business stories

Αντώνης Πέππας (viafintech): «Κάθε αλυσίδα λιανικής μπορεί να καταστεί δίκτυο ΑΤΜs»

  • Στέλιος Μορφίδης


Η εταιρεία fintech ξεκινά στη χώρα μας συνεργασία με την ψηφιακή τράπεζα Ν26 «εργαλειοποιώντας» το δίκτυο των Σούπερ Μάρκετ Bazaar

Η νέα εποχή θέλει τα φυσικά δίκτυα των τραπεζών να συρρικνώνονται και βασικές τραπεζικές εργασίες να μπορούν να γίνονται ακόμα και μέσω καταστημάτων λιανικής.

Η γερμανική viafintech κάνει το πρώτο βήμα στην ελληνική αγορά εξελίσσοντας τα σούπερ μάρκετ Bazaar σε ΑΤΜs διαθέσιμα για αναλήψεις και καταθέσεις. Μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας viacash στην ελληνική αγορά μέσω της οποίας ουσιαστικά θα γίνονται οι συναλλαγές στο ταμείο των σούπερ μάρκετ, η εταιρεία ξεκινά και επισήμως από σήμερα την πρώτη συνεργασία της με ψηφιακή τράπεζα, την Ν26.

Κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν λογαριασμό στη Ν26 μπορούν με ευκολία να χρησιμοποιούν τα ταμεία των καταστημάτων Bazaar για να κάνουν αναλήψεις ή καταθέσεις στο λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδος της viafintech, κ. Αντώνη Πέππα, το συγκεκριμένο μοντέλο συναλλαγών έχει τεράστιες προοπτικές στη χώρα μας καθώς εξακολουθεί να είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ όπου χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό μετρητά για τις συναλλαγές (περίπου τρία τέταρτα των συναλλαγών είναι σε ρευστό). Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε πως η viafintech βρίσκεται σε συζητήσεις αφενός με ελληνικές τράπεζες να συνδεθούν με την πλατφόρμα viacash «εργαλειοποιώντας» σημεία λιανικής ως μέρος του δικτύου τους, αφετέρου με διάφορες αλυσίδες, από το χώρο της λιανικής, πρατηρίων καυσίμων ακόμα και εστίασης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της συνεργασίας με την Ν26 χθες, με αυτό τον τρόπο οι μεν τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν ή να υποκαταστήσουν μέρος του δικτύου τους, οι δε επιχειρήσεις λιανικής, πέραν από μία μικρή προμήθεια, θα δουν την κίνηση τους να αυξάνεται. Ο καταναλωτής πάλι μπορεί να κάνει απλές τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να πληρώνει κάποια προμήθεια, όπως εξήγησε.

Η διαδικασία μάλιστα είναι απλή χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να κατεβάσει κάποια ειδική εφαρμογή, αφού η viacash έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται στην εφαρμογή κάθε τράπεζας. Κοινώς η εφαρμογή mobile banking της τράπεζας που θα συνεργάζεται με την viafintech θα συμπεριλάβει την επιλογή κατάθεσης ή ανάληψης ρευστού απ’ τα ταμεία των συνεργαζόμενων σημείων λιανικής με ένα απλό barcode που θα βγάζει και το οποίο θα σαρώνεται.

Η υπηρεσία CASH26 στην Ελλάδα

Στην προκειμένη περίπτωση όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην ψηφιακή τράπεζα Ν26 μέσω της εφαρμογής του mobile banking της θα μπορούν να χρησιμοποιούν την επιλογή «cash26», όπως ονομάστηκε η υπηρεσία, προχωρώντας στη συναλλαγή.

Σε αντίθεση με την ανάληψη από ένα ATM, η ανάληψη μέσω viacash είναι δωρεάν για όλους τους πελάτες N26.

Η ενσωμάτωση της viacash στην εφαρμογή N26 λανσαρίστηκε σε άλλες αγορές στο παρελθόν όπως τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία και από τότε έχει γίνει ευρέως γνωστή.

«Οι καταθέσεις και οι αναλήψεις μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν ενώ πραγματοποιούμε τις καθημερινές μας αγορές. Η πρόσθετη διαδρομή προς το ATM δεν είναι πλέον απαραίτητη. Το γεγονός ότι ο αριθμός των ΑΤΜ έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40% μέσα σε 10 χρόνια, ενώ ακόμη 1 στους 2 υπαλλήλους λαμβάνει μέρος του μισθού του σε μετρητά, καθιστά αυτή τη νέα εναλλακτική προσέγγιση για τη διαχείριση των βασικών τραπεζικών αναγκών απαραίτητη», λέει ο κ. Πέππας.

Ειδικά με το λανσάρισμα, όλοι οι χρήστες viacash και πελάτες της Ν26 θα έχουν 5% έκπτωση σε όλες τις μελλοντικές τους αγορές στα Βazaar, έπειτα από κάθε χρήση CASH26, σαρώνοντας τον κωδικό που θα λαμβάνουν.

«Το λανσάρισμα της υπηρεσίας CASH26 στην Ελλάδα είναι μέρος του κύριου στόχου μας: να κάνουμε την τραπεζική εμπειρία εύκολη και πρακτική για όλους τους Έλληνες πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που αναπτύχθηκαν με τοπικούς συνεργάτες», σχολιάζει ο Andrea Isola, Γενικός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της N26, «Εάν ισχύει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για πληρωμές χωρίς μετρητά, τότε οι Έλληνες χρήστες εξακολουθούν να είναι πολύ συνδεδεμένοι με αυτά. Για αυτό το λόγο, είμαστε περήφανοι που αποτελούμε την πρώτη ψηφιακή τράπεζα που λάνσαρε την CASH26 στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη φιλοσοφία μας να κάνουμε την εμπειρία κατάθεσης και ανάληψης ολοένα πιο άνετη και γρήγορη», καταλήγει.

Ο CFO των σούπερ μάρκετ Bazaar, κ. Σπύρος Πετσάλης, είναι θετικός για την πορεία της συνεργασίας με τη viafintech, «Το να είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εφάρμοσε το προϊόν viacash μας έκανε ιδιαίτερα περήφανους. Αλλά τώρα, έχοντας τον πρώτο ουσιαστικό τραπεζικό συνεργάτη στο πλάι μας, η συνεργασία θα δείξει την πραγματική της δύναμη: Προσφέροντας μια υπηρεσία προστιθέμενης αξίας την οποία θα απολαύσουν όλοι μας οι πελάτες, καθώς διευκολύνει την καθημερινή τους ζωή και βελτιώνει την αγοραστική τους εμπειρία στα σούπερ μάρκετ Bazaar».

Ποια είναι η viafintech

Η viafintech (πρώην Cash Payment Solutions GmbH) συνδέει εμπόρους λιανικής, επιχειρήσεις και καταναλωτές ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας της με σκοπό την προσφορά ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (value added services).

Το ισχυρό API μας συνδέει τις επιχειρήσεις με πάνω από 20.000 καταστήματα συνεργατών λιανικής στην Ευρώπη, όπως τα REWE, Rossmann, PENNY, BILLA, SBB, PAM και dm και εξασφαλίζει μια ομαλή και πλήρως αυτοματοποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μερών.

Η μοναδική υποδομή πληρωμών της viafintech επιτρέπει ποικίλλες υπηρεσίες όπως τραπεζικές υπηρεσίες που βασίζονται στα μετρητά πχ. αναλήψεις, καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων, μεθόδους πληρωμής χωρίς μετρητά, προπληρωμένες λύσεις π.χ. δωροκάρτες και πολλά άλλα. Η viafintech είναι γνωστή με την επωνυμία Barzahlen / viacash στη Γερμανία και την Αυστρία, καθώς και ως viacash στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 στη Γερμανία (ως Cash Payment Solutions GmbH) και διοικείται από τους Achim Bönsch, Sebastian Seifert, Junichi Takemura και Andreas Veller.

Διαβάστε ακόμη:

Ενοίκια: Διπλή ανατροπή στα «κουρέματα» και τις αποζημιώσεις Μαρτίου – Απρίλιου

Πετρ Κέλνερ: 15 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Τσέχο κροίσο που «χάθηκε» στην Αλάσκα

Η «σφαγή» ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ και Μυτιληναίου για το 1 δισ. της Εγνατίας, ο υπόγειος πόλεμος της Μαρίνας με τον Πατούλη και οι νέες περιπέτειες των εφοπλιστών με τα ξενοδοχεία

Απόρρητο Απόρρητο