Σημαντική δυναμική για επιχειρηματικές συμφωνίες το 2021 βλέπει ο εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής του investment banking της ΑΧΙΑ Ventures Group Αλέξανδρος Αργυρός.

«Το θετικό momentum που υπήρχε για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της δεν ακυρώθηκε», λέει ο κ. Αργυρός, «αλλά μεταφέρθηκε για το 2021. Η εικόνα της χώρας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα βελτιώνεται σταθερά. Για τη διατήρηση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έπαιξε σημαντικό ρόλο και η επιτυχημένη διαχείριση που έγινε από τη χώρα στην υγειονομική κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία του COVID-19».

Δουλεύοντας πάνω σε 11 διαφορετικά projects αυτή την περίοδο, ο κ. Αργυρός επισημαίνει ότι επιχειρηματικές κινήσεις που είχαν παγώσει εξαιτίας της συγκυρίας ξαναμπαίνουν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αξιόλογο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως όσον αφορά τις υποδομές, όπως μαρίνες, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ εκτιμά ότι η επανάκαμψη του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα θα αρχίσει να είναι ορατή από τα τέλη του χρόνου και θα γίνει ευρύτερα αισθητή από τα μέσα του 2021.

Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, λέει, συγκεντρώνουν σήμερα τέσσερις τομείς. Πρόκειται για τη διαχείριση και διακίνηση εμπορευμάτων (logistics), την ενέργεια, τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και τις αναδιαρθρώσεις τουριστικών μονάδων.

Οπως σημειώνει, με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα ξεκινήσει κύμα αναδιαρθρώσεων στον τουρισμό.

Ο κ. Αργυρός αναφέρεται κυρίως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς προβλέπει ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η τάση συγκέντρωσης που είναι ήδη σε εξέλιξη στον κλάδο κατά τα τελευταία χρόνια. Στις ανακατατάξεις της τουριστικής αγοράς θα πρωταγωνιστήσουν -και θα ενισχυθούν- οι μεγάλοι επιχειρηματικοί πόλοι που ήδη κυριαρχούν σήμερα στην τουριστική αγορά.

Οι ανακατατάξεις

Ο κύκλος των επιχειρηματικών ανακατατάξεων που προβλέπει ο κ. Αργυρός θα γίνει έντονα αισθητός την επόμενη διετία, ενώ περιμένει ότι οι ανακατατάξεις θα εξακολουθήσουν και στη συνέχεια. Εκτιμά ότι ο κύκλος της συγκέντρωσης θα ολοκληρωθεί την περίοδο του 2025-2026, έχοντας αναδιατάξει τον επιχειρηματικό χάρτη και οδηγώντας σε ένα νέο τοπίο αγοράς με ισχυρότερες και λιγότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα -ένα στάδιο διετίας και ολοκλήρωση του κύκλου συγκέντρωσης σε μια πενταετία- προβλέπει και για τη συγκέντρωση στον τομέα της ενέργειας. Στον κλάδο της υγείας οι ανακατατάξεις όσον αφορά τα ιδιωτικά νοσοκομεία θεωρεί ότι ολοκληρώθηκαν και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα δημόσια νοσοκομεία.

Στις μεταφορές επίσης, ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα, θα γίνουν επιχειρηματικές ανακατατάξεις σε μικρότερης κλίμακας εταιρείες. Δεδομένου ότι οι όροι του ανταγωνισμού λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι χώρας, είναι πιθανόν να απομείνουν στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά δύο βασικοί παίκτες. Μεγάλες αλλαγές -που θα θυμίζουν τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική υγεία- αναμένονται στον κλάδο τροφίμων-ποτών και γεωργικών προϊόντων.

Ουσιαστικά, αυτό που είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων μικρότερες μονάδες εντάχθηκαν κάτω από την ίδια ομπρέλα, θα επαναληφθεί και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, ώστε να γίνουν εφικτές οι αναγκαίες οικονομίες κλίμακας. Ο κύκλος της συγκέντρωσης θα συνεχιστεί και στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου υγιείς, κερδοφόρες ασφαλιστικές εταιρείες μικρού μεγέθους για τα ευρωπαϊκά μέτρα θα περάσουν στον έλεγχο μεγαλύτερων σχημάτων.

Ο όμιλος επενδυτικής τραπεζικής

Η AXIA Ventures Group Limited ιδρύθηκε το 2008 και είναι ιδιωτικός όμιλος επενδυτικής τραπεζικής που δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις και θεσμικούς πελάτες. Αξιοποιώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με ισχυρούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, πραγματοποιεί εταιρικές αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις μεμονωμένων πιστώσεων έχοντας αναλάβει διαφορετικούς ρόλους σε μερικές από τις πλέον πρωτοποριακές, σύνθετες και προβεβλημένες συναλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα.

Ο κ. Αργυρός εργάζεται για την ΑΧΙΑ τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί για οκτώ χρόνια στη Μorgan Stanley. Ανάμεσα στις συμφωνίες που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2019 με τη συμβολή της AXIA Ventures ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development, καθώς και η συγχώνευση της Grivalia Properties, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με τη Eurobank, συμφωνία που επέτρεψε στη δεύτερη να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση σε μια δύσκολη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, η AXIA συμμετείχε στην πρώτη μεγάλη δημόσια τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, ενεργώντας ως financial advisor ενός εκ των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως που τοποθετήθηκαν στην αναδυόμενη αγορά των ελληνικών NPLs. Παράλληλα, ενήργησε ως co-manager για εκδόσεις ΤΙΕR II μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως και για την έκδοση ομολόγου αξίας 670 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος -για τρίτη φορά από το 2015- η AXIA βραβεύτηκε ως η κορυφαία επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα από τον παγκοσμίου φήμης ανεξάρτητο οργανισμό Euromoney’s Awards for Excellence, ξεχωρίζοντας μεταξύ των 1.500 υποψηφιοτήτων που είχαν υποβληθεί διεθνώς για το βραβείο.