business stories

Βασίλης Γρηγορίου (Advent Technologies): Τι προσδοκούμε από την είσοδο στο Nasdaq – Ποιο είναι το όραμά μας

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Τη δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στην Αττική ή στη Β. Ελλάδα εξετάζει η καινοτόμος εταιρία - Τι δηλώνει ο επικεφαλής της στο newmoney

Η είσοδός της στην αμερικανική χρηματαγορά μπορεί να αποτελεί ορόσημο στην επιτυχημένη πορεία της, η Advent Technologies φιλοδοξεί να υπάρξουν πολλά ακόμη στην επιχειρηματική της πορεία.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Συνιδρυτής, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, πλέον, στον Nasdaq, Advent Technologies μιλά στο newmoney για τα σχέδια και τις νέες επενδύσεις της εταιρείας, για τις προσλήψεις που δρομολογούνται στην πατρίδα μας, τις νέες συνεργασίες, τη στόχευση των νέων ιδιαίτερα προηγμένων προϊόντων καυσίμων που θα παράγει, ενώ αποκαλύπτει το προσωπικό του όραμα αλλά και τις προσδοκίες από την είσοδό της στο Nasdaq.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αποκαλύπτει ότι στις σκέψεις της πρωτοπόρου εταιρίας στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς περιλαμβάνεται η «δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στην Αττική ή στη Β. Ελλάδα» και τοποθετεί τον πήχη στο υψηλότερο σημείο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να έχουμε «το καλύτερο fuel cell των Νότιων Βαλκανίων, πρέπει να έχουμε το καλύτερο fuel cell στον κόσμο».

Μέσω της χρηματιστηριακής εισαγωγής, η Advent φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας πρωτοποριακή τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου. Η αποτίμηση της εταιρείας που «γεννήθηκε» το 2006 στην Πάτρα και εδρεύει από το 2012 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης φθάνει τα 700 εκατ.δολάρια και εκτιμάται ότι θα αντλήσει ποσά άνω των 130 εκατ.δολ από την αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της πλάνα.

Κύριε Γρηγορίου, ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις και πού θα επικεντρώσουν τα νέα σχέδια της Advent Technologies;

«Το επενδυτικό μας πρόγραμμα θα βασιστεί στην ανάπτυξη των νέων υλικών που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και θα τα αναπτύξουμε σε συνεργασία με τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια Λος Άλαμος και Μπρουχέιβεν. Επίσης στοχεύουμε να αναπτύξουμε πρωτότυπες κάθετες λύσεις κυψελίδων καυσίμου (fuel cells) για τις βιομηχανίες των drones, heavy-duty automotive, marine, οff-grid σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες. Η παραγωγική μας δυνατότητα, καταρχάς στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, θα αυξηθεί.»

Υπάρχουν επενδυτικά πλάνα για την Ελλάδα και για την Αθήνα ή άλλη ελληνική πόλη από την Advent;

«Ήδη, προσλαμβάνουμε προσωπικό στην Πάτρα και μελετούμε τη δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στην Αττική ή στη Β. Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και τι δυνατότητες υπάρχουν εδώ, για παραγωγή και ανάπτυξη. Είχαμε και έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από την Ασία, τη Μέση Ανατολή αλλά και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ για να αναπτύξουμε εκεί νέα παραγωγική δραστηριότητα.».

Τι θέλετε να πετύχετε με τις προσλήψεις που γίνονται σε Αθήνα, Πάτρα και Βοστόνη; Ποιες ανάγκες θα καλυφθούν; Ποια πλάνα θα εξυπηρετηθούν;

«Θα κάνουμε προσλήψεις στο σύνολο των αναγκών. Από τον παραγωγικό μέχρι τον ερευνητικό και τον εμπορικό τομέα. Η έμφασή μας είναι 100%, ή ας πούμε 99% η παγκόσμια αγορά όμως, όχι η ελληνική. Δεν μπορούμε να έχουμε «το καλύτερο fuel cell των Νότιων Βαλκανίων», πρέπει να έχουμε το καλύτερο fuel cell στον κόσμο.»

Ποιο είναι το όραμά σας, κύριε Γρηγορίου, για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε;

«Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε ένα κόσμο όπου τα πάντα θα αλλάξουν. Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα καύσιμα, τα πλοία, τα αεροπλάνα, ό,τι χρησιμοποιούμε καθημερινά θ’ αλλάξει ριζικά στα επόμενα 20 χρόνια. Δεν είναι μακριά αυτό. Εταιρίες σαν εμάς που αναπτύσσουν την κύρια τεχνολογία πρέπει να έχουν ανάπτυξη τώρα για να έχουμε νέα οχήματα σε 10, 20 χρόνια. Θέλουμε τα κορυφαία fuel cell στο μέλλον να διαθέτουν Advent Inside technology. Αυτό ισχύει ήδη σε συγκεκριμένους τομείς όπως το security και τα drones, που είναι ένας τομέας με μεγάλη ανάπτυξη. Θα φέρουμε την τεχνολογία αυτή στην καθημερινότητα μας και θα συμβάλλουμε ουσιαστικά σε μια νέα πράσινη οικονομία.»

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την είσοδο της Advent στο Nasdaq;

«To Νasdaq είναι ο τρόπος να αντλήσουμε κεφάλαια άμεσα, να έχουμε αποτίμηση απόδεκτή από την αγορά και να δηλώσουμε σε πελάτες και συνεργάτες ότι είμαστε έτοιμοι να συναγωνιστούμε στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουμε παράδειγμα επιτυχίας αλλά και άψογης λειτουργίας που θα φέρει και άλλες εταιρίες από την Ελλάδα στα διεθνή χρηματιστήρια.»

Υπάρχουν νέες συνεργασίες στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ή αλλού και με ποιους;

«Oι συνεργασίες μας έχουν ανακοινωθεί, με μεγαλύτερη αυτή με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας καθώς και η μακρόχρονη συνεργασία μας με την BASF. Υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με εταιρείες στους χώρους που προαναφέραμε (automotive, marine, aviation) που ευελπιστούμε να γίνουν μεγαλύτερες και ανακοινώσιμες στο άμεσο μέλλον.».

Διαβάστε ακόμη 

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς

ΟΛΘ: Οι 5 υποψήφιοι για την 6η προβλήτα