Ελλάδα

Αλλάζει ο κωδικός 6 – Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια – Νέα μέτρα από αύριο ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς

  • newsroom


Προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος - Οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 να επιτρέπονται μόνο για όσες γίνονται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο

Η νέα «έκρηξη» των κρουσμάτων και της επέλασης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οδηγούν την κυβέρνηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την πρόταση των επιστημόνων περί ενεργοποίησης εκτάκτων μέτρων, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούν  να κλείσουν για ακόμα μια φορά όλες οι οικονομικές δρααστηριότητες της χώρας και επισήμανε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις μετον κωδικό 6, ήτοι να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι, όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

Στο μεταξύ, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, οδεύουν ολοταχώς προς το «κόκκινο», ενώ δραματική είναι κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318.

Ζοφερή η κατάσταση και στον Πειραιά με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα. Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και σε αρκετές μεγάλες πόλεις λειτουργούν με πληρότητες που ξεπερνούν το 95% τις τελευταίες ημέρες και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκαλείται συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 11.00 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασιστεί και η εισήγηση προς την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας. Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Τα δεδομένα που έχει το κυβερνητικό επιτελείο και οι επιστήμονες είναι ότι από τη μια υπάρχει η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου με πολλές μεταλλάξεις, από την άλλη η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο υπάρχει και η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στο εσωτερικό της επιτροπής δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα όπως τον Μάρτιο του 2020 ενώ άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».

Ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές της εισήγησης για σκληρό lockdown είναι ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Πανεθνικό lockdown

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής τονίζουν πως το lockdown του περσινού Μαρτίου απέδωσε όσο κανένα άλλο στην συνέχεια και εάν εφαρμοστεί θα δώσει αποτελέσματα. Η περίοδος για την οποία εξετάζεται να επιβληθεί φτάνει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, ενώ ορισμένοι, πιο «ριζοσπαστικοί» μιλούν και για ακόμα μία εβδομάδα.

Ένα τέτοιο lockdown θα επέβαλε την δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή στην Αττική και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα προβλέπει και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι διεπαφές.

Απαγόρευση μετακινήσεων

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας φέρεται να υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση για εφαρμογή «μοντέλου Μαρτίου 2020» καθώς θα ισχύει για όλους τους πολίτες (εκτός από σώματα ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί), ενώ σημειώνεται πως για τις δυο αυτές εβδομάδες οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνει εκτός της οικίας τους αυστηρά για την επίσκεψη σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, μεταφορά σε γιατρό ή νοσοκομεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η άσκηση να επιτρέπεται μόνο για δυο φορές την ημέρα με την χρήση μηνύματος SMS χωρίς να γίνεται η χρήση αυτοκινήτου και συνεπώς δεν θα επιτρέπεται η οποιαδήποτε μορφή άσκησης εκτός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες. Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033.

Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης 4 και 6

Στο τραπέζι είναι και η αλλαγή των κωδικών «4» και «6» καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί την αφορμή για εκδρομές, συγκεντρώσεις και συνωστισμό. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση είναι να μην επιτρέπεται η χρήση του κωδικού «6» για βόλτες και αθλητικές δραστηριότητες εκτός δήμου αλλά αυστηρά και μόνο για σωματική άσκηση κοντά στην οικία κάθε πολίτη. Θα αξιολογηθεί επίσης και η χρήση του κωδικού «4». Γι’ αυτό ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός ή να τεθεί άμεσα σε ισχύ ένας νέος αριθμός, όπως έχει προβλεφθεί ήδη για τις αγορές και το λιανεμπόριο μετά την λήξη των μέτρων καραντίνας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα, θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown – Δημόπουλος: Ημίμετρα τα μέτρα που συζητούνται – Στα όριά του το προσωπικό των νοσοκομείων (vid)

Η Ελλάδα στις 6 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποίησαν πάνω από το 80% των εμβολίων που παρέλαβαν

«Στερεύει» η πηγή χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή