business stories

Χάνει Πεταλιούς και ακίνητα ο Μαρής Εμπειρίκος

  • Στέλιος ΜορφίδηςΣτο σφυρί βγαίνει σήμερα το 50% της εταιρείας που ελέγχει τους Πεταλιούς, ωστόσο ενδέχεται να κηρυχθεί εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός λόγω της πολυπλοκότητας και της έλλειψης διεκδικητών - Σε πλειστηριασμό και ένα οροφοδιαμέρισμα στο Παλαιό Ψυχικό για χρέος 1 εκατ.

τελευταία ενημέρωση 11.45

Αγονος αναμένεται να κριθεί ο πλειστηριασμός για το 50% της εταιρείας που ελέγχει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών. Και η αιτία είναι τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να καταβάλλει κανείς για να αποκτήσει το 50% σε μια εταιρεία όπου θα έχει και συνεταίρο τον εφοπλιστή κ. Καρνέση. Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στον κ. Μάρη Εμπειρίκο- της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας- ο οποίος διαθέτει οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ προς την Alpha bank. Με απόφαση του Πρωτοδικείου, η τιμή προσφοράς για τον πλειστηριασμό ανέβηκε στα 25 εκατ. ευρώ, άρα κάποιος θα έπρεπε να καταβάλλει τουλάχιστον το 30% της προσφοράς, δηλαδή 7,7 εκατ. ευρώ. Κατά άλλες πηγές, ο κ. Μ. Εμπειρίκος κινείται προς αναζήτηση επενδυτή προκειμένου να αποπληρωθούν και οι τραπεζικές οφειλές.

 

Η ζωή του ζεύγους Μαρή Εμπειρίκου και Ευαγγελίας Ζέκου μέχρι πρότινος φάνταζε ανέμελη. Μοιράζοντας τον χρόνο μεταξύ των σπιτιών τους σε Καλιφόρνια, Παλαιό Ψυχικό και το «λευκό αρχοντικό» στους Πεταλιούς, μοναδική τους έγνοια φάνταζαν μόνο οι «ενοχλητικοί σκαφάτοι» που ήθελαν να κάνουν μπάνιο στην παραλία στο Χερσονήσι ή αλλιώς Μικρό Πετάλι. Πρόκειται για το νησάκι όπου βρίσκεται η κατοικία των Εμπειρίκων.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η κυρία Ευαγγελία Ζέκου κατέβαινε με τη διακριτική συνοδεία δύο μελών της ασφάλειάς της στην παραλία για να τσακωθεί και να διώξει τους λουόμενους που τόλμησαν να εμφανιστούν, παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιτρέπει σε κάθε πολίτη πρόσβαση στην παραλία. Ακόμα και στους ιδιωτικούς Πεταλιούς!

Μόνο που πλέον η ίδια και ο σύζυγός της έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να σκεφτούν από τους «σκαφάτους» που μπορεί να ενοχλήσουν την ηρεμία τους ή τον «γείτονα» και συνεταίρο τους στο νησάκι, τον εφοπλιστή και βασικό μέτοχο της ΕΛΙΝΟΪΛ Σπύρο Καρνέση, με τον οποίο βρίσκονται στα μαχαίρια τα τελευταία χρόνια. Και τούτο καθώς το ζεύγος κινδυνεύει να χάσει την ακίνητη περιουσία που έχει στο όνομά του για ένα χρέος 1 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους και τα έξοδα) στην Alpha Bank από σύμβαση πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό, στην οποία συμβλήθηκαν ως εγγυητές. Ενα δάνειο που έχει «κοκκινίσει» προ πολλού και για το οποίο πλέον η τράπεζα έχει εκκινήσει τις διαδικασίες αφενός για τον εκπλειστηριασμό του 50% των μετοχών που κατέχει ο κ. Μαρής Εμπειρίκος στην εταιρεία Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρεία των Πεταλιών (το άλλο 50% είναι στα χέρια του κ. Καρνέση), αφετέρου για ένα οροφοδιαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 181 τ.μ., σε τριώροφη οικοδομή που βρίσκεται στο όνομα της κυρίας Ζέκου στο Παλαιό Ψυχικό.

Η τελευταία εμφανίζεται ως συνδικαιούχος του δανείου και παράλληλα κατείχε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου επί σειρά ετών στις εταιρικές οντότητες μέσω των οποίων η οικογένεια ελέγχει την ακίνητη περιουσία. Η ιδιότητά της, αν την αναζητήσει κανείς στο Διαδίκτυο, είναι αυτή της «οικονομολόγου – οικονομικού συμβούλου». Από την άλλη, ο Μαρής Εμπειρίκος απέχει από τέτοιες ευθύνες καθώς αρκείται στο να αυτοπροσδιορίζεται ως «φωτογράφος». Ενα ταλέντο που διέθετε, όντας πληθωρική προσωπικότητα, ο πατέρας του Ανδρέας Εμπειρίκος, ο εμβληματικός ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής.

Πλειστηριασμός

Η οικονομική διαχείριση, λοιπόν, αποδείχθηκε καταστροφική και πλέον η Alpha Bank ζητάει από το περασμένο φθινόπωρο να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργήθηκε με την επίσπευση πλειστηριασμού που αρχικά αφορούσε μόνο τις μετοχές της Κτήμα Πεταλιοί.

Ο πρώτος είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο κ. Εμπειρίκος κατάφερε να κάνει ανακοπή διεκδικώντας να αυξηθεί η πρώτη τιμή, ισχυριζόμενος ότι η πραγματική εμπορική τιμή ήταν πολλαπλάσια από αυτή που είχε υπολογίσει η τράπεζα. Μάλιστα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσκομίσει και μελέτη της Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, με βάση την οποία η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 77,23 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η πραγματική εσωτερική αξία των μετοχών που κατείχε ο ίδιος ήταν στα 38,61 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank είχε εκτιμήσει την αξία των κατασχεθέντων 23.499 ονομαστικών κοινών μετοχών (με ονομαστική αξία 59,09 ευρώ η κάθε μία) στα 4,05 εκατ. ευρώ, καθορίζοντας την πρώτη τιμή προσφοράς στον πλειστηριασμό τα 2,7 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή Εμπειρίκου, διατάσσοντας τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης και ορίζοντας την αξία των 23.499 μετοχών του κ. Εμπειρίκου στο ποσό των 38,615 εκατ. ευρώ. Ετσι, αυτόματα η τιμή πρώτης προσφοράς προσδιορίστηκε στα 2/3 της αξίας, δηλαδή στα 25,745 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η τιμή με την οποία ξεκινά ο πλειστηριασμός σήμερα, 5 Μαρτίου, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να κηρυχθεί εκ νέου άγονος.

Το Plan B στο Π. Ψυχικό

Η Alpha Bank, ωστόσο, θεωρώντας ότι ο πλειστηριασμός δεν πρόκειται να προσελκύσει διεκδικητές λόγω της υπεραξίας που ξαφνικά εμφανίστηκε, έσπευσε να δρομολογήσει ένα Plan B. Με βάση αυτό, επισπεύστηκε ο εκπλειστηριασμός του οροφοδιαμερίσματος 181 τ.μ. στο Π. Ψυχικό, με δύο αποθήκες και θέση στάθμευσης, που είναι στο όνομα της κυρίας Ζέκου. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο τριώροφης οικοδομής επί των οδών Κοντολέοντος και Χρυσανθέμων, την οποία δηλώνει ως τόπο προσωρινής διαμονής του ο κ. Μαρής Εμπειρίκος. Ο τελευταίος κατά τα άλλα έχει αμερικανικό διαβατήριο και είναι δηλωμένος, όπως και η σύζυγός του, στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Στον πλειστηριασμό που θα γίνει στις 22 Απριλίου ως πρώτη τιμή για το οροφοδιαμέρισμα, που αποτελείται από χολ, σαλόνι, τραπεζαρία, τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας και λουτρό, έχουν προσδιοριστεί οι 579.000 ευρώ. Ακόμα, σε πλειστηριασμό βγαίνει το 1/3 του 2ου υπογείου που χρησιμοποιείται ως γκαράζ, συνολικού εμβαδού 137 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τις 17.000 ευρώ, το 1/3 του 1ου υπογείου, συνολικού εμβαδού 198 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρους αποθήκης, πισίνας και αποδυτήρια, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 30.000 ευρώ, και το 1/3 δώματος-αποθήκης, εμβαδού 31 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τις 9.000 ευρώ.

Η κίνηση της τράπεζας για τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας στο Π. Ψυχικό συνδέεται και με το γεγονός ότι η κυρία Ζέκου εμφανίζεται να κατέχει επί χρόνια εκτελεστικές θέσεις στο Δ.Σ. των εταιρειών της οικογένειας.

Οι εταιρείες και οι «σοβαρές διενέξεις»

Η Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε. είναι η εταιρεία που συστάθηκε το 1937 και στην οποία μεταφέρθηκαν οι ιδιοκτησίες των Εμπειρίκων στην ομώνυμη συστάδα νησιών του Ευβοϊκού. Σε αυτήν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κυρία Ζέκου εμφανιζόταν ως αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος.

Ωστόσο, μετά το 2015 και καθώς έχει ενταθεί η κόντρα με τον συνέταιρο Σπύρο Καρνέση, η εταιρεία ουσιαστικά δεν έχει διοίκηση. Προσφάτως το Μονομελές Πρωτοδικείο, έπειτα από αίτημα του τελευταίου, που επικαλείται αναλυτικά «σοβαρές διαφωνίες ως προς τα εταιρικά ζητήματα», όρισε προσωρινή, με πρόεδρο τον οικονομολόγο Δημήτρη Κανελλόπουλο.

Στην αίτηση μάλιστα καταγράφεται πως μεταξύ των δύο μετόχων της εταιρείας, του κ. Σπύρου Καρνέση και του κ. Μαρή Εμπειρίκου, «υφίστανται ιδίως από το 2015 μέχρι σήμερα σοβαρές διενέξεις ως προς τα εταιρικά ζητήματα, που καθιστούν αδύνατη τη συγκρότηση Δ.Σ. που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της επιτυχούς λειτουργίας της εταιρείας».

Λίγο καιρό νωρίτερα, πάντως, την περίοδο 2009-2012, η εταιρεία έτρεξε μία μαζική ανακαίνιση των ακινήτων που βρίσκονται στο Χερσονήσι, όπου βρίσκεται η κατοικία του Εμπειρίκου. Τότε αναπτύχθηκε μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ ώστε η κατοικία να λειτουργεί αυτόνομα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν λιμενικά έργα για τη μαρίνα και τεχνικά έργα για τη διάνοιξη δρόμου.

Εκτός όμως της Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε. υπάρχει και η Θέρετρα Πεταλιοί Τουριστικές, Τεχνικές, Γεωργικές Δραστηριότητες και Εκμετάλλευσης Ακινήτων Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1995 με συμμετοχή της κυρίας Ζέκου, του Λεωνίδα Εμπειρίκου και της Ισπανίδας Μιλάργος Εμ. Σε αυτήν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος είναι η κυρία Ζέκου, αντιπρόεδρος ο κ. Μαρής Εμπειρίκος και μέλος του Δ.Σ. ο κ. Ζεράρ Ρενέ Πριό. Ως έδρα της επιχείρησης έχει δηλωθεί το σπίτι στο Π. Ψυχικό που τώρα βγαίνει στο σφυρί.

Οι Πεταλιοί

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη σκιά που πέφτει στο όνομα Εμπειρίκος λόγω όλων αυτών των εξελίξεων, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, που χαρακτηρίζονται και ως «Ελληνικές Μαλδίβες», εξακολουθεί να διαθέτει κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος, όταν -κυρίως τη δεκαετία του ‘60- αποτέλεσε πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Κατά καιρούς βρέθηκαν εκεί για διακοπές (στο Mεγάλο Πετάλι) διασημότητες όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Pούντολφ Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.

Στη δεκαετία του ’80 η κόρη του εμβληματικού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα(φωτο), μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων στο Mεγάλο Πετάλι, διαμορφώνοντας ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα και δίνοντας μια επιπρόσθετη λάμψη στους Πεταλιούς.

Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, η οποία το 2016 πέρασε στη Νίκολα Δαυίδ, κόρη του Γιώργου Δαυίδ της Coca-Cola HBC, και του Ισπανού συζύγου της, Κλεμέντε Πινέδο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αντίτιμο για τη «βίλα Πικάσο» ήταν στα 20 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο… κατοικίσιμο νησί των Πεταλιών είναι το Τραγονήσι (εκεί βρίσκεται η οικία του Σπύρου Καρνέση), το οποίο διαθέτει πλήρεις υποδομές, καθώς και αυτονομία στη λειτουργία της κατοικίας.

 

Απόρρητο Απόρρητο