Ήταν 2013 όταν ο -μέχρι πρότινος- πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Jeff Bezos, προανήγγειλε ότι οι πελάτες της Amazon θα λαμβάνουν πακέτα στην πόρτα τους με drones. Εννέα χρόνια πέρασαν από τότε και η Amazon Prime ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει παραδόσεις. Στο μεταξύ, μια ελληνόκτητη startup, η Matternet έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 30.000 παραδόσεις πακέτων με τα drones της, για λογαριασμό κάποιων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη και έχει μπει στο ραντάρ επιχειρηματικών κολοσσών που συμμετέχουν επενδύοντας εκατομμύρια στο εγχείρημα.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα ονειροπόλο παιδί που πήγαινε στο δημόσιο σχολείο του Βύρωνα, θα κατάφερνε.. σηκωθεί ψηλότερα; Ο, γεννημένος το 1974, Ανδρέας Ραπτόπουλος από μικρός ήταν ξεχωριστός. Ήθελε να γίνει εφευρέτης, να αφήσει “κάτι” χρήσιμο στον κόσμο, να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και ήταν διατεθειμένος να δουλέψει σκληρά για να το καταφέρει. Πολυπράγμονα προσωπικότητα, έπαιζε χάντμπολ σε επαγγελματικό επίπεδο -μάλιστα έπαιζε στην Εθνική ομάδα νέων- πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αρίστευσε και πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Γουλανδρή.

Διάλεξε το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης στο Λονδίνο. Εκεί, σπούδασε Βιομηχανικό Σχεδιασμό, ενώ παράλληλα σπούδαζε και Μηχανική Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Imperial College. Στη διάρκεια των σπουδών του, εφηύρε το “SoundCurtain”, μια συσκευή που μετατρέπει τον θόρυβο σε ελεγχόμενο ηχητικό περιβάλλον σε πραγματικό περιβάλλον. Και έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος απόφοιτος του Royal College of Art που έδωσε άδεια εκμετάλλευσης σε εταιρεία του Fortune 500, σε εταιρείες όπως η Herman Miller και η Sony. Όταν αποφοίτησε, το 2001, θα ίδρυε την Aylo και τη FutureAcoustic για να εκμεταλλευθεί αυτά τα projects. Όμως αυτά, δεν ήταν αρκετά.

“Μου αρέσει το σκι, η ιστιοπλοϊα και το kite surfing. Παρακολουθώ τη F1, μου αρέσει να πετά και ελπίζω να ταξιδέψω στο διάστημα με την οικογένειά μου”. Έτσι παρουσίαζε σε ένα βιογραφικό του, παλιότερα, ο Ανδρέας Ραπτόπουλος τον εαυτό του. Το πάθος του ήταν πάντα η αεροδιαστημική. Και κάπως έτσι, κατάλαβε ότι πρέπει να μετακομίσει στη Silicon Valley. Εκεί ιδρύθηκε η Matternet. Εκεί, μπόρεσε να εφαρμόσει την ιδέα που είχε: “Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για την αποστολή και τη λήψη φυσικών αγαθών στα πρότυπα του διαδικτύου: αυτοματοποιημένο, peer-to-peer αμφίδρομο, ασύγχρονο και κατανεμημένο”.

Γρήγορα η Matternet ανέπτυξε μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές πλατφόρμες παγκοσμίως για on demand, εναέρια παράδοση μικρών δεμάτων σε πόλεις και γενικότερα κατοικημένες περιοχές. Η ιδέα είναι απλή, αλλά και μεγαλοφυής ταυτόχρονα: Η εταιρεία κατασκευάζει τα δικά της drones και παρέχει υπηρεσίες παράδοσης με drones σε νοσοκομεία στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και στην Ευρώπη, μεταφέροντας υψηλής και ζωτικής σημασίας ιατρικό υλικό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τα drones της μπορούν να κουβαλήσουν ως και δύο κιλά, εντός αστικών περιοχών σε ακτίνα ως 20 χιλιόμετρα.

Και, όσο οι άλλοι… προσπαθούσαν, η Matternet πήρε πιστοποίηση για τα drones στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε εμπορικές μεταφορές με αυτά. Δημιούργησε σταθμούς απογείωσης και προσγείωσης που μοιάζουν με “φωλιές” οι οποίες “αιχμαλωτίζουν” (για λόγους ασφαλείας) τα drones και λειτουργούν και ως σημεία φόρτισης, ενώ το δυνατό της σημείο είναι η καινοτόμα cloud πλατφόρμα που “εκμεταλλεύεται” τα δίκτυα 5G για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες ασφαλούς διαχείρισης του στόλου της. Με επιπλέον αβαντάζ την ασφαλή διακίνηση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας και με φιλικό τρόπο στο περιβάλλον. Οι πτήσεις, οι οποίες γίνονται με ταχύτητες ως 70 χλμ ανά ώρα, είναι πλήρως αυτοματοποιημένες (καθώς τα drones της διαθέτουν συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και αλεξίπτωτα για έκτακτη ανάγκη) και απλώς επιβλέπονται από άνθρωπο στο κέντρο της Matternet.

Το ζήτημα για μια καινοτόμα εταιρεία, φυσικά, δεν είναι μόνο αν είναι καλή μια ιδέα, αλλά αν είναι εφαρμόσιμη. Και για τη Matternet, αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα drones της χρησιμοποιούνται με επιτυχία. Πέρυσι, τα drones της Matternet χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά εμβολίων της Pfizer/BionTech κατά του Covid-19. Και, στο Άμπου Ντάμπι, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ότι θα πραγματοποιήσει με αυτά 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών στις μονάδες Υγείας της πόλης. Τις υπηρεσίες της Matternet έχουν χρησιμοποιήσει φορείς όπως ο ΠΟΥ, η Unicef, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών  στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία.

Η ιδέα, λοιπόν, αποδεδειγμένα δουλεύει και στην πράξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός των μεταφορών UPS σύναψε αποκλειστική πολυετή στρατηγική συνεργασία με τη Matternet για την ανάπτυξη τέτοιων λύσεων σε άλλα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Αμερική και το ίδιο έκανε και ο αερομεταφορέας Japan Airlines για την Ιαπωνία. Και οι επενδυτές, όπως θα ανέμενε κανείς, συρρέουν: Η εταιρεία έχει ήδη σηκώσει περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως οι Boeing, Andreessen Horowitz, Sony, η Mercedes-Benz και Swiss Post.

Αφού λοιπόν η εταιρεία έχει πετύχει τα πρώτα της βήματα, έχει φτάσει η ώρα για τον ιδρυτή της, Ανδρέα Ραπτόπουλο, να “επιστρέψει” στην Ελλάδα. Στη Matternet Inc., όπως ανακοίνωσε η 5G Ventures θα επενδύσει το Ταμείο Φαιστός και η εταιρεία θα ιδρύσει στην Ελλάδα θυγατρική εταιρεία (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. O «Δημόκριτος» είναι  μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης.

Καί κάτι τελευταίο: Η ιδέα που είχε κατά νου ο Ανδρέας Ραπτόπουλος όταν δημιουργούσε τη Matternet, στις ΗΠΑ, “ήταν αν θα μπορούσα να δουλέψω σε ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούσε ο καθένας, αν είχε περίσσευμα φαγητού στο σπίτι του, να το στείλει σε κάποιον που πεινάει στην Αφρική”. Η ιδέα αυτή, έχει κάνει το πρώτο βήμα και, καθώς φαίνεται “απογειώνεται” προς πραγματοποίηση…

Διαβάστε ακόμη:

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο (πίνακες)

Το σχέδιο για τη δημιουργία «Τειρεσία» οφειλετών του Δημοσίου

Μητσοτάκης: Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές… αλλά και περισσότεροι για να μη γίνουν