόσμο από τα 3 εργαστήρια για την ανάπτυξη του επόμενου προτύπου τεχνολογίας κυψελών καυσίμου», δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Advent και στην συνέχεια έγινε αποκαλυπτικός, δίνοντας το πλήρες χρονοδιάγραμμα της Advent:

«Η εντολή από την αεροδιαστημική, τη θαλάσσια βιομηχανία και τη βαριά αυτοκινητοβιομηχανία είναι σαφής: θέλουν να μεταβούν στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας και πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή. Η πρόσφατη εισαγωγή μας στο Nasdaq και ο γύρος συγκέντρωσης χρημάτων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτήν τη συμφωνία την κορυφαία προτεραιότητα της προσπάθειας ανάπτυξης προϊόντων μας. Αναμένουμε να εμπορευματοποιήσουμε την τεχνολογία το 2021, να φέρουμε προϊόντα στην αγορά στις αρχές του 2022 και να την αυξήσουμε στη μαζική παραγωγή το 2023.».

Υπενθυμίζεται, ότι η Advent απέκτησε νέα κεντρικά γραφεία στη Βοστώνη, στο John Hancock Tower και δρομολογεί δύο νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ. Ο δημιουργός και επικεφαλής της εταιρείας, Δρ.Β.Γρηγορίου, την ημέρα της εισόδου της στο Nasdaq (5/2) είχε αποκαλύψει στο newmoney από τις ΗΠΑ, ότι και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα νέα επενδυτικά της πλάνα.

Το προφανές, είναι ότι η υπερδύναμη εμπιστεύεται την ελληνική τεχνογνωσία και τις ικανότητες των Ελλήνων experts. Και «τρέχουν» εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ούτε θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς…

Διαβάστε ακόμη:

«Στερεύει» η πηγή χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πελώνη: Αποκλείεται το καθολικό lockdown – Στο τραπέζι αλλαγές στον κωδικό 6

Το σχέδιο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο «διασώστης» και ο «γάιδαρος» του Ιωάννου!

Exit mobile version