Ας αρχίσουμε από τα δεδομένα. Η δουλειά των 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για μια επιχείρηση που «καθαρίζει» γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις τα τελευταία χρόνια είναι κάτι σαν την «σωτηρία της ψυχής» που ως γνωστόν (σύμφωνα με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου) «είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Άρα, τα 5 εκατομμύρια ευρώ της προμήθειας του κρέατος που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου είναι το ¼ του ετήσιου τζίρου της ΒΙΚΗ, της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου με έδρα την Άρτα.

Το 2014 για παράδειγμα το σύνολο των πωλήσεων ήταν 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 24,6 εκατ. ευρώ το 2013 και 29,6 εκατ. ευρώ το 2012.

Αλλά, δεν είναι μόνο η καθοδική πορεία του τζίρου. Είναι και οι τραπεζικές υποχρεώσεις (διαβάζουμε για υποθήκες και προσημειώσεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ για δάνεια που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ) αλλά και οι συσσωρευμένες ζημιές ( το 2014 ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ) με τις υποχρεώσεις να είναι σκαλωμένες μονίμως γύρω από 40 εκατ. ευρώ ( δάνεια, προμηθευτές κλπ).

Έτσι, οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές δίνουν γνώμη με επιφύλαξη και εφιστούν την προσοχή των διοικούντων στο γεγονός «ότι το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρίας, αφού ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις του ελέγχου, έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920». Καμπανάκι για μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η οικογένεια Παπαγιάννη που είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανικής επιχείρησης πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στο πορτοφόλι. Με κάθε τρόπο. Το πώς μου διαφεύγει… Πάντως, τους προηγούμενους μήνες τα μέλη της οικογένειας Παπαγιάννη είχαν ως βασική ασχολία να ολοκληρώσουν την συγχώνευση δύο εταιρειών που η μία εκ των οποίων ήταν ευθέως θυγατρική της ΒΙΚΗ.

Πρόκειται για την κερδοφόρο Ελληνική Βιομηχανία Κτηνοτροφών Ιχθυοτροφών, την LAKY. Η τελευταία με βάση το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης που υπογράφεται στην Άρτα στις 16 Νοεμβρίου 2016 από τον πατέρα Δημήτριο Παπαγιάννη και τον γιό του, Νίκο Παπαγιάννη απορροφάται από την μικρότερη σε μέγεθος και νεώτερη σε ηλικία εταιρεία με την επωνυμία Pets and People –Εμπορία και Διακίνηση Ειδών για Κατοικίδια Ζώα Α.Ε.

Ο πατέρας Παπαγιάννης – ο ιδρυτής του Ομίλου- εκπροσωπεί την Laky και ο γιός Παπαγιάννης την Pets and People. Ο πατέρας Παπαγιάννης είναι από μόνος του μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1960.Από το 1962 µέχρι το 1965 εργάστηκε στον Εθνικό Οργανισµό Καπνού σαν Γεωπόνος, στο κέντρο παραγωγής καπνών Burley στη Ν. Κερασούντα Πρέβεζας.

Το 1965 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας όπου εργάστηκε µέχρι το 1973 κατ’ αρχήν σαν Γεωπόνος εφαρµογών στη ∆/νση Γεωργίας Άρτας (κατά το διάστηµα 1965 – 1970) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην επιθεώρηση Γεωργίας Ηπείρου στα Γιάννενα, ως υπεύθυνος για την οργάνωση και την ανάπτυξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας στους 6 νοµούς δικαιοδοσίας της υπηρεσίας (Ήπειρος και Νησιά Κέρκυρα – Λευκάδα), όπου υπηρέτησε µέχρι το 1973.

Το 1969 ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πήρε υποτροφία από τον Ο.Ο.Σ.Α. και πήγε για µεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία ένα χρόνο, στο London University, Wye College, στη Γεωργική Οικονοµία (Farm Managment and Marketing).

To 1973 παραιτήθηκε από υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας. Αμέσως μετά, ιδρύει την ΒΙΚΗ και μετά με πυρήνα την ΒΙΚΗ έναν όμιλο στον οποίο συμμετείχαν εκτός από την ΒΙΚΗ, η ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ ( μια χοιροτροφική επιχείρηση παραγωγής 12.000 ζώων τον χρόνο), η LAKY (βιοµηχανική µονάδα παραγωγής σκυλογατοτροφών και εξειδικευµένων ζωοτροφών) και η Χ. ΕΛ. ΠΑ. (μια μονάδα παραγωγής χελιού και οξύρυγχου). Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Κρέατος για 15 χρόνια, μέλος του ∆. Συµβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για 7 χρόνια, μέλος του Γενικού Συµβουλίου του ΣΕΒ, πρόεδρος του Εµπορ/κού Επιµελητηρίου Άρτας κλπ.