search icon

business stories

Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone): Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη «δίδυμη» πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Πληθυσμιακή κάλυψη στο 5G άνω του 40% τον Μάρτιο 2022 - Το επενδυτικό πλάνο των 600 εκατ. ευρώ, τα σχέδια για τη Vodafone ΤV, οι κινήσεις με HBO και Disney

Με αιχμή το επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο φέτος μπήκε σε τροχιά επιτάχυνσης, η Vodafone Ελλάδας «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, σε ενημερωτική συνάντηση.

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας τόνισε πως η εταιρεία ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό θα κατασκευαστούν 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών. Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς. Παράλληλα, αποκάλυψε πως προχωρά το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών, όπου μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα ξεκινήσει η πόντισή τους που πρόκειται να φέρει νέες δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. Έλληνες και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε 10 νησιά της χώρας, όπως τόνισε.

Ενισχύεται το 5G

Παράλληλα, η εταιρεία κατασκευάζει, επεκτείνει και πυκνώνει το 5G Vodafone Giga Network και τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, θα έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%. Ήδη, το 5G δίκτυο της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Vodafone, «το 5G όχι μόνο θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για τον μετασχηματισμό μας από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον κοινό παρονομαστή της ψηφιακής πορείας της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται». Τόνισε πως οι δυνατότητες αυτές φαίνονται με τη στρατηγική συνεργασία με τον Δημόκριτο, που όχι μόνο μετατρέπεται σε smart campus, αλλά και σε ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, με τα startups του ερευνητικού κέντρου να συνεργάζονται για τη μετεξέλιξη των IoT υπηρεσιών της εταιρείας.

Αναφερόμενος στο 5G, σημείωσε πως θα είναι καταλύτης στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία είναι και πράσινη μετάβαση. «Αυτή η δίδυμη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας αποστολής, που περιλαμβάνει την προστασία του πλανήτη. Πρόσφατα αποδείξαμε άλλωστε τις δυνατότητες της δίδυμης αυτής μετάβασης στη Χάλκη, η οποία μέσα από το 5G και τις τεχνολογίες που εγκαταστήσαμε στο νησί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να συμμετάσχει ισότιμα στην ψηφιακή επανάσταση και να γίνει πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως η Vodafone ενδιαφέρεται για ένα ευρύ φάσμα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και εξέφρασε την άποψη ότι δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το entertainment πυλώνας της Vodafone ΤV

Ερωτηθείς για τη Vodafone ΤV και τη συμφωνία με τη NOVA για το αθλητικό περιεχόμενο της τελευταίας η οποία δεν ανανεώθηκε, ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως κύριος πυλώνας της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας της εταιρείας (με βάση 140.000 συνδρομητών σήμερα) είναι το entertainment, όχι το αθλητικό περιεχόμενο. «Η τηλεόραση είναι κομβικό κομμάτι της στρατηγικής μας. Όταν έληξε η προηγούμενη συμφωνία με τη NOVA, το συμβόλαιο που μας πρότειναν είχε όρους δεν παρήγαγε αξία για εμάς. Επιλέξαμε να επενδύσουμε αυτά τα κεφάλαια στην πρωταρχική μας επιλογή που είναι το entertainment. Ωστόσο, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία να έχουμε συμφωνίες για premium content θα το κάνουμε. Στόχος μας είναι να έχουμε καλό περιεχόμενο», τόνισε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανών συνεργιών με τη Disney και την HBO που έρχονται αυτόνομα στην ελληνική αγορά, ενώ υπάρχουν ήδη συζητήσεις με την WarnerMedia για την προβολή της συνδρομητικής πλατφόρμας HBO Max μέσω της Vodafone ΤV.

Σε ότι αφορά το σκέλος των υπηρεσιών, ανέφερε πως στο επόμενο οικονομικό έτος της εταιρείας 1 στους 4 πελάτες συμβολαίου της Vodafone θα διαθέτει unlimited προϊόντα. Παράλληλα, τόνισε, η Vodafone πρωτοπορεί στην υιοθέτηση προϊόντων σταθερής νέας γενιάς και πλέον είναι η πρώτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά(ρυθμός ανάπτυξης NGA διείσδυσης στην βάση) στο fiber, έχοντας 39% των πελατών σταθερής σε υπηρεσίες νέας γενιάς, ενώ σημείωσε ότι το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα που – καθώς εξελίσσονται και ολοκληρώνονται – θα αποτελούν πρότυπα στην συνολική προσπάθεια ψηφιοποίησης της χώρας

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα πως το μέγεθος του επενδυτικού κύματος που έρχεται είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευκαιρία και ο σοβαρότερος κίνδυνος. «Πιστεύουμε ακράδαντα στις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα ως μια οικονομία και κοινωνία που αγκαλιάζει συνεχώς την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Το ταξίδι της χώρας προς ένα ψηφιακό, πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον έχει επιταχυνθεί σημαντικά, αλλά απαιτεί επιπλέον και –ακόμη πιο τολμηρές– μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και να ξαναχτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και η αποδοτική εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που ξεπερνούν κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία κατά την οποία θα διατεθούν τα κεφάλαια στην πραγματικότητα», για να συμπληρώσει: «Μια πρώτη και πολύ βασική πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το μέγεθος του επενδυτικού «κύματος» που θα χτυπήσει την αγορά – λόγω του ύψους της χρηματοδότησης, καθώς και της ανάγκης για ταυτόχρονη ανάπτυξη έργων που μπορεί να αποδειχθούν δυσανάλογα μεγάλα σε σύγκριση με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε πως η διασφάλιση θεμιτών όρων και υγιούς ανταγωνισμού είναι επίσης βασικό ζήτημα «Μπορεί να υπάρχουν κανόνες δίκαιης πρόσβασης και αποφυγής διακρίσεων, αλλά η τήρησή τους πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή, και η αρμόδια εποπτική αρχή (ΕΕΤΤ) να παρακολουθεί σε διαρκή εγρήγορση και να παρεμβαίνει εγκαίρως ώστε να εξαλείφονται τυχόν στρεβλώσεις και περιορισμοί στον ανταγωνισμό και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους παρόχους να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά», Σημείωσε πως είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης κατανέμονται – και γενικότερα ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς λειτουργούν – σε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών, επιτρέποντας σε όλους να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, με βάση φυσικά την αξία και τις αποδεδειγμένες ικανότητες τους στην υλοποίηση τέτοιων έργων. «Και βέβαια αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από μόνοι τους δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Ούτε το πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν. Η συνθήκη που πρέπει να μπει στην εξίσωση είναι η αφετηρία των επενδυτικών προγραμμάτων να είναι «πράσινη» και «ψηφιακή». Αυτή η αρχή έχει περάσει για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου κανένα ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο δεν θα περάσει αν δεν έχει την «πράσινη» και ταυτόχρονα την «ψηφιακή» διάσταση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα

Οι Αμερικανοί αγοράζουν από την Εθνική και… από τον Πατέλη, το Υπερταμείο πουλάει αεροδρόμια, η Ιντρακάτ αποκτά νέους μετόχους 

Exit mobile version