Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι γνωστός ως ο «λύκος της πολυτέλειας» – Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελών ειδών στον κόσμο, με brands όπως Louis Vuitton, Dior και Tiffany, έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικές περιουσίες παγκοσμίως. Σήμερα όμως βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαφορετικής συζήτησης: της αυξανόμενης επιρροής του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Γαλλία καταγγέλλουν ότι ο στενός φίλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποκτά ολοένα μεγαλύτερο έλεγχο στον επιχειρηματικό και οικονομικό Τύπο της χώρας.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει ότι ο Αρνό έχει αποκτήσει «ασφυκτικό έλεγχο» στα βασικά οικονομικά έντυπα της Γαλλίας, μετά και την εξαγορά του κεντρώου οικονομικού εβδομαδιαίου περιοδικού Challenges από τον όμιλο LVMH.

Ένας όμιλος πολυτελείας με ισχυρή παρουσία στα media

Ο όμιλος LVMH, που δραστηριοποιείται στη μόδα, τα αρώματα, τη σαμπάνια και τα αλκοολούχα ποτά, διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται η κορυφαία οικονομική εφημερίδα Les Echos και η οικονομική υπηρεσία πληροφόρησης L’Agefi.

Μετά την εξαγορά του Challenges, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και δημοσιογραφικές ενώσεις κατέθεσαν ξεχωριστές προσφυγές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας εξετάζει εάν οι αρμόδιες αρχές αξιολόγησαν επαρκώς την έκταση της συγκέντρωσης μέσων ενημέρωσης υπό τον έλεγχο της LVMH, ενώ η Αρχή Ανταγωνισμού εξετάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο όμιλος ενδέχεται να έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με την εξαγορά του περιοδικού.

Η Λορ Σοβέλ, επικεφαλής του γαλλοϊταλικού γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, χαρακτήρισε την υπόθεση «χαρακτηριστικό παράδειγμα των κενών της γαλλικής νομοθεσίας που αδυνατεί να περιορίσει αποτελεσματικά τη συγκέντρωση ιδιοκτησίας στα μέσα ενημέρωσης».

Η LVMH δεν σχολίασε τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο Αρνό είχε δηλώσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας το 2022 ότι επενδύει στα μέσα ενημέρωσης «για το γενικό συμφέρον», υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι να προστατεύσει ιστορικούς τίτλους και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Πέρα από τα οικονομικά μέσα, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος ελέγχει επίσης την εφημερίδα Le Parisien και το περιοδικό Paris Match.

Οι δισεκατομμυριούχοι που διαμορφώνουν το γαλλικό τοπίο

Η διεύρυνση της επιρροής του Αρνό έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ανησυχίες για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων ισχυρών επιχειρηματιών, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ιδιαίτερη συζήτηση προκαλεί και ο Βενσάν Μπολορέ, ο συντηρητικός επιχειρηματίας που διατηρεί στενές σχέσεις με προσωπικότητες της γαλλικής δεξιάς και ακροδεξιάς. Ο Μπολορέ έχει δεχθεί επικρίσεις ότι χρησιμοποιεί το τηλεοπτικό δίκτυο CNews και τα υπόλοιπα μέσα που ελέγχει για να προωθεί πιο συντηρητικές και εθνικιστικές φωνές.

Παράλληλα, ο Ροντόλφ Σααντέ, επικεφαλής της ναυτιλιακής CMA CGM, έχει αποκτήσει σημαντικά μέσα όπως το BFM TV, η La Provence και η La Tribune.

Στον χώρο δραστηριοποιείται επίσης ο Τσέχος ενεργειακός δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρετίνσκι, ενώ ο τηλεπικοινωνιακός επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιέλ υπήρξε βασικός μέτοχος της Le Monde.

Από την Christian Dior στην κορυφή της παγκόσμιας πολυτέλειας

Με περιουσία που εκτιμάται στα περίπου 145 δισ. δολάρια, ο Αρνό παραμένει ο πλουσιότερος και ισχυρότερος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία.

Γεννημένος στο Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας, ξεκίνησε την καριέρα του στον κατασκευαστικό κλάδο και στο real estate. Το 1984 εξασφάλισε τον έλεγχο της προβληματικής τότε κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας Boussac, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντός του για το brand Christian Dior.

Ακολούθησαν δεκαετίες εξαγορών που μετέτρεψαν τη LVMH στον πολυτιμότερο όμιλο πολυτελών προϊόντων παγκοσμίως.

Η πιο σταθερή πολιτική θέση του Αρνό υπήρξε η αντίθεσή του στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετακόμισε προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας ότι η Γαλλία του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν ήταν εχθρική προς τις επιχειρήσεις. Εκεί ανέπτυξε στενή φιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δραστηριοποιούνταν τότε στον χώρο των ακινήτων.

Ο Αρνό, η σύζυγός του και δύο από τα παιδιά του ήταν οι μοναδικοί Γάλλοι προσκεκλημένοι στην εξέδρα της δεύτερης ορκωμοσίας του Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο χρόνο είχε δηλώσει ότι στις ΗΠΑ αισθάνθηκε «αέρα αισιοδοξίας», ενώ η επιστροφή στη Γαλλία έμοιαζε με «κρύο ντους».

Φόβοι για την ανεξαρτησία των μέσων

Οι δημοσιογράφοι των Challenges και Les Echos προσπαθούν να διασφαλίσουν τη διατήρηση των καταστατικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας των συντακτικών ομάδων.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η φιλελεύθερη και κεντρώα γραμμή του Challenges θα μπορούσε να μεταβληθεί, καθώς ο Αρνό θεωρείται υπέρμαχος μιας πιο καθαρά φιλελεύθερης προσέγγισης στην οικονομία.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η διοίκηση της LVMH δεν έχει ακόμη ανανεώσει το καταστατικό ανεξαρτησίας του περιοδικού, το οποίο λήγει το επόμενο έτος. Αντίστοιχα, το καταστατικό των Les Echos λήγει το 2027.

Οι δύο συντακτικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο ιστορικός των μέσων ενημέρωσης Αλεξί Λεβριέ υποστηρίζει ότι «ο Μπερνάρ Αρνό έχει αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού Τύπου», προσθέτοντας ότι διαθέτει «σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην οικονομική ενημέρωση».

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Συμμαχία με τη Google για ανάπτυξη ΑΙ εφαρμογών – Έσοδα άνω των 100 εκατ. ανά έργο με φόντο 20.000 απολύσεις

Νίκος Τσάκος: «Δεν νοείται μεγάλη ελληνική ναυτιλία χωρίς ισχυρή ελληνική σημαία για εθνικούς και γεωπολιτικούς λόγους»

Citi: Γιατί βλέπει νέα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τα μέσα του 2027

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα