Oι περισσότεροι σορτάκηδες στις ελληνικές τράπεζες “κάηκαν” καθώς αποχώρησαν με ζημιές στα υψηλά της ελληνικής αγοράς στις 900 μονάδες. Παρέμεινε το Lansdowne Partners στην Πειραιώς (2,68%), στην Eurobank (0,90% ) στην Alpha bank (1%) και το Oceanwood Capital (0,60% ) στην Πειραιώς. Τις προηγούμενες ημέρες το Lansdowne Partners μείωσε την θέση του ενώ χθες ο δισεκατομμυριούχος και μέλος της λίστας του Forbes κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης απέκτησε το 5,1% της Τράπεζας Πειραιώς δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Όμως, ο εκ Θεσσαλονίκης κ. Μυστακίδης αγόρασε μια τράπεζα με 0,06 – 0,08 φορές την λογιστική της αξία. Δηλαδή 60% φθηνότερα από την Ευρώπη. Δεν αγόρασε αγγλικές τράπεζες – αν και μπορεί να διαθέτει.  Δεν υπάρχουν «Μητέρες Τερέζες» στα χρηματιστήρια. Χρησιμοποιεί το χρήμα για να δημιουργεί νέο χρήμα. Ακόμη κι ο απατεώνας Μπέρνι Μάντοφ χρησιμοποιούσε χρήματα πλουσίων και τους έδινε χρήματα, και λίγοι ήξεραν πως το κατάφερνε.

Ο κ. Μυστακίδης, λοιπόν, διακρίνει μια επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα έχουν κερδοφορία, δεν έχουν μερίσματα, και τα κεφάλαια τους είναι ισχυρά, αλλά δεν έχουν την αξία των κεφαλαίων που έχουν οι ανταγωνιστές. Διαθέτουν δε μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων και λίγες “ρωγμές” για να δώσουν κεφάλαια στην οικονομία.

Προφανώς έχει κάνει τους λογαριασμούς του για το τι θα ακολουθήσει στις ελληνικές τράπεζες ύστερα από δυο χρεοκοπίες και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ύστερα, όμως, από μια σύντομη και βαριά ύφεση η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη κι αυτή θα είναι δυναμική , όσο κι αν δεν το πιστεύει κανείς. Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος κλάδος καθώς με λίγα κεφάλαια διαχειρίζονται τεράστιο ενεργητικό.

Είναι εταιρείες του κύκλου, όμως, και ο κ. Μυστακίδης γνωρίζει τους κύκλους της οικονομίας καλά. Διότι τα μέταλλα είναι επίσης μια κυκλική οικονομία. Όταν πηγαίνει καλά η οικονομία, πηγαίνουν και οι τράπεζες – οι μετοχές των οποίων θα προεξοφλήσουν πρώτες την επαναφορά της οικονομίας.