business stories

Χριστίνα Αντωνίου (Daikin Hellas): Βάζει στόχο τα 100 εκατ. ευρώ με φιλικότερες στο περιβάλλον λύσεις

  • Στέλιος Μορφίδης


Οι άξονες της νέας στρατηγικής της εταιρείας και ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID19

Η διατήρηση της ηγετικής θέσης στην αγορά, η προοδευτική αύξηση του κύκλου εργασιών στα 100 εκατ. ευρώ, και η εδραίωση της στην προσφορά βιώσιμων λύσεων και στην εμπειρία πώλησης, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Daikin Hellas την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο κα Χριστίνα Αντωνίου.

Αν και η πανδημία διέκοψε το εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής θυγατρικής, που σε επίπεδο 5ετίας έφθανε μεσοσταθμικά το 12% περίπου, η Daikin, σύμφωνα με την κα Αντωνίου η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, ενώ η εταιρεία με βάση και τη νέα στρατηγική της έχει τις δυνάμεις να ανακάμψει απ’ την χρήση του 2021 κιόλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των νέων συστημάτων VRV 5 S, ο κύκλος εργασιών της Daikin Hellas στη χρήση που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα είναι στα 52 εκατ. ευρώ από 61,4 εκατ. ευρώ το 2019 διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων (44). Συγκριτικά, το 2014 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 29,5 εκατ. ευρώ και 23 υπαλλήλους ενώ ως το 2025 με βάση το νέο 5ετή κύκλο που ξεκινά η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο τα 98 εκατ. ευρώ σε τζίρο και τους 77 υπαλλήλους.

Ο Δημήτρης Καλογεράς, Διευθυντής Τμήματος Επαγγελματικών Εφαρμογών Daikin Hellas και η Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin Hellas κατά τη χθεσινή παρουσίαση

Άξονες στρατηγικής

«Οι βασικές επιδιώξεις μας στην Ελλάδα στο νέο 5ετή κύκλο που ξεκινά είναι η ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων, η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη και η προώθηση βιώσιμων λύσεων», σημείωσε η κα Αντωνίου επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη θέση της ελληνικής θυγατρικής έναντι της ευρύτερης στρατηγικής του πολυεθνικού ομίλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη της Daikin στην ελληνική αγορά, που αποτελεί και το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της, είναι το δίκτυο των 120 – σήμερα – εξειδικευμένων καταστημάτων «blue dealer plus». «Στόχος είναι να επεκταθούν προκειμένου να έχουν πανελλαδική κάλυψη και παράλληλα θα συστήσουμε μία digital εποχή στους συνεργάτες μας με στόχο να αναβαθμίσουμε την εμπειρία του πελάτη», σημείωσε.

Παράλληλα, στα πλαίσια του πλάνου βιωσιμότητας της εταιρείας, η εκπαιδευτική ακαδημία της Daikin που πλέον έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της, όπως ανακοίνωσε η κα Αντωνίου. «Θέλουμε να διασυνδέσουμε την ακαδημία μας με εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να προσφέρουμε πιστοποιημένα σεμινάρια στους εκπαιδευόμενους μας και ταυτόχρονα να συστήσουμε τον κλάδο μας στους σημερινούς μαθητές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αειφορία και το νέο σύστημα VRV 5 S

Η χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας πάντως περιστράφηκε κυρίως πάνω στα ζητήματα της αειφορίας με άξονα την παρουσίαση των νέων συστημάτων της εταιρείας με την κωδική ονομασία VRV 5 S.

Πρόκειται για νέου τύπου συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν την επόμενη γενιά ψυκτικών μέσων R-32 και παράλληλα αξιοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά. Συστήματα που αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό βήμα για την Daikin διεθνώς στο δρόμο για να πετύχει το στόχο που έχει θέσει ώστε να καταστεί ως το 2050 ουδέτερη στις εκπομπές ρύπων.

«Το όνομα της Daikin βρίσκεται σε όλη τη μακροχρόνια ιστορία του πίσω από κάθε ορόσημο στον κλάδο των συστημάτων κλιματισμού, οδηγώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήμασταν άλλωστε η πρώτη εταιρία που εισήγαγε το ψυκτικό υγρό R-32, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 72%» ανέφερε η κυρία Αντωνίου.

Η κυρία Αντωνίου παρουσίασε την περιβαλλοντική αποστολή της μητρικής εταιρίας, που έχει θεμελιωθεί πάνω στην αντίληψη ότι η βιομηχανία συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια για το κλίμα.

«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών παγκοσμίως είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και κλιματισμό μέχρι το 2050. Η πρόκληση για όλους μας είναι να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση λοιπόν  με έναν ενεργειακά αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο. Στη Daikin το όραμά μας είναι να παρέχουμε το Ιδανικό Κλίμα όντας παράλληλα ένας κατασκευαστής με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα. Με το VRV 5 S πραγματοποιούμε αυτή μας τη δέσμευση» ανέφερε απ’ την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καλογεράς, Διευθυντής Επαγγελματικών Εφαρμογών της Daikin Hellas.

H ιστορία

Η Daikin ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στην δεκαετία του 1980, ενώ το 2004 ιδρύθηκε το Daikin Europe Γραφείο Ελλάδος. Το 2006 το Γραφείο Ελλάδος μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία, θυγατρική του ομίλου της Daikin με την επωνυμία: Daikin Συστήματα Κλιματισμού Ελλάς ΑΕ, πιστοποιώντας τη σημαντική της θέση στην αγορά της χώρας.

Η βιομηχανία Daikin ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 1924. Ο όμιλος σήμερα διαθέτει περισσότερες από 80 μονάδες παραγωγής και 213 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο. Ο κύκλος εργασιών της στην οικονομική χρήση που είχε λήξει στις 31 Μαρτίου 2020 είχε ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δις ευρώ στην Ευρώπη. Το προσωπικό του ομίλου έχει φθάσει πλέον τους 80.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Πάνω από 6.100 εργάζονται στην Daikin Europe N.V. και στις θυγατρικές της, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τις ανάγκες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη:

myProperty: Τέλος τα «πήγαινε- έλα» στις ΔΟΥ για αγοραπωλησία ακινήτου

Αναστολές Μαρτίου: Με «κόφτες» το επίδομα των €534 – Από σήμερα οι δηλώσεις

The Margi: Το εμβληματικό hotel της Βουλιαγμένης, οι νέες business και οι «ανασχηματισμοί»

Απόρρητο Απόρρητο