© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τα 70 της χρόνια συμπληρώνει φέτος η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, μια από τις σημαντικότερες και πρωτοπόρες βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Η εταιρεία ελέγχεται εδώ και δεκαετίες από δύο γερμανικούς ομίλους, τον πολυεθνικό κολοσσό της Siemens και τη Phoenix Contact GmbH & Co KG, που εδρεύει στο Μπλόμπεργκ και είναι από τις ισχυρότερες στον τομέα των ηλεκτρικών συνδέσεων, της ηλεκτρονικής τεχνολογίας διεπαφής, της βιομηχανικής τεχνολογίας αυτοματισμού, των εξαρτημάτων και λύσεων συστημάτων για την παροχή ενέργειας, πινάκων ελέγχου κ.ά.
Η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ είναι μάλιστα βασικό εργοστάσιο για τις ασφάλειες της Siemens AG και για τη συναρμολόγηση προϊόντων Phoenix Contact, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της, σε ποσοστό 98%, να εξάγεται. Από αυτή την άποψη είναι μία από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία διαθέτει σπάνια τεχνογνωσία στο αντικείμενό της καθώς και απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό.

Από το 1935
Η εταιρεία, που εδρεύει στο Βασιλικό Εύβοιας, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1935, ενώ τη «σφραγίδα» του λίγα χρόνια αργότερα έβαλε ο Γεώργιος Καρακάσης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την εταιρεία Κάρσον, εμβληματική επιχείρηση για τον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα, τη βιομηχανία ΒΗΕ, αλλά και τη γνωστή για τα μονωτικά υλικά Μονυάλ.
Στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο της Siemens, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτοποριακή υπήρξε και η δράση του σωματείου των εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, καθώς το 1976 ήταν στα ιδρυτικά μέλη (μαζί με τα αντίστοιχα των Πίτσος, Βαμβακουργία Μαρτίνου, Οινοποιία Καμπά, ΒΙΣ) της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Σωματείων (ΟΒΕΣ).
Σε αυτή την πολυετή διαδρομή, μέσα από σειρά μεγάλων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, γραμμές παραγωγής, συστήματα αυτοματισμού κ.ά., το εργοστάσιο στο Βασιλικό εξελίχθηκε σε μονάδα αιχμής, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται στην κατασκευή και την εμπορία κάθε είδους τεχνικών προϊόντων, ιδιαίτερα ηλεκτροτεχνικών και πλαστικών, όπως ηλεκτρολογικά υλικά για κτιριακές και βιομηχανικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εξαρτήματα, ενώ από ένα σημείο και μετά παρήγαγε εξειδικευμένα προϊόντα όπως Low Voltage High Rupture Capacity (LV HRC) Fuse Links.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης νέας τεχνολογίας πραγματοποιούνται από τη Siemens AG Γερμανίας και τη Phoenix Contact GmbH & Co. KG με τη συνδρομή του αρμόδιου τμήματος της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ.
Οι επιδόσεις
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, ακολουθούν τη ζήτηση των σχετικών προϊόντων και πάντως έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, στη χρήση του 2007 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 47,4 εκατ. ευρώ, το 2011 στα 34,8 εκατ. ευρώ, ενώ προ δεκαετίας, στη χρήση του 2025, ήταν στα 25,99 εκατ. ευρώ.
Εκτοτε εμφανίζει αυξομειώσεις, με τις περισσότερες χρήσεις να είναι κερδοφόρες. Ετσι, το 2017 ο τζίρος έφτασε τα 29,16 εκατ. ευρώ, αλλά το 2019 υποχώρησε στα 21,34 εκατ. ευρώ και το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020 έπεσε κάτω από τα 20 εκατ. και συγκεκριμένα στα 19,96 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, το 2021 ανέκαμψε στα 23,43 εκατ. ευρώ, το 2022 αυξήθηκε στα 27,47 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις για τη χρήση του 2023, μειώθηκε στα 24,77 εκατ. ευρώ, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής να εξάγεται (ποσοστό εξαγωγών 98% έναντι 97% το 2022).
Ειδικότερα, το 2023, το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,46 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 205.377 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οπως αναφέρεται, η μείωση του τζίρου οφείλεται σε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 21,6% και σε αύξηση των τιμών κατά 11,3%.
Ωστόσο, στον κύκλο εργασιών του 2023 συμπεριλαμβάνονται τιμολογήσεις στους πελάτες Siemens AG, OEZ s.r.o και Siemens Sanayi ve Ticaret Anonim για αντιστάθμιση της επιβάρυνσης από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που περιλαμβάνουν ασήμι, χαλκό και ορείχαλκο, αξίας 743.182 ευρώ (έναντι 499.010 ευρώ το 2022).
Σχετικά με τις προβλεπόμενες πωλήσεις του 2024, προσδιορίζονταν στα 21,37 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 3,32 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ανάλυση του κύκλου εργασιών, τα 18,4 εκατ. ευρώ (έναντι 17,78 εκατ. το 2022) αφορούσαν πωλήσεις προς τη Siemens AG και συνδεδεμένες εταιρείες εξωτερικού, τα 5,16 εκατ. ευρώ (έναντι 8,74 εκατ. το 2022) τη Phoenix Contact GmbH & Co. KG και οι λοιπές πωλήσεις εσωτερικού/εξωτερικού ήταν στις 118.000 ευρώ (έναντι 230.000 ευρώ το 2022).
Περαιτέρω, γεωγραφικά, ο βασικός «πυλώνας» ήταν η Ευρώπη με 19,56 εκατ. ευρώ (έναντι 24,2 εκατ. ευρώ το 2022), ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρώπης με 4,56 εκατ. ευρώ (έναντι 2,95 εκατ. ευρώ το 2022) και η Ελλάδα με 644.966 ευρώ (έναντι 822.210 ευρώ το 2022).
Σε προϊοντικό επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (13,65 εκατ. ευρώ) αφορά τις Ασφάλειες Τήξεως, ενώ ακολουθούν οι Βιομηχανικές Κλέμμες (5,53 εκατ. ευρώ) και τα Εξαρτήματα Τήξεως, Μικροαυτομάτων και Ραγοδιακοπτών (4,49 εκατ. ευρώ).
Ακόμη, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν αυξημένα στα 4,47 εκατ. ευρώ, έναντι 3,77 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Στο πλαίσιο των εκτιμήσεων τονίζεται ότι αύξηση στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, κυρίως μετάλλων όπως ο χαλκός και ο άργυρος, ή ελλείψεις αυτών ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ότι η εταιρεία δεν έκανε χρήση της δυνατότητας αντιστάθμισης του ρίσκου είτε με φυσικό απόθεμα είτε με χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και ότι συνεργάζεται με υγιείς προμηθευτές, ενώ έχει μελετήσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας από το εξωτερικό.
Σχέδιο αναδιάρθρωσης
Ηδη πάντως από το 2023 έχει αποφασιστεί η αλλαγή ρότας για την ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, που προβλέπει στροφή στο Lean Manufacturing, με αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά ταυτόχρονα και μείωση του προσωπικού μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογήθηκαν και οι αλλαγές στην ηγεσία της εταιρείας, καθώς από τον Αύγουστο του 2023 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (Managing Director) ο Dennis Schubert, με προϋπηρεσία ως Head of Operational Excellence (Lean Management & Industrial Engineering) στη Siemens στη Γερμανία. Παράλληλα, πολύ πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2025, τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου o Torsten Janwlecke, υψηλόβαθμο στέλεχος της Phoenix Contact.
Το επιχειρηματικό σχέδιο για τη μετατροπή της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ σε εργοστάσιο με έμφαση στη λιτή παραγωγή (Lean Manufacturing) «απαιτεί προσαρμογή του εργοστασίου με αύξηση της παραγωγικότητας και στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας», όπως τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις. Για την υλοποίηση του σχεδίου έλαβαν χώρα ήδη από το 2023:
■ Εργα μετεγκατάστασης και σταδιακής κατάργησης προϊόντων και ο σχεδιασμός εισαγωγής νέων γραμμών παραγωγής.
■ Αναδιάταξη και ανακατασκευή του κτιρίου παραγωγής και εκκένωσης του παλιού κτιρίου.
■ Αύξηση της τεχνογνωσίας και ανάπτυξη της λιτής κουλτούρας παραγωγής, μέσω εκπαίδευσης και ενίσχυσης της επικοινωνίας με εργαζομένους από τα μητρικά εργοστάσια.
■ Εναρξη προγράμματος μείωσης και αναδιάρθρωσης προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου από το 2023 και ολοκλήρωση το 2024, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα του 2023.
Για το 2024 ακόμη προβλεπόταν επιθεώρηση επαναξιολόγησης Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 9001, καθώς και επιθεώρηση επιτήρησης Συστήματος Ποιότητας ISO 14001.
Παράλληλα, οι κύριοι στόχοι της εταιρείας μέχρι και το 2025 είναι:
■ Εστίαση σε αναβάθμιση της τεχνολογίας παραγωγής και αναβάθμιση δεξιοτήτων εξειδικευμένων ανθρώπων της.
■ Επένδυση σε παραγωγικά μέσα υψηλών απαιτήσεων.
■ Σταθεροποίηση και βελτιστοποίηση προϊόντων.
Απόρροια των αλλαγών είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς και των πελατών, η αξιοπιστία στους χρόνους παράδοσης και η προσαρμογή σε σύγχρονες στρατηγικές παραγωγής.
Οπως σημειώνεται, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού της εταιρείας, βάσει σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, καταβλήθηκε εντός της χρήσης 2023 ποσό 627.749 ευρώ, το οποίο αφορά αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν πέραν των προβλεπόμενων για οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ σχηματίστηκε πρόβλεψη ποσού 1,051 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και επρόκειτο να αποχωρήσουν εντός της επόμενης χρήσης (2024).
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος των εργαζομένων στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ανερχόταν το 2023 σε 255 (από 297 το 2022), εκ των οποίων οι μισθωτοί ανέρχονταν σε 48 (2022: 51) και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο σε 207 (2022: 246). Επιπλέον, οι 21 (2022: 51) αμειβόμενοι με ημερομίσθιο αφορούν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οπως ξεκαθαρίζεται, πάντως, «η πολιτική της εταιρείας συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία και τηρεί απαρέγκλιτα εκείνες τις παραμέτρους που διασφαλίζουν το καλό εργασιακό κλίμα».
Ακόμη, σημειώνεται ότι στην εταιρεία υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνδικαλιστική ελευθερία καθώς και ότι «για τη διασφάλιση του προσωπικού της πέραν των όσων απαιτούνται από τους νόμους, παρέχει οικειοθελώς στο προσωπικό αλλά και στα μέλη της οικογενείας του πρόγραμμα ασφάλισης ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε να πετύχει περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των εργαζομένων με την εταιρεία».
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού, η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή της ωφέλιμης διάρκειας ζωής μηχανημάτων – τεχνικών εγκαταστάσεων και λοιπού εξοπλισμού της εταιρείας, βάσει σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. για σταδιακή κατάργηση γραμμών παραγωγής. Ετσι, το ποσό των επιπλέον αποσβέσεων που επιβάρυναν τη χρήση και σχετίζονται με την ευρύτερη αναδιάρθρωση της εταιρείας κατά τη διάρκεια του 2023 ανήλθε σε 494.745 ευρώ.
Τα assets και οι μέτοχοι
Η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ έχει στην κατοχή της οικόπεδο έκτασης 62,792 τ.μ. στη θέση Κοκκινιές στο Βασιλικό Ευβοίας, στο οποίο έχει ανεγερθεί το εργοστάσιο παραγωγής, κτίριο αποθηκών και κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 15.950 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα της εταιρείας είναι ελεύθερα βαρών.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση, η αξία του οικοπέδου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 1,94 εκατ. ευρώ, με συνολική αξία κτήσης 5,36 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 50% και λογιστικοποιούν στις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, σύμφωνα με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, είναι η Siemens Aktiengesellschaft με ποσοστό 38%, η Phoenix Contact GmbH & Co KG με ποσοστό 31%, η Εθνική Τράπεζα (λόγω ΕΤΒΑ) με ποσοστό 21% και η Σήμενς Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Εργων & Προϊόντων (Siemens Hellas), με ποσοστό 10%.
Διαβάστε ακόμη
Αυτόματα στο «Λευκό Μητρώο» οι συνεπείς φορολογούμενοι – Όλες οι λεπτομέρειες
Λειψυδρία: 10 δισ. ευρώ στον πόλεμο για το νερό έως το 2040
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.