Στο εργαστήριο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και έναν αιώνα, αυτές τις μέρες επικρατεί οργασμός προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που παραδοσιακά παρατηρείται κάθε Σαρακοστή και εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Οι μεθυστικές μυρωδιές από την παρασκευή του χαλβά δραπετεύουν από τα ενδότερα και κατακτούν ακόμη και τους πλέον εγκρατείς.

Ο λόγος για τον περίφημο Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια συνεχούς διαδρομής. Η εταιρεία που ξεκίνησε από μια ταπεινή προσφυγική παράγκα εξελίχθηκε, μεγάλωσε, αλλά παραμένει πάντα πιστή στις παραδόσεις που την έχουν κάνει διάσημη όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων.

Μια γευστική ιστορία

Η πλούσια και ιδιαίτερα… γευστική ιστορία της Χαλβαδοποιίας Δραπετσώνας ξεκινά το 1924, όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου, που μετά την Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην περιοχή, άρχισε σε μια ξύλινη παράγκα να παράγει χαλβά χρησιμοποιώντας υποτυπώδη μέσα. Ο ίδιος εργαζόταν σε χαλβαδοποιία της Μικράς Ασίας, όπου έμαθε την τέχνη του παραδοσιακού χειροποίητου χαλβά.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν το κράτος παραχώρησε με κλήρο στους πρόσφυγες ένα κομμάτι γης, ο Μεζαρντάσογλου στο δικό του (10 μ. x 3 μ.) έστησε το εργαστήριό του. Στο πλευρό του είχε από νωρίς τον γιο του Γιώργο, που έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη. Ο Γιώργος άλλαξε το επώνυμο από Μεζαρντάσογλου σε Μεζαρντάς και σιγά-σιγά ανέλαβε εκείνος την επιχείρηση, πάντα υπό την εποπτεία του κυρ Κώστα, που δεν μπορούσε πια λόγω ηλικίας να συμμετέχει στη σκληρή χειρωνακτική δουλειά.

Το 1984 ο Γιώργος Μεζαρντάς συνεργάστηκε με τον Ευμόρφιο Κοσμίδη. Οταν πλέον και εκείνος αποσύρθηκε λόγω συνταξιοδότησης, το 1986, τη θέση του πήρε ο Νικόλαος Γαβρίλης. Με καταγωγή επίσης μικρασιάτικη, ο Γαβρίλης ξεκίνησε για ναυπηγός, σπούδασε, αλλά στη ρότα της ζωής επικράτησε το μεράκι του για τον χαλβά.
Ετσι προτίμησε το ταξίδι των γεύσεων. Οι παλαιότεροι θυμούνται τους δύο αυτούς πρωταγωνιστές του χαλβά σκυμμένους πάνω από τους λέβητες και φορώντας ειδικά γάντια να ζυμώνουν με τις ώρες την καυτή μάζα από καραμέλα και ταχίνι. Μετά να την αφήνουν να «ησυχάσει» και στη συνέχεια να τη ζυμώνουν απαλά, σχεδόν στοργικά, με γυμνά χέρια, προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι ίνες και ο χαλβάς να γίνει κρουστός.
Από το 2002, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Ευμόρφιος Κοσμίδης, ο Νικόλαος Γαβρίλης με τους συνεργάτες του διατηρεί μέχρι σήμερα τη μοναδική χαλβαδοποιία που έχει απομείνει από τις πολλές που υπήρχαν άλλοτε στον Πειραιά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Χαλβάς Δραπετσώνας θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο αυθεντικούς. Γι’ αυτό και τέτοιες περιόδους σχηματίζονται ουρές καταναλωτών έξω από το εργαστήριο για να προλάβουν το δικό τους κομμάτι.

Ο Ευμόρφιος Κοσμίδης (αριστερά) με συνεργάτες του

Οσο για τις τιμές, φέτος ξεκινούν από τα 8-9 ευρώ το κιλό για τον απλό κλασικό χαλβά και φτάνουν μέχρι τα 11 ευρώ ανάλογα με τα δεκάδες είδη που προσφέρονται πλέον. Τώρα μάλιστα που υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η εταιρεία προσπαθεί να τις απορροφήσει, κατά το δυνατόν, περιορίζοντας το ποσοστό κέρδους.

Η νέα γενιά

Σε αυτή την αιωνόβια επιχείρηση ηγείται τα τελευταία χρόνια μια νέα και πολύ δυναμική γυναίκα. Είναι η εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς της οικογένειας Γαβρίλη που κρατάει πλέον τα ηνία μιας από τις πλέον φημισμένες και… αγαπημένες του κοινού χαλβαδοποιίες της χώρας, έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα της Νικόλαο Γαβρίλη, τον σύζυγό της και λίγους πιστούς συνεργάτες. Αλλωστε, η εταιρεία έχει μεγαλώσει, απέκτησε κι άλλα φυσικά καταστήματα (εκτός από το κεντρικό στην Αγίου Δημητρίου 1 στη Δραπετσώνα, στο Περιστέρι επί της Αιμιλίου Βεάκη και στη Βασιλέως Γεωργίου Α’ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και e-shop, ενώ τα είδη του χαλβά έχουν πληθύνει καλύπτοντας όλα τα γούστα. Επίσης, έχουν προστεθεί και άλλα προϊόντα.  Η Κατερίνα Γαβρίλη ξεχωρίζει με την αποφασιστική παρουσία της, αλλά και τον συγκροτημένο λόγο της. Είναι έτοιμη να απαντήσει και στην πιο εξειδικευμένη ερώτηση γύρω από τον χαλβά, το ταχίνι και τα άλλα αγνά προϊόντα της και μας ξεναγεί την ιστορία της επιχείρησης «που διαρκώς ανοίγει ολοένα και περισσότερο τα φτερά της, χωρίς να ξεχνάει στιγμή το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε», όπως λέει.

Η Κατερίνα Γαβρίλη

Κατερίνα Γαβρίλη: «Ο σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα πάντα θα μας διαφοροποιεί»

-Μιλήστε μας για την ιστορία της επιχείρησης που κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής

Κ.Γ.: Ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα στην ίδια προσφυγική γειτονιά της Δραπετσώνας, όπου ήρθαν οι πρώτοι μάστορες μετά τον διωγμό το 1922. Δύο χρόνια μετά, είχε δημιουργηθεί σε πρόχειρα παραπήγματα, στην οδό Αγίου Δημητρίου 1, εκεί όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα το πρώτο εργαστήριο παραγωγής χειροποίητου χαλβά. Μιας γεύσης άγνωστης για την Ελλάδα του τότε. Ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Γιώργο Μεζαρντά και τον πατέρα του, ενώ αργότερα συνεργάστηκαν με τον θείο μου Ευμόρφιο Κοσμίδη και τη σύζυγό του Χαρίκλεια.
Μαζί άλλαξαν την εικόνα που είχε ο κόσμος για το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα, τον χαλβά, τον αγάπησαν αληθινά, καθώς είχαν παράλληλα και μια βαθιά αίσθηση προσφοράς, απλότητας και γενναιοδωρίας. Γι’ αυτό και ο κόσμος τούς ανταπέδωσε αυτή την αγάπη απλόχερα μέχρι και τις μέρες μας. Αργότερα το ζεύγος Κοσμίδη συνταξιοδοτήθηκε και ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης ο πατέρας μου Νικόλαος Γαβρίλης, ένας έξυπνος και ικανός επιχειρηματίας και άνθρωπος, που ανέπτυξε και διαμόρφωσε την επιχείρηση, αρχικά κατοχυρώνοντας το όνομά της, στη συνέχεια αυξάνοντας τα προϊόντα, προσφέροντας παράλληλα και χονδρική πώληση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό άνοιγμα και στο εξωτερικό.

-Ποια ήταν η εξέλιξη της εταιρείας στην οποία, υπό τη σημερινή μορφή της, ηγείστε εσείς;

Στην αρχή ήταν μία μικρή παραγκούλα που λίγο αργότερα έγινε μαγαζάκι και στη συνέχεια με σκληρή δουλειά και πολλή έμπνευση έγινε μια επιχείρηση που διαρκώς ανοίγει ολοένα και περισσότερο τα φτερά της, χωρίς να ξεχνάει στιγμή το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Με αυτό τον σεβασμό στην ιστορία, αλλά και στους συνανθρώπους μας που ανέδειξαν τα προϊόντα μας, συνεχίζουμε και σήμερα μεταφέροντας την παράδοση από την αγαπημένη μας Δραπετσώνα και τον Πειραιά, στη σύγχρονη πόλη του Περιστερίου, επί της οδού Αιμιλίου Βεάκη 17, όπου λειτουργεί καθημερινά το νέο μας κατάστημα από τον Νοέμβριο του 2022. Ενώ και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.e-halvas.gr υπήρξε πριν από 15 χρόνια από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα κι από τότε αποστέλλει όλο τον χρόνο ανελλιπώς τα προϊόντα μας ολόφρεσκα σε κάθε γωνιά της χώρας – πλέον και του πλανήτη.

-Η δική σας διαδρομή;

Στεκόμουν πάντα δίπλα στον πατέρα μου αλλά και στην εταιρεία, πραγματοποιώντας παράλληλα τις πολυετείς πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Κλινική Ψυχολογία, στην Ηγεσία και το Μάρκετινγκ.
Είτε πρακτικά, απαντώντας και εξηγώντας κάθε πληροφορία στους πελάτες, διαχειριζόμενη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε καταχωρώντας παραγγελίες χειρόγραφα μέχρι αργά, είτε σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το νέο μας κατάστημα στην καρδιά του Περιστερίου, είτε δημιουργώντας εκ του μηδενός το e-shop μας, με απώτερο σκοπό κάθε Ελληνας να έχει στο τραπέζι του αγνές παραδοσιακές γεύσεις μιας άλλης εποχής με την ίδια όμως ποιότητα, είτε ακόμα και ψυχολογικά, πάντα δίπλα στους ανθρώπους της ομάδας μας, όπου αυτό χρειαζόταν.
Υπό το δικό μου πρίσμα πρόκειται για μία αμιγώς ανθρωποκεντρική εταιρεία, που στηρίζεται σε ανθρώπινα χέρια και όχι σε μηχανές, με γνώμονα πάντα το ποιοτικό αποτέλεσμα, για τον συνάνθρωπο-καταναλωτή που θα μας επιλέξει. Κυρίαρχο ρόλο για εμάς παίζει ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς τους χιλιάδες φίλους, που μας τιμούν καθημερινά με την προτίμησή τους και μας επιλέγουν απέναντι σε βιομηχανικούς κολοσσούς.

-Ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη περιβάλλεται από εντυπωσιακές αναφορές σχετικά με την ποιότητα και τη γνησιότητά του. Διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά και σήμερα;

Οσο γι’ αυτό, μόνο μία δοκιμή αρκεί για να πείσει. Περίτρανη απόδειξη φυσικά αποτελούν και όλοι οι φίλοι που συρρέουν κατά χιλιάδες τόσο την περίοδο της Σαρακοστής, όσο και όλο τον χρόνο να προμηθευτούν χαλβά, ταχίνι και δεκάδες ακόμα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας. Πρόκειται άλλωστε για το ίδιο εργαστήριο που ο καθένας μπορεί εύκολα να επισκεφτεί και να διαπιστώσει ότι όλη η διαδικασία παραμένει εδώ και χρόνια η ίδια, διατηρώντας τον απόλυτα χειροποίητο χαρακτήρα που την ανέδειξε στην προτίμηση του κόσμου.

Η Κατερίνα Γαβρίλη με τον πατέρα της Νικόλαο Γαβρίλη

-Εν όψει της Καθαράς Δευτέρας τι ποσότητες χαλβά εκτιμάτε ότι θα πουληθούν;

Σίγουρα την περίοδο αυτή παρατηρείται μία αθροιστική αύξηση στις πωλήσεις του χαλβά και του ταχινιού, τόσο στον Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη, όσο και στις περισσότερες χαλβαδοποιίες. Μιλάμε λοιπόν για αρκετούς τόνους χαλβά…
Τόσο ο χαλβάς όσο και το ταχίνι είναι από τα πιο υγιεινά παρασκευάσματα με ιδιαίτερα οφέλη για τον οργανισμό και θα έπρεπε να καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Ο χαλβάς ως ένα ασφαλές και υγιεινό γλύκισμα και το ταχίνι ως η νούμερο ένα υπερτροφή του μέλλοντος.

-Πόσα είδη χαλβά παράγει η εταιρεία και σε ποιες ποσοτικές συσκευασίες;

Η επιχείρησή μας παράγει δεκάδες γεύσεις και συνεχώς εμπνεόμαστε για περισσότερες, ακολουθώντας παράλληλα και τις ανάγκες της αγοράς.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι διαθέτουμε χαλβά με στέβια, αλλά και για διαβητικούς, χαλβά με cranberries, με χαρουπόμελο, με φιστίκι κελυφωτό, με σοκολάτα-φουντούκι ή με κακάο-μπισκότο, με πορτοκάλι και σοκολάτα, αλλά και τους κλασικούς και αγαπημένους όπως βανίλια, κακάο, σοκολάτα και αμυγδάλου.
Βγαίνει σε συσκευασίες από 450 γρ. και κιλού μέχρι δίκιλα, πεντόκιλα και οχτάκιλα, ενώ πλέον δημιουργήσαμε και στρογγυλούς χαλβάδες σε τρίκιλη και τετράκιλη συσκευασία.

-Ποια είναι τα άλλα είδη που παράγει η επιχείρηση;

Με το πέρασμα των χρόνων το εύρος των προϊόντων μας διαρκώς αυξάνει. Πλέον διαθέτουμε δεκάδες γεύσεις χαλβά, ταχίνι κλασικό, ολικής άλεσης, βιολογικής καλλιέργειας, με σοκολάτα και στέβια, με μπανάνα και σοκολάτα, με πορτοκάλι και σοκολάτα.

Διαθέτουμε όλων των ειδών τις πάστες ξηρών καρπών, παστέλια και μπάρες δημητριακών, τα πιο αφράτα λουκούμια, αλλά και κουλουράκια χειροποίητα, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο με μελάσα, σησαμέλαιο, σπιτική βυσσινάδα, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, βιολογικά μέλια και χειροποίητες δικές μας σοκολάτες.

-Δώστε μας μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, αλλά και του ανταγωνισμού, καθώς στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν επίσης μακρά ιστορία.

Η επιχείρησή μας διατηρεί σε βάθος πολλών δεκαετιών μία σταθερά ανοδική πορεία και αυτό οφείλεται στις αγνές πρώτες ύλες και τον χειροποίητο τρόπο παρασκευής των προϊόντων μας, σε μία εποχή που οι μηχανές έχουν κατακλύσει την κοινωνία σε πάρα πολλούς τομείς.

Η έμφαση και ο σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα πάντα θα μας διαφοροποιεί. Οι αριθμοί δεν έχουν τόση σημασία όσο η αποδοχή και η εκτίμηση του κόσμου.
Ενας επιχειρηματίας που ηγείται με όραμα οφείλει να βλέπει το μεγάλο πλάνο, την εξελικτική πορεία της κοινωνίας, τον παλμό της αγοράς. Τα νούμερα πάντα ακολουθούν όταν κάνεις αυτό που σε εμπνέει, με πρόθεση να προσφέρεις κάτι που θα έχει ποιότητα άρα και διαχρονικότητα.
Επίσης, για εμάς κανένας δεν είναι ανταγωνιστής, καθώς συναγωνιζόμαστε μόνο την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, μένοντας εστιασμένοι στις δικές μας αρχές και αξίες και δεν παρεκκλίνουμε από αυτές για κανέναν λόγο, όσο δελεαστικός κι αν μοιάζει αρχικά. Εχουμε μία πολύ προσωπική πυξίδα ως επιχείρηση, την οποία ακολουθούμε με εμπιστοσύνη, χωρίς εξωγενείς επιρροές.

-Ο χαλβάς τι ποσοστό του κύκλου εργασιών αντιπροσωπεύει σε σχέση με τα άλλα προϊόντα σας;

Σε ετήσια βάση μιλάμε για πολλές δεκάδες τόνους χαλβά, που αποτελεί το 60%-70% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Ωστόσο, το προϊόν που τείνει να ξεπερνάει ακόμα και τις πωλήσεις του πλέον διαδεδομένου χαλβά είναι το ταχίνι -και ιδιαίτερα το ταχίνι ολικής- με ποσοστά αύξησης πωλήσεων της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καθώς πρόκειται για μία σπάνια υπερτροφή, που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη 

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Πούτιν… ανταγωνίζεται τον εαυτό του σε μια μάχη χωρίς αντίπαλο

Νομοθεσία ΕΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Έξι Έλληνες ειδικοί αναλύουν τα θετικά και τους κινδύνους

Γιατί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν και φέτος στα ύψη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ