Δεύτερη ευκαιρία, σε μία περίοδο κατά την οποία επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητούν ευκαιρίες σε τουριστικά ακίνητα, έχουν τώρα παροπλισμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που βγαίνουν σταδιακά στην αγορά.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται τα «Ξενία», για τα οποία το πρόγραμμα αξιοποίησης είναι πιο περίπλοκο και απαιτεί, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, πολύ περισσότερο χρόνο και ενεργή -σε ορισμένες περιπτώσεις- εμπλοκή και των δημοτικών αρχών.

Από την άλλη πλευρά, η συγκυρία προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη από την άνοδο του ελληνικού τουρισμού φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκή τώρα όχι μόνο για τα κενά (κυρίως ασφαλιστικά) ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, αλλά και για κτίρια-κουφάρια ανά την Ελλάδα που παραμένουν εγκαταλελειμμένα εδώ και δεκαετίες.

Το «Calypso Club» στη Φθιώτιδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώην ξενοδοχείο «Καλυψώ» στη Φθιώτιδα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) για το οποίο το αίτημα αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία είναι συνεχές τα τελευταία χρόνια και πλέον πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος διεθνής διαγωνισμός.

Οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους επενδυτές πρόκειται να κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο για 40ετή παραχώρηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Το συγκρότημα παραμένει κλειστό πάνω από δύο δεκαετίες, έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές, κλοπές κ.τ.λ., ωστόσο στις… παλιές του δόξες, το γνωστό «Calypso Club» είχε αποτελέσει πραγματικό σημείο αναφοράς στην περιοχή για Ελληνες αλλά και ξένους επισκέπτες κατά τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

To συγκρότημα που στέγαζε έως το 1997 το ξενοδοχείο «Καλυψώ» περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΤΠΔ, το οποίο τώρα, πέραν των υποχρεωτικών εργασιών αναβάθμισης, κόστους κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, ζητεί ετήσιο μίσθωμα 300.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον.

Οι εργασίες ανακαίνισης θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο και, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του Ταμείου, στόχος είναι «η λειτουργία ξενοδοχειακής υποδομής, κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων, και λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (συνεδριακό κέντρο, κ.λπ.) υψηλών προδιαγραφών σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένο διαχειριστή-hotel operator».

Στους όρους που έχει θέσει το ΤΠΔ είναι η αναβάθμιση του ξενοδοχείου να υλοποιηθεί υποχρεωτικά σε συνεργασία του αναδόχου με project manager με σημαντική πείρα στο αντικείμενο, «η οποία θα πιστοποιείται σε τουλάχιστον δύο projects ξενοδοχείων τουλάχιστον 3 αστέρων». Πέραν της εφαρμογής πράσινων προδιαγραφών, οι ιθύνοντες φιλοδοξούν η επαναλειτουργία του συγκροτήματος να συντελέσει συνολικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας.

Το συγκρότημα σε έκταση 98 στρεμμάτων αφορά ουσιαστικά 256 μπανγκαλόου, αλλά δύο που αναφέρονται ως κατοικία ιδιοκτήτη και άλλα κτίρια εξυπηρέτησης. Η δυνατότητα για κλίνες είναι 516, ενώ στην ιδιοκτησία υπάρχουν λοιπές υποδομές και χώροι άθλησης (4 γήπεδα τένις, 2 πισίνες, γήπεδο βόλεϊ, παιδική χαρά και μίνι γκολφ) και ψυχαγωγίας. «Η πρόσβαση στην περιοχή του ακινήτου είναι άριστη και εφικτή από την εθνική οδό που συνδέει την Αρκίτσα με την Αθήνα. Το ακίνητο έχει πρόσωπο στην παραλία της Καλυψώς, πλησίον της Αθηνών – Λαμίας και της Αρκίτσας», επισημαίνεται στους όρους διακήρυξης.

Τα «Ξενία»

Σταδιακά βγαίνουν στην αγορά τα ιστορικά «Ξενία» ανά την Ελλάδα από διαφορετικούς φορείς, είτε πρόκειται για το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είτε για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), την ίδια στιγμή που και οι δήμοι έχουν μπει στο παιχνίδι προκειμένου να αξιοποιήσουν προς όφελος των δημοτών τους τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων που έχουν κηρυχθεί στην πλειονότητά τους ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη σωτηρία και επαναλειτουργία τους.

Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει αυτή την περίοδο τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το «Ξενία» Κύθνου, για το οποίο η προθεσμία υποβολής των προσφορών στον επαναληπτικό διαγωνισμό έληξε μέσα στον Ιούλιο και κατά τις πληροφορίες έλαβε μια επενδυτική πρόταση. Τα νεότερα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, οπότε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου θα εξεταστούν οι επιμέρους όροι της πρότασης για το τουριστικό συγκρότημα με την ιαματική πηγή και το υδροθεραπευτήριο που έχει μακρά ιστορία αφού, όπως εκτιμάται, κατασκευάστηκε μετά από παρότρυνση της βασίλισσας Αμαλίας τον 19ο αιώνα.

Μεταξύ των ετών 1871 και 1891 το κτίριο τροποποιήθηκε με βάση τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1964 και 1970, ενώ ακριβώς το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ακίνητο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά συνιστά τη μεγάλη δυσκολία για την αξιοποίησή του και έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι προηγούμενες προσπάθειες μακροχρόνιας εκμίσθωσης έπεσαν στο κενό.

Σημειώνεται εδώ ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές, με το όλο εγχείρημα της αξιοποίησης να απαιτεί επίσης αρκετό χρόνο ωρίμανσης. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στον Νομό Φθιώτιδας (ιαματικές πηγές Θερμοπυλών, Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, Υπάτης και Πλατυστόμου), ενώ στην πλειονότητά τους οι εγκαταστάσεις είναι επίσης εγκαταλελειμμένες και χρήζουν μεγάλων παρεμβάσεων.

Σε σχέση με τα «Ξενία» ανά την Ελλάδα, μεγαλύτερη εμπλοκή έχει η ΕΤΑΔ, η οποία προχώρησε και αυτή μέσα στον Ιούλιο στην 50ετή παραχώρηση του «Ξενία» Χίου, ενός ακόμη ξενοδοχειακού συγκροτήματος εγκαταλελειμμένου τα τελευταία πολλά χρόνια.

Η Avlum, που συνδέεται με τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, αναλαμβάνει τη μακροχρόνια μίσθωσή του, με στόχο τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου, το οποίο, σε συνδυασμό και με τη μαρίνα Χίου (για την οποία οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ έπσαν στις αρχές του Αυγούστου με το επενδυτικό σχήμα όπου επίσης συμμετέχει η Avlum) υπόσχεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού. Σημειώνεται εδώ ότι η Avlum κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά και μάλιστα για μίσθωμα 30.000 ευρώ, όταν το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα είχε οριστεί στα 16.000 ευρώ.

Μέσω της πλατφόρμας e-PublicRealEstate αναμένονται οι πιο ώριμοι διαγωνισμοί από την ΕΤΑΔ, αρχικά για το «Ξενία» της Κομοτηνής, ενώ έπεται αυτό της Εδεσσας, οι οποίοι ήδη έχουν προαναγγελθεί με σκοπό «τα ακίνητα να αναβαθμιστούν και να επανέλθουν σε λειτουργία, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες».

Οσον αφορά το «Ξενία» Κομοτηνής, με τον διαγωνισμό να αναμένεται προσεχώς, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Οπως μάλιστα αναφέρουν από την ΕΤΑΔ, «υπάρχει έλλειψη πολυτελών ξενοδοχείων αφενός στην πόλη της Κομοτηνής και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, τύπου boutique. Η Κομοτηνή αποτελεί μια “ζωντανή” πόλη της Βόρειας Ελλάδας, η οποία προσελκύει αφενός μεγάλο αριθμό φοιτητών και αφετέρου πλήθος αλλοδαπών επισκεπτών κυρίως από τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Η εγγύτητα του “Ξενία” Κομοτηνής (σ.σ.: το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων δυναμικότητας 46 κλινών) τόσο σε χειμερινούς όσο και σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς καθιστά το εν λόγω ακίνητο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση». Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται και το «Ξενία» της Εδεσσας, με έτος κατασκευής το 1961 και δυναμικότητα 56 κλινών.

Τα εν λόγω ακίνητα εντάσσονται στην πρώτη ομάδα από τα 13 ελεύθερα «Ξενία» που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (τα υπόλοιπα είναι αυτά των περιοχών Καστανιάς, Βυτίνας, Αρχαίας Ολυμπίας, Καλεντζίου Αχαΐας, Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Κοζάνης, Θάσου, Ανδρου, Καρτερού Ηρακλείου) και προσφέρονται για αξιοποίηση.

Από την πλευρά τους και οι δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα την αξιοποίηση των εν λόγω μονάδων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του «Ξενία» Σάμου, το οποίο μετά από 30 χρόνια θα αποκατασταθεί με στόχο τη δημιουργία κέντρου επιστήμης και τέχνης.

Προς την ίδια κατεύθυνση για την επαναλειτουργία με ευρωπαϊκά κονδύλια από τον δήμο και έμφαση τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία οδεύουν και τα «Ξενία» Αρτας -επίσης μετά από σχεδόν τρείς δεκαετίες- και Ναυπάκτου, αμφότερα με στόχο να «επιστραφούν στην τοπική κοινωνία και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και στο τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής».

Ο Σάμι Φάις και το «Castello Bibelli»

Iδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ένα από τα πλέον ξεχωριστά ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο το ανάδοχο σχήμα υπό τον όμιλο Φάις και την επενδυτική Bluehouse αναμένει τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο λόγος για το «Castello Bibelli» στην Κέρκυρα και τη μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Πρόκειται για έκταση 83.844 τ.μ., εκ των οποίων τα 77.019 τ.μ. αφορούν το υπό αξιοποίηση ακίνητο, δεδομένου ότι έκταση 6.825 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και εξαιρείται. Το ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του «Castello» (1.968 τ.μ.), ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτίρια.

Το «Castello» και τρία βοηθητικά κτίρια έχουν κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα μνημεία. Η αξιοποίηση θα γίνει «με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του Ακινήτου – Ζώνη ΙΙ (χρήση Τουρισμός-Αναψυχή) και δικαίωμα επιφανείας επί του “Castello” – Ζώνη Ι (χρήση Τουριστικό- Παραθεριστικό Χωριό), συμφώνως προς τις προβλέψεις του οικείου ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου)», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ομίλου του Σάμι Φάις, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ γνωστές αλυσίδες στο εγχώριο λιανεμπόριο, η αξιοποίηση του «Castello Bibelli» σε συνδυασμό με ένα ακόμη ξενοδοχειακό project στη Σαντορίνη σηματοδοτεί την επέκτασή του στο κομμάτι του τουρισμού. Το πλάνο, αξίας περί τα 25 εκατ. ευρώ, για το εμβληματικό ακίνητο της Κέρκυρας περιλαμβάνει τη λειτουργία boutique μονάδας περίπου 15 δωματίων για το ίδιο το κτίριο του «Castello» μαζί με τις υποστηρικτικές υποδομές καθώς επίσης και τη δημιουργία 13 βιλών υψηλών προδιαγραφών γύρω από τα υφιστάμενα κτίσματα, ανεβάζοντας ουσιαστικά τη δυναμικότητα στα 70 δωμάτια. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη μελέτη για την τοποθεσία των βιλών.

«CALYPSO CLUB» ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Νέος διαγωνισμός για το ξενοδοχείο που στις παλιές του δόξες είχε αποτελέσει πραγματικό σημείο αναφοράς στην περιοχή για Ελληνες και ξένους επισκέπτες κατά τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Το συγκρότημα παραμένει κλειστό για παραπάνω από δύο δεκαετίες, έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές και κλοπές

ΞΕΝΙΑ ΚΥΘΝΟΥ


Το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει αυτή την περίοδο τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το ξενοδοχείο με την ιαματική πηγή και το υδροθεραπευτήριο, το οποίο έχει μακρά ιστορία αφού, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατασκευάστηκε μετά από παρότρυνση της βασίλισσας Αμαλίας τον 19 ο αιώνα

ΞΕΝΙΑ ΧΙΟΥ


Η Avlum, που συνδέεται με τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, αναλαμβάνει τη μακροχρόνια μίσθωση του συγκροτήματος με στόχο τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου σε συνδυασμό και με τη μαρίνα Χίου

«CASTELLO BIBELLI» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


Το ανάδοχο σχήμα υπό τον όμιλο Φάις και την επενδυτική Bluehouse αναμένει τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο