Του Δημήτρη Παφίλα

Βορά απέναντι στα «θηρία» της αγοράς μοιάζει η Folli – Follie και οι βασικοί της μέτοχοι, μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, και την αδυναμία παροχής οικονομικών στοιχείων.

Πρώτα από όλους στο «κυνήγι» βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ολιγώρησε τις πρώτες ώρες της κρίσης αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την παραπομπή της απόφασης σε εισαγγελέα, ωστόσο προηγουμένως θα πρέπει να έχει ακούσει σε ακρόαση τους βασικούς μετόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr η ακρόαση είχε ζητηθεί πάνω από μια εβδομάδα, αλλά αρμόδια πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διέψευδε την εξέλιξη.

Το δεύτερο πεδίο των νομικών ενεργειών ξεκίνησε από χθες καθώς η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για ανάλογες ενέργειες.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο από την Ernst & Young αυτός θα είναι δύσκολος και χρονοβόρος, αν και ορισμένα στοιχεία ενδέχεται να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Σ’ ένα τέταρτο επίπεδο, οι τράπεζες ζήτησαν την παροχή εγγυήσεων (μετοχές της Dufry, Attica) ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση των ομολογιούχων καθώς Credit Suisse, UBS και δικηγορικά γραφεία ελέγχονται για την έκδοση ομολόγου, ύψους 150 εκατ. φράγκων που εξεδόθη και εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Τέλος, στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της Folli – Follie, είτε στην Ασία, είτε στην Ελλάδα. Η Κινεζική Fosun που αύξησε το ποσοστό σε 16% θα ενδιαφερόταν για την απόσχιση της εταιρείας στην Ασία, ενώ και στην ελληνική αγορά θα υπήρχε ενδιαφέρον για τα καταστήματα Attica και το Mediterranean στην Θεσσαλονίκη.

Τι εικόνα υπάρχει σήμερα σε ταμείο – αποθέματα- απαιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσκολία παροχής οικονομικών στοιχείων προέκυψε ακόμη και στα ταμειακά διαθέσιμα, ένα ποσό που όλοι οι παράγοντες τόνιζαν ότι θα μπορούσε να δοθεί από τις πρώτες ώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με ενδείξεις, το χαμηλότερο ποσό πού υπήρχε στα ταμεία ήταν 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ βρίσκονταν στο Attica.

Άλλες πηγές ανεβάζουν τα διαθέσιμα έως 200 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι η διαφορά έως τα 446 εκατ. ευρώ είναι τεράστια.

Σ’ ότι αφορά τα αποθέματα της εταιρείας (650 εκατ. ευρώ δηλωθέντα) η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς ο έλεγχος θα κρατήσει μήνες και μόνο τα ελληνικά αποθέματα του Attica θα είναι πιο εύκολο να μετρηθούν.

Δύσκολη θα είναι επίσης η διακρίβωση των εμπορικών απαιτήσεων, ύψους 650 εκατ. ευρώ επίσης.

Βαρύτατες οι ευθύνες των επενδυτικών τραπεζών Credit Suisse – UBS για το ομόλογο

To πρώτο ομόλογο, μετατρέψιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ λήξεως 2019 με κουπόνι 1,75% εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (για τους εκδότες δεν υπάρχουν στοιχεία). Στις 31 Οκτωβρίου 2017 είχαν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Λουξεμβούργο τα ομόλογα της Folli – Follie σε ελβετικό φράγκο, ύψους 150 εκατ. ελβετικά φράγκα. Ως joint book runners ήταν οι επενδυτικές τράπεζες Credit Suisse και UBS αλλά και τα δικηγορικά γραφεία. Το ομόλογο ήταν δίχως εξασφαλίσεις (unrated senior unsecured) με κουπόνι 3,25%. Το ομόλογο ετοιμαζόταν από το καλοκαίρι του 2017 και όπως φαίνεται ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων ήταν πλημμελής, διαφορετικά η διοίκηση στη γενική συνέλευση δεν θα είχε την δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση της Folli Follie στις αγορές.